Guldmjölk

Guldmjölk med antiinflammatorisk gurkmeja

Gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper och används inom ayurvedan till att rena levern, stärka matsmältningen och för att mjuka upp ömma leder. Även huden och slemhinnorna mår bra av gurkmeja och det hjälper till att stärka immunförsvaret. Smaken är ganska bitter så det är inte så gott att äta bara som det är. Att ha det i mjölk tillsammans med andra välgörande kryddor blir ett gott sätt att få i sig av denna hälsosamma, illgula rot. När man gör det får man en dryck som går under namnet guldmjölk.

Gukmeja måste kokas i vatten för att man ska kunna tillgodogöra sig nyttan med den på ett optimalt sätt. Därför gör man först en gurkmejapasta som man sedan använder när man gör guldmjölken. Pastan går att förvara i kylen i ungefär en vecka.

Det är också bra att ta gurkmeja tillsammans med svartpeppar eftersom att upptaget då ökas. Det är en fördel att dricka guldmjölk på kvällen då den varma mjölken lugnar ner nervsystemet och hjälper dig att slappna av.


Guldmjölk med antiinflammatoriska egenskaper

Receptet jag använde hittade jag på Kurera. Det innehöll honung att söta med, men jag uteslöt det helt då jag tycker det blir gott nog utan. Det är gott att riva i lite ingefära också för att få lite extra sting. Så här gjorde jag:

Gurkmejapasta:

 • 1/2 dl gurkmeja
 • 1 1/2- 2 dl vatten
 • 1/3 tsk svartpeppar

Guldmjölk, 1 portion:

 • 1 tsk gurkmejapasta
 •  3 dl havremjölk (eller annan valfri mjölk)
 • ca 1/2 tsk kardemumma
 • lite vaniljpulver
 • en nypa cayennepeppar
 • en nypa svartpeppar
 • lite riven ingefära
 • 1 tsk kokosolja
 1. Förbered först gurkmejapastan som kommer att räcka till flera koppar guldmjölk. Koka alla ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i ca 10 minuter. Låt svalna och förvara i en burk i kylen.
 2. Förbered guldmjölken genom att låta 1 tsk gurkmejapasta sjuda tillsammans med kryddor och havremjölk i en kastrull på låg värme. Värm tills blandningen börjar ryka och rör hela tiden.
 3. Ta av kastrullen från plattan och klicka i kokosolja. Servera direkt!

Guldmjölk


Kommentarer

 1. Pingback: Juicefasta - Ekoista

 2. Anna

  Hej! Jag undrar en sak: först står det att man ska först göra en gurkmejapasta som går att förvara i kylen i ungefär en vecka.
  Sen står det att man ska använda en tesked av pastan när man ska göra drycken.
  Så långt allt klart!
  Men sen står det ”Koka ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i ca 10 minuter.”
  Menar du att man ska ta en tesked av pastan och koka i tio minuter?

  Ledsen om jag fattar långsamt!

  1. Hej!

   Jag förstår att det kanske blev lite otydligt så jag uppdaterade nu och hoppas att texten nu är tydligare. Först ska du göra gurkmejapastan och det är den som ska koka i tio minuter. Det kommer att bli så att det räcker till att göra gulmjölk flera gånger, så spara den i en burk i kylen. När du förbereder guldmjölken tar du en tesked av pastan och förbereder enligt beskrivningen.

   Hoppas att det blev tydligare!

   /Josefin

  2. Eugenia Wiedersheim-Paul

   Hej Anna!
   Jag skrattade när jag läste din kommentar, eftersom det är som om du skrivit mina tankar angående receptet.

   1. Hej! Ledsen för otydlig beskrivning. Jag försökte förtydliga ännu mer nu. Ibland är det svårt att beskriva bra 🙂

 3. Pingback: Guldmjölkssmoothie - en variation till guldmjölk - Ekoista

Kommentera