3-ratters middag

Måndagslyx med en smakrik och god trerättersmiddag

Ibland brukar jag och min sambo laga trerättersmiddag hemma som vi äter efter att sonen har somnat. Nu var det ett tag sedan vi gjorde det och eftersom vi har semester nu bestämde vi oss för att ha lite måndagslyx igår. Vi gjorde en trerättersmiddag som var utomordentligt god.

Menyn bestod av följande rätter:

  • Förrätt: Squashplättar med räkor, sikrom och citon- och dillmajonnäs
  • Huvudrätt: Vildsvin med blomkål- och parmesanpuré, shiitakesvamp, smörkokt rölök, rödvinssås och färska hallon
  • Efterrätt: Chokladmousse med lakrits, hallon- och bananglass och vispad grädde

Squashplättar

Squashplättar med räkor, sikrom och citon- och dillmajonnäs


Vildsvin med blomkåls- och parmesanpuré

Vildsvin med blomkål- och parmesanpuré, shiitakesvamp, smörkokt rölök, rödvinssås och färska hallon

Chokladmousse med hallonglass och grädde

Chokladmousse med lakrits, hallon- och bananglass och vispad grädde

Jag kan verkligen rekommendera denna meny till en middagsbjudning – eller om man bara vill ha lite lyx på tumanhand. Alla rätterna är lågkolhydratsrätter, men de funkar jättebra även om man är van med en mer kolhydratsrik kost (tycker jag i alla fall).

Detta var nog faktiskt första gången jag smakade vildsvinskött och jag tyckte det var gott. Det var lite viltsmak på det, men annars lite mer likt griskött. Det passade utmärkt med parmesan och svamp till så jag tycker Tjockkocken (som receptet på huvudrätter kommer ifrån) har komponerat en superbra rätt!

Recept

Recepten kommer från lite olika håll och här nedan har jag sammanställt varifrån de kommer.

Squashplättar med räkor, sikrom och citon- och dillmajonnäs

Squashplättar med räkor och rom kommer från 56kilo, men jag serverade med sikrom istället för stenbitsrom och citron- och dillmajonnäs istället för crème fraiche. Citon- och dillmajonnäs gör jag genom att tillsätta lite rivet citronskal och hackad dill i vanlig majonnäs.

Squashplättar

Vildsvin med blomkål- och parmesanpuré, shiitakesvamp, smörkokt rölök, rödvinssås och färska hallon

Denna rätt hittade jag hos Tjockkocken. Hon hade använt smörkokt knipplök, men jag tog bara rödlök istället. Jag gjorde också en rödvinssås till som kommer från LCHF Recept.

Vildsvin med blomkåls- och parmesanpuré

Chokladmousse med lakrits, hallon- och bananglass och vispad grädde

Receptet på chokladmousse kommer från Sannas matbok av Sanna Ehdin och innehåller ägg, grädde, mörk choklad m.m. Jag smaksatte den med lite lakritspulver för att få en mild smak av lakrits.

Hallon- och bananglassen gjorde jag genom att mixa en banan med ca. 75 g frysta hallon. Jag vispade sedan grädde och toppade med den samt riven choklad, bipollen och ett färskt hallon.

Jag serverade denna fina efterrätt i champangeglas, men det är inte att rekommendera. Chokladmoussen är stark och smakrik så när man kommer till den vill man definitivt ha kvar lite grädde och glass att äta tillsammans med moussen.

Chokladmousse med hallonglass och grädde

Smaklig måltid!


Kommentarer

  1. Wow! Vilken middag, en helt vanlig måndag 🙂
    Klart man ska lyxa till det ibland. Är på tok för dålig på det…

    Fortsatt fin och skön sommar!
    / Birgitta

Kommentera