innehållsförteckningar

JA till märkning av mängden tillsatt socker i mat

Jag har tidigare skrivit på min blogg om innehållsförteckningar och poängterat att det ibland kan vara omöjligt att se hur mycket tillsatt socker en matvara innehåller. Nu har två riksdagsledamöter från MP lagt in en motion till riksdagen om att det ska bli lag på just detta – att märka mängden tillsatt socker på alla livsmedel.

Detta har Ann Fernholm nyligen uppmärksammat på sin blogg och tillsammans med kostdoktorn.se och foodpharmacy.se ställer hon sig bakom detta förslag. Såhär skriver Ann Fernholm om detta på sin blogg:

”Stefan Nilsson och Niclas Malmberg motiverar sin motion med att människor har rätt att kunna ta informerade beslut i affären. Livsmedelsverket rekommenderar idag att maximalt 10 procent av alla kalorier ska komma från tillsatt socker, men för den enskilde konsumenten är det i dagsläget omöjligt att veta hur mycket tillsatt socker ett livsmedel innehåller. Mat märks endast med mängden ”sockerarter,” som även inkluderar socker som finns naturligt i frukt, grönsaker eller mjölk. När du exempelvis köper ketchup kan du inte avgöra hur mycket av sockret som kommer från tomaterna och hur mycket som är näringsfritt tillsatt socker.”

Läs gärna inlägget i sin helhet på ettsotareblod.se.


JA till att ange mängden socker

Socker är en hjärtefråga även för mig och självklart ställer även jag mig bakom denna motion. Jag håller med om att människor har rätt att få all fakta så att de kan ta beslut baserat på detta men jag tror även att detta skulle kunna öka medvetenheten kring detta. När jag skrev mitt inlägg om hur man läser innehållsförteckningar för att upptäcka dolt socker i matvaror fick jag reaktioner från personer som inte kände till detta. Med all rätt, tycker jag, för många företag gör verkligen allt för att försöka dölja sockret i sina produkter.

Som det ser ut idag kanske man inte ens inser att en vara innehåller något socker överhuvudtaget. Socker heter nämligen inte alltid ”socker” i innehållsförteckningar utan kan ha upp emot ett par hundra olika namn. Därför tror jag att det kan vara en ögonöppnare för många att verkligen se svart på vitt hur mycket tillsatt socker en vara innehåller.

Det är en stor brist att man idag inte kan se mängden tillsatt socker i matvaror. Jag hoppas innerligt att motionen går igenom och att detta snart blir verklighet. Alla har rätt att veta hur mycket socker de stoppar i sig!

Vill du också kunna se mängden tillsatt socker i matvaror? Hjälp i så fall till att skapa en opinion för motionen. Gilla, dela och sprid detta inlägg eller Ann Fernholms inlägg om detta i sociala medier!


Kommentera