Pannkakor med färska blåbär och grädde

Gluten- och mjölkfria pannkakor med nyplockade blåbär

Idag tog jag en liten tur ut i skogen och plockade blåbär inför kvällens middag. Jag hade med min 2-åring, så tiden var knapp (han tröttnar rätt fort), men det var så fullt med bär att det gick väldigt snabbt att plocka den mängd blåbär jag behövde. Väl hemma gjorde jag pannkakor som vi åt tillsammans med de färska blåbären och grädde.

När jag var liten gjorde min mamma blåbärspannkaka, alltså pannkakor som var fyllda med blåbär och socker. Jag provade även att göra några sådana idag, utan socker, men det blev nästan godare med färska bär på sidan.

Jag använder ett recept från Kungsörnen (se nedan) för att göra pannkakor som är fria från både mjölk och gluten. Idag använde jag mandelmjölk istället för vanlig mjölk, men det hade nog blivit godare med kokosmjölk.


Pannkakor med färska blåbär och grädde

Pannkakor med färska blåbär och grädde

Pannkakor, ca 12-15 st:

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 6 dl mandelmjölk
  • 4 ägg
  • 1 nypa salt
  • smör eller kokosolja till stekning

Gör såhär:

  1. Vispa hälften av mjölken, allt mjöl och salt till en jämn smet.
  2. Blanda i ägg och resten av mjölken. Vispa till en jämn smet och låt stå i kylen en stund.
  3. Grädda i smör eller kokosolja i stekpannan.

När jag fyllde pannkakorna stekte jag dem på ena sidan, la på ett par matskedar blåbär och lite kokosflingor i mitten och vek in kanterna när smeten hade stelnat på sidan som var uppåt. Då blir blåbären lite mer mosiga och ”smälter in” i pannkakan. Gott!

Pannkakor med färska blåbär och grädde


Kommentera