Nopoo-tvålar

Min väg till no poo

No poo är en förkortning av engelskans ”no shampoo”, trots att ordet ”poo” drar tankarna till något helt annat än rent hår. Anledningen till varför jag kör no poo är för att jag vill minska på de kemikalier som finns i kommersiellt schampo. Kommersiellt schampo tvättar bort de naturliga och mjukgörande oljor man har i håret och torkar istället ut det. Det naturliga fettet ersätts, med hjälp av schampo och balsam, med syntetiska ämnen och kemikalier.  Kommersiella schampon innehåller ämnen som är dåliga för vår hud. Det är helt enkelt ämnen som man vill hålla borta från kroppen.

Följande ämnen kan man vilja undvika om man kör no poo:

Sulfater

Sulfater är vanliga ämnen i schampo och de kan torka ut håret och irritera huden. Det kan dock vara bra att använda ett schampo som innehåller sulfater, men är fritt från de andra ämnena, som ett sista schampo innan man börjar tvätta helt kemikaliefritt. Det tvättar nämligen bort rester av de andra förbjudna ämnena.


Silikoner

Silikoner lägger sig som en hinna på hårstråna. De kan vara svåra att tvätta bort utan sulfater.

Parabener

Parabener används som konserveringsmedel i en del kosmetiska produkter. Vissa av dem misstänks vara hormonstörande, men man kan inte helt säkert säga om de är farliga eller inte.

Mineraloljor

Mineraloljor bildar en plastig hinna på håret och huden. Om man använder produkter med mineraloljor kan huden bli beroende av dessa eftersom att hudens naturliga fettproduktions rubbas av dessa.

Alkoholer

Alkoholer är uttorkande.

The road so far

För ungefär ett halvår sedan övergick jag från kommersiellt schampo till Urtekrams produkter. Innan jag provade dem hade jag tidigare provat att tvätta håret med Aleppotvål. Det är en lagertvål som baseras på naturlig oliv- och lagerbärsolja. Den tillverkas enligt den traditionella Aleppometoden i Syrien och är fri från konserveringsmedel, färgämnen och syntetiska dofter. Den går att använda både i håret och på kroppen.

Problemet var att mitt hår blev torrt och risigt av denna tvål och väldigt fett mellan tvättningarna. Det beror på att håret måste gå igenom en avvänjningsperiod och den kan vara olika lång från person till person. När man kör no poo är det också viktigt att man masserar hårbotten väldigt noga när man tvättar och man måste skölja ordentligt efteråt. Dessutom är det viktigt att man slutar använda stylingprodukter som innehåller de ämnen som man vill slippa med hjälp av no poo. Om man fortsätter tillsätta dessa ämnena med stylingen blir no poo rätt effektlöst.

Jag visste inte allt det här när jag provade att tvätta med Aleppotvål, så jag tröttnade och började tvätta med kommersiellt schampo igen. Mitt andra försök till no poo började alltså med Urtekrams produkter och jag upplevde även där att håret blev torrt till en början. Det gick snart till sig och jag har varit väldigt nöjd med Urtekrams produkter.

Produkter jag använder nu

Nu vill jag ta det här med no poo ett steg längre och jag har därför bytt ut Urtekrams produkter till lite annat smått och gott. Jag har väldigt långt och tjockt hår som har en tendens att bli frissigt så jag tycker det är svårt att hitta något som funkar. Med de produkter jag använder nu tycker jag att jag fått till det rätt bra.

No poo-tvål från Malin i Ratan

Jag har börjat tvätta håret med en no poo-tvål från Malin i Ratan. Den har funkat förvånansvärt bra hittills. Förvånansvärt är det för att jag hade så dåliga erfarenheter av Aleppotvålen sedan tidigare. Jag visste inte alls att det kunde gå så här bra att tvätta håret med en tvål, men det blir väldigt mjukt och fint. Det jag har märkt är att håret blir fett rätt snabbt mellan tvättningarna, men jag antar att det har att göra med att jag håller på att gå över från något ännu renare än Urtekrams produkter.

Nopoo-två från Malin i Ratan

Aleppotvålen

Även Aleppotvålen får en ny chans igen. Jag använder den mest till kroppen just nu men ska prova om den funkar bättre för håret den här gången.

Aleppotvål

Arganolja

Arganolja kommer från arganträdets frukter. Det är en ren, ekologisk och kallpressad olja. Jag har i den i håret när jag tvättar det. Tidigare brukade jag blanda ut Urtekrams balsam med några droppar Arganolja men nu gnider jag in händerna med några droppar och applicerar i hårtopparna efter att jag tvättat håret med tvålen. Håret blir väldigt glansigt av oljan. Jag brukar försöka undvika att ha oljan i hårbotten så att det inte ska se fett ut.

Oljan går också att använda på huden eller som en inpackning i håret. Då applicerar man lite mer olja i håret och låter det sedan verka i en timme innan man tvättar med schampo som vanligt. Jag älskar produkter som går att använda till lite allt möjligt. Att en liten flaska kan göra så mycket!

Arganolja

Vinäger

Jag brukar göra en vinägersköljning av håret ibland. Jag gjorde det lite oftare förut när jag höll på att övergå från kommersiellt schampo till Urtekrams produkter, men försöker fortfarande göra det då och då nu.

Vinäger är bra för känsliga hårbottnar och stabiliserar pH-värdet i hårbotten. Det gör också håret mjukt och är därför ett bra substitut för balsam. Jag brukar ta några matskedar äppelcidervinäger och blanda med 5 dl kallt vatten. Jag doppar sedan hårtopparna i blandningen när jag ska duscha och häller det sedan över håret så att det kommer både i håret och hårbotten. Det luktar en del först, men lukten försvinner när håret torkar.

Så, det var alltså en genomgång på hur jag tvättar håret. Jag får se om jag lyckas ta en bra bild på mitt hår och lägga upp sen så får ni själva bedöma om ni anser att resultatet är bra.

Inköpsställen: No poo-tvålen har jag fått av min mamma och Aleppotvålen och Arganoljan har jag köpt på jordklok.se. Även tvålfatet som syns på bilderna har jag köpt på Jordklok.


Kommentarer

 1. Vilken trevlig och fin blogg! Jag vill tipsa om ytterligare ett sätt att tvätta håret som passar åtminstone mig väldigt bra: Bikarbonat! Håret bör vara sanerat från petroleum- och liknande produkter precis som du beskriver i ditt inlägg. Sen gnuggar du in ett par tre msk bikarbonat i det fuktade håret, och masserar hårbotten noga. Skölj ur håret, gärna med kylslaget vatten i slutet. Håret blir mjukt, blankt och håller sig rent och fräscht länge.
  Hälsar
  Gunnvor i Obbola

  1. Ekoista

   Tack så mycket Gunnvor! Vilket bra tips. Jag har läst om det förut men aldrig provat, så jag ska göra det. Jag har också hört att man kan tvätta håret med rågmjöl så jag funderar på att testa även det. 🙂

 2. Pingback: Hårinpackning med naturliga ingredienser - Ekoista

 3. Pingback: No poo – En utmaning med tålmodigt väntande - Ekoista

 4. Jag har kört no poo i snart ett år, jag använder balsam man köper i vanlig affär, men köpte hem Urtekrams balsam, Nordic birch och Aloe Vera, testa björken en gång men jag tyckte att det var hemskt. Men efter att ha läst ditt inlägg insåg jag att jag kanske skulle ha gett det mer än en gång och jag ska nu ge det ytterligare en chans eftersom mitt hår återigen har börjat bli torrt, tovigt och matt. Så jag känner att jag vill ta nästa steg och få bort allt skitbalsam i mitt badrum. Tack för ett bra och inspirerande inlägg!

  1. Tack så mycket, kul att du blev inspirerad! Alla hår är ju olika, så man får prova sig fram för att hitta den metod som passar en själv bäst. Lycka till nu! 🙂

 5. Meggie

  Mitt tips om man använder aleppotvål är att alltid efterskölja med något surt (lite äppelcidervinäger i vatten eller citronjuice i vatten) eftersom aleppotvålen är basisk. Jag rekommenderar även att man borstar håret med svinhårsborste så att fettet i hårbotten kammas ut på längderna. Blir lättare för tvålen att lösa upp fettet och håret får sig dessutom en mjukgörande behandling!
  Lycka till 🙂

 6. Sara

  Åh va fint att jag hittade din sida! Har precis börjar med no poo processen och behövde tips! Jag har också långt, tjockt och lockigt hår och fick för mig att det inte funkar på långt hår ?. Har du något tips på stylingprodukt (som man gör själv kanske) så inte håret blir så bösigt? Tack igen för fin blogg! Med värme, Sara

Kommentera