Chokladbiskvier utan socker och gluten

Chokladbiskvier utan socker

Chokladbiskvier är nog bland det godaste jag vet och nu har jag äntligen komponerat ett recept på chokladbiskvier som är fria från raffinerat socker och gluten. Jag blev väldigt nöjd med resultatet!

Biskvierna är sötade med dadlar och de är ett bra alternativ till biskvier med raffinerat socker. Nu när påsken är på väg kanske de kan platsa bra i ett påskägg istället för vanligt godis?

Chokladbiskvier utan socker

Botten, ca 10 st:

  • 6 färska dadlar
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
  • 2 msk vatten
  • 1 äggvita
  • 2 dl mandelmjöl

Smörkräm:

  • 8 färska dadlar
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 msk kakao
  • 1/4 tsk äkta vaniljpulver
  • 2 msk kokosmjöl

Choklad:

  • 100 g mörk, sockerfri choklad

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med vaniljpulver och vatten så att det blir en jämn och slät massa.
  3. Vispa äggvitan med en elvisp så att den blir till ett hårt skum (ungefär som när man gör maränger).
  4. Blanda försiktigt äggvitan med mandelmjölet och dadelblandningen. Försök att inte röra för mycket så att äggvitan tappar sin fluffighet.
  5. Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
  6. Förbered smörkrämen när bottnarna har svalnat. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer tills det blir en slät och klumpfri smörkräm.
  7. Bred smörkrämen över bottnarna så att det blir en topp. Ställ svalt tills smörkrämen har stelnat.
  8. Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa biskvierna med toppen ner i chokladen så att hela toppen täcks av choklad. Ställ dem på ett bakplåtspapper för att stelna.

Chokladbiskvier utan socker

Chokladbiskvier utan socker

 

Gillade du detta inlägg? Dela med dig till dina vänner!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

4 kommentarer om “Chokladbiskvier utan socker

  1. Hej, hur mixar du det första med 6 dadlar+2 msk vatten+vaniljpulver. Mixade i min mixer och det skvätte ut i kannan på kanterna. Blev heller inte så finfördelade som jag hoppades på. Vet inte hur jag skall fortsätta med denna sak ev handmixerstav eller?

    1. Hej Marta! Jag använder färska dadlar (och tar bort kärnan). De är väldigt mjuka så de går enkelt att mixa. Jag tycker det är enklast att använda stavmixer men det ska gå bra med en vanlig mixer också. Lycka till! /Josefin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *