Nepal

Hjärnhälsa

Att hjärnan mår bra är en viktig del för hälsan, viktigare än många kanske tror. Hjärnhälsa hänger ihop med nervsystemet som har inbyggda mekanismer som styr hur kroppen reagerar under stress. När nervsystemet överbelastas kan det leda till hjärntrötthet, koncentrationssvårigheter, försämrat minne och störd sömn. Alla dessa symptom är tecken på att hjärnan är i obalans.

Stressat nervsystem

Detta beror, på det stora hela, på de skyddsmekanismer som finns inbyggda i våra kroppar. Vårt nervsystem är förinställt på att reagera när vi utsätts för fara och samtidigt är det också det som styr vår återhämtning. Nervsystemet kontrollerar våra hjärtslag, vår andning, vår matsmältning och även en mängd andra funktioner i våra kroppar. Allt detta behöver justeras när vi t.ex. springer, äter eller vilar.

När vi utsätts för stress aktiveras vårt nervsystem för att förbereda oss på det som vi rent evolutionärt behöver göra när vi utsätts för fara: fly eller fäkta. Det skapar förändring i hjärtslag, andning och ser till att olika ämnen och stresshormoner frigörs i kroppen. När faran är över är det viktigt att nervsystemet återställer balansen och att vi får möjlighet att återhämta oss.


När vi utsätts för mycket stress innebär det alltså ett väldigt aktivt nervsystem som ständigt är inställt på att fly eller fäkta.

Så vad behövs för att hjärnan ska må så bra som möjligt?

Jo, det krävs en kombination av näring, bra kost, träning, stimulans och återhämtning.

Detta är ett område som jag intresserat mig för alltmer efter att jag blev utmattad. Jag tar lite olika kosttillskott och örter som ska hjälpa hjärnan att återhämta sig efter utmattningen. Jag försöker också äta en bra kost, röra på mig och framförallt meditera för att hjärnan ska må bättre.

Det finns ganska mycket att skriva om just hjärnhälsa, så jag tänkte försöka göra det lite framöver. Jag tänkte dels beskriva hur nervsystemet reagerar på stress och vad som händer när man blir utmattad, eller när hjärnans koginitiva förmåga påverkas utav stress. Dessutom tänkte jag beskriva lite mer om vilka kosttillskott och örter som kan hjälpa för att stärka och läka en trött hjärna.

Jag hoppas att detta ämne kan vara uppskattat!


Kommentera