Här får du svar på några frågor som brukar komma upp om bloggen, mig och de saker jag skriver om.

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Varför ekologiskt mat?” class=”in”]Det finns flera anledningar till att väja att äta ekologisk mat. Det finns både hälsomässiga och miljömässiga skäl, men det kan också handla om ett ställningstagande. För mig är det självklart att välja det alternativ som är mer hälsosamt för mig. Jag vill inte ha rester av bekämpningmedel, kemiska gifter, GMO, hormoner och antibiotika i min mat. Om jag väljer ekologiskt slipper jag det. Läs mina anledningar till att välja ekologisk mat. [/toggle]
[toggle title=”Varför undvika plast?”]Det kommer allt fler forskningsrapporter som visar på att plast är skadligt för naturen och för människors hälsa. Det är framförallt tillsatsämnena som används för att få till olika egenskaper i plasten som misstänks vara skadliga för hälsan. I det här inlägget beskriver jag min uppfattning om varför man bör undvika plast, eller plastbanta som det så fint kallas. Jag försöker ständigt hitta bättre alternativ än plast till hemmet, framförallt i köket. Att plastbanta ett helt hem är inget man gör på en hel dag. Mycket handlar om att bli mer medveten, prioritera vad man ska byta ut och sedan göra det succesivt.[/toggle]

[toggle title=”Varför äter du inte socker?”]Jag är en sockerkänslig person som inte alls mår bra av socker. Det yttrar sig i kroppen, men också i hjärnan. Jag anser att jag har haft ett sockerberoende under många år. När man är beroende av socker händer samma saker i hjärnan som när man är beroende av exempelvis heroin, alkohol eller träning. Det är signalsubstanserna som ställer till det i hjärnan. Jag kommer inom kort att skriva mer om det här med socker på bloggen. [/toggle]

[toggle title=”Vad menar du med ’naturlig mat’?”]Jag menar att ”naturlig mat” innebär att man kan undvika processerad mat, välja ekologiskt, undvika gluten om man mår bättre av det, undvika socker och sötningsmedel, äta mjölkprodukter med måtta och äta mer vegetariskt. Detta är min egen definition som jag själv går efter, men det kan självklart innebära något annat för en annan person. Mina recept följer min egen definition av ”naturlig mat”. Läs mer om det här. [/toggle]

[toggle title=”Vad är Paleo?”]Ordet Paleo är en förkortning på ”paleolitisk näringslära” och det är stenålderskost – den kost som människan har ätit under miljontals år. Paleo är inte diet, utan en livsstil och ett förhållningssätt till mat. När man äter Paleo är det naturlig och ren mat som gäller. Man äter råvaror som kött, fisk, nötter, grönsaker, frukt och ägg. Man äter mat som innehåller mycket näring i förhållande till mängden kalorier, så kallad näringstät mat. Det innebär att man undviker kemiska tillsatser, sötningsmedel, spannmål, baljväxter, raffinerat socker och mjölkprodukter. Man undviker även spannmålsliknsnde livsmedel som t.ex. quinoa och bovete samt raffinerade oljor. Det ska vara hög kvalitet på råvarorna och man försöker välja ekologiskt och t.ex. gräsbetat kött. Läs mer om Paleo.

[/toggle]

[toggle title=”Vad är LCHF?”]LCHF står för Low Carb Hight Fat. Det betyder att man äter mindre kolhydrater och istället kompenserar med att äta mer fett. Man undviker socker, stärkelserik mat som bröd, pasta och potatis och även ovanjordsgrönsaker som har för hög mängd kolhydrater. Istället äter man kött, ägg, mjölkprodukter, grönsaker, bär, nötter och naturligt fett. Det finns olika sätt att äta LCHF på, men ofta ligger fokus på att äta rena och naturliga råvaror. Man kan välja att vara väldigt strikt med kolhydraterna eller mer liberal – och allt däremellan. Läs mer om LCHF.

[/toggle]
[/toggles]