Fat, sick and nearly dead

FSND_poster

Inspirationen för min juicefasta som jag skrev om kom delvis från en film som heter Fat, sick & nearly dead. Det är en dokumentär som är skapad av och handlar om Joe Cross, en medelålders man som lider av övervikt och en autoimmun sjukdom. Han tar massvis med mediciner varje dag, men mår ändå bara sämre och sämre. Joe bestämmer sig för att ändra om sina vanor och rivstarta detta med att enbart dricka juice under 60 dagar. Hans mål är att sluta äta sina mediciner och kunna få en hållbar och hälsosam livsstil. Man får följa honom när han åker till USA där han genomför sin juicefasta samtidigt som han träffar många olika människor som även de inspireras av det han gör.

Filmen finns att se bland annat på Netflix och jag rekommenderar er verkligen att se den! Börja med att se trailern för filmen som finns längst ner i detta inlägg.

Ännu en diet som inte funkar?

Som med allt annat som är kopplat till hälsa och kost är även juicefasta något som är ifrågasatt. Det kan tyckas väldigt extremt att bara leva på juice under 60 dagar, men samtidigt är det ännu mer extremt att vara just fat, sick och nearly dead på grund av den kost man stoppar i sig. Kanske behövs det något extremt för att ta sig ur detta.

Jag har läst olika inlägg på Internet där man förkastar juicefasta eller detox med hänvisning till att det är dumt att tro att juice kan få en att tappa i vikt, renas från gifter och må så bra. Istället hävdar man att det är kaloriunderskottet som gör att man går ner i vikt av en juicefasta och att man kan gå ner i vikt genom att äta vad som helst, bara man har ett kaloriunderskott.

Här tycker jag att man missat poängen med juicefasta. Det handlar inte om att gå ner så mycket som möjligt och sedan fortsätta att leva på exakt samma kost som man gjorde innan. Det handlar om att lägga om sin livsstil och skapa nya vanor som man kan hålla sig till resten av livet. Självklart ska man inte leva på juice under hela livet, men att inleda en förändring med en fasta eller detox tycker i alla fall jag är ett utmärkt sätt att börja på. Sedan är det när man slutfört detta som den riktiga utmaningen kommer: att börja äta naturlig, god och hälsosam mat och sedan hålla sig till det. Annars är man snart tillbaka på ruta ett igen.

Om man jämför att fasta med juice mot att byta ut maten mot bantningsdrycker och barer skulle jag alla gånger förespråka juice. Det är näringsrikt, gott och fritt från tillsatser, sötningsmedel och liknande som många av dagens energibarer och pulverdieter inte är fria från. Steget från att dricka juice till att börja äta en kost med mycket grönsaker är litet. Under en juicefasta lär man sig uppskatta smaker från många olika frukter och grönsaker. Om man har bantat med smaker som choklad, jordgubb och vanilj som sötats med olika sötningsmedel är den rena smaken av selleri, kål eller rödbetor kanske inte så lockande.

Som jag nämnde i mitt inlägg som handlade om min juicefasta så behöver det inte alltid handla om att gå ner i vikt. För mig handlade det om att må bra, vitalisera kroppen och få en kickstart till ännu bättre vanor än innan. Då räcker det också med en kortare fasta.

 

Kommentera