Hållbar November Challenge och vegetarisk månad

GreenMatch, som tidigare under hösten nominerade inspiratörer för hållbar livsstil på sin blogg, har gjort en utmaning som de kallar för Hållbar November Challenge. Det går ut på att man vecka för vecka gör några justeringar i sin livsstil för att den ska bli mer hållbar.

Bilkörning, flygresor och köttkonsumtion är exempel på tre saker som har en stor miljöpåverkan. Det globala utsläppet av växthusgaser är idag ungefär 50 miljoner ton per år. Om man genomför GreenMatch utmaning och klarar alla stegen kan man spara ungefär 3,7 ton CO2 per år, vilket betyder att man i genomsnitt minskar sina utsläpp med 45%. Dessa 3,7 ton låter som en väldigt liten del av helheten, men om många personer gör detta kan det göra stor skillnad!

Såhär ser utmaningen ut, vecka för vecka:


Hållbar_November_Challenge2015

Fokus är väldigt mycket på köttkonsumtion och bilkörning, men det finns mycket mer man kan göra för att minska sitt koldioxidutsläpp. Genom att göra små justeringar i vardagen kan de allra flesta göra någon skillnad. Om man kan anta utmaningen och klara av den är det superbra, men om man känner att man inte klarar av alla stegen tycker jag inte att det ska vara ett hinder för att göra något ändå. Jag förespråkar att man gör det man kan och klarar av, så kan vi tillsammans skapa en förändring. Kika gärna in på utmaningen och se vilka olika saker man kan göra för att få en mer hållbar livsstil. Anta gärna utmaningen och sprid den vidare till personer du känner!

Min egen utaming

Själv ska jag försöka göra en del av de ändringar som finns i utmaningen, men vissa är inte relevanta för mig. Jag åker kollektivt idag och kör därför bil rätt sällan. Jag källsorterar redan allt glas, papper, plast och metall. Jag kan inte påverka temperaturen hemma i och med att jag bor i hyresrätt. Det jag känner att jag kan göra en förbättring på är köttkonsumtionen. Jag var tidigare inne i ett bra flow där vi åt vegetariskt här hemma ungefär tre av sju middagar. Vi har dock blivit sämre på det och jag har flera gånger känt att jag vill försöka äta mer vegetariskt. Därför kommer jag nu att göra en egen utmaning till mig själv: att äta vegetariskt under hela november.

Med det menar jag att jag ska prova på att vara lakto-ovo-vegetarian för en månad, d.v.s. att hålla mig borta från kött, fisk, fågel och skaldjur men fortfarande äta ägg och lite mjölkprodukter. Jag kommer att köra det här ungefär 90% av tiden (eller mer) då jag känner att jag inte orkar vara så strikt om jag skulle bli bjuden på någon mat som inte är vegetarisk.  Eftersom jag aldrig har varit vegetarian helt och hållet tror jag att detta kommer att bli en lagom utmaning för mig. Målet är att hitta många nya, spännande, vegetariska recept och få in en vana av att äta mer vegetariskt. Jag tror att det kommer att bli roligt!


Kommentarer

 1. Spännande att läsa om din vegetariska månad, hur går det?
  Det är precis likadant hemma hos oss att det går bra i perioder
  men sedan faller vi tillbaka och tappar inspirationen.
  Ser fram emot fler inlägg på detta temat för tips och motivation!
  Tack för en fin blogg !

  /Johanna

  1. Tack så mycket, Johanna! Nu finns ett inlägg om hur det går med min vegetariska månad uppe här på bloggen. Jag tänkte försöka lägga upp fler vegetariska recept framöver också. Hoppas det kan inspirera!

Kommentera