skor

Att göra ett medvetet val av skor

I ungefär ett och ett halvt års tid har jag, rent utseendemässigt, varit helt oengagerad i vad jag har haft på fötterna. När jag började känna av foglossning under min graviditet tog jag på mitt ett par gympaskor och efter det har jag gått i dem under alla årstider. Innan graviditeten gick jag alltid i högklackade skor, så min längtan efter något mer elegant har växt sig allt större. Under min tid i gympaskor har jag börjat prioritera bekvämlighet i större utsträckning, så för ett par veckor sedan gav jag mig ut i jakt efter ett par skor som skulle vara båda eleganta och bekväma.

Efter att ha tittat på en hel del olika skor hittade jag till slut ett par jag föll för: Summer Zone från Ecco. Jag tyckte att det kändes bra att välja ett par sportiga skor i skinn. Ett medvetet val för mig är att välja något som håller längre än en halv säsong, så jag tyckte att läder skulle vara ett bra val.

SONY DSC

Krom i garvningen

När jag hade köpt skorna och kom hem började jag fundera på hur mycket gifter det egentligen finns i skor, så jag började googla. Jag fick snabbt veta att när just skor i läder ofta är garvade med krom, vilket kan orsaka allergier och hudproblem. 80-85 procent av allt läder garvas med hjälp av krom, så sannolikheten att just de skor jag köpt hade garvats med krom var rätt stor. För att få reda på hur det låg till mailade jag ecco med frågan om de har garvats med krom. Jag fick följande svar:

”När skinnet garvas används krom. Så det kan finnas spår av små mängder krom i den färdiga produkten.”

Jag vet inte hur stor påverkan krom har när man använder skorna, men själva processen innebär en stor belastning på miljön och de som jobbar med garvningen. Tuffa arbetsförhållande och hälsobesvär som astma, bronkit och lunginflammation till följd av kontakt med krom är inte helt ovanligt. Krom är en tungmetall som inte kan brytas ner av naturen, så det blir kvar i avloppsslam och blir också till ett problem när skor som garvats med krom slängs på soptippen eller förbränns.

Efter att ha fått reda på detta kändes mitt val inte så bra längre. Borde jag verkligen ha tagit reda på det här efter att precis ha gjort ett val som jag trodde var någorlunda bra? Jag vill ju göra val där jag slipper onödiga gifter och hitta ett alternativ som är både rättvist och hållbart.

Råd & rön gjorde ett test av olika skotillverkare under 2012 och där fick ecco i alla fall bättre betyg än de flesta andra tillverkare som testades. De blev godkända under kategorin ”Socialt ansvarstagande” och ”Miljöfrågor”, men hade en del brister i kategorierna ”Läderpolicy” och ”Insyn”.

Välja skor

Enligt Naturskyddsföreningen finns det några saker man kan tänka på när man väljer skor och här är en sammanfattning av deras råd för att lämna gröna skoavtryck:

  • Att i första hand välja second hand eller försöka fynda på Tradera.
  • Välja skor märkta med EU-blomman eller Svanen.
  • Gärna välja skor med material från djur- och växtprodukter och undvik syntetiska material.
  • Välja naturgarvat läder.
  • Försök hitta skor som är ekologiskt certifierade.
  • Hellre välja naturgummi i sulor eller återvunnet gummimaterial från gamla sulor istället för syntetiskt, nytillverkat gummi.
  • Undvika skor som är behandlade för att minska dålig lukt.

De tipsar om de schyssta alternativen Veja och Docksta.

Sköta om skor

Naturskyddsföreningen har tidigare i år bloggat om tips för att undvika högfluorerade ämnen och ett av råden var att undvika att impregnera skor och stövlar. Om man ändå vill impregnera kan man hellre använda produkter av vax eller paraffin och vara noga med att aldrig impregnera inomhus.

De rekommenderar också att smörja in sina skor med naturliga fetter eller vax som lanolinolja, bivax eller kokosfett. Man behöver tänka på att behandla skorna lite oftare än med impregneringsspray om man väljer detta giftfria och mer miljövänliga alternativ.

Jag tycker också att man kan fundera över hur viktigt det egentligen är att impregnera alla sina skor med en mängd olika produkter. Jag tror att det fungerar alldeles utmärkt med de naturliga alternativen!

SONY DSC

Alla de här produkterna hittade jag i en påse i garderoben här hemma. Kan jag verkligen behöva alla?

 Framtida val

Den här gången gjorde jag inte ett giftfritt och miljövänligt val, men jag ska tänka på detta mer inför nästa gång jag ska köpa skor. Det är svårt att försöka vara medveten och ibland blir det inte rätt, men då vet man i alla fall bättre till nästa gång. Nu vet jag vad jag ska tänka på för att göra ett medvetet val av skor.

Gillade du detta inlägg? Dela med dig till dina vänner!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

2 kommentarer om “Att göra ett medvetet val av skor

  1. Hej! Jag kom att tänka på en butik i Stockholm, Knulp. De säljer fotvänliga skor i naturgarvat skinn och har även träskor, väskor mm. Klassiska och robusta saker som står sig. Kanske värt ett besök?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *