Minipizzor på aubergine
Att hitta ett bra recept på glutenfri pizzabotten är inte lätt, men jag har ett recept som jag gillar jättemycket. När vi satt och pratade om det hemma kom min sambo med en superbra idé på hur man kan göra minipizzor: ”Varför inte bara använda aubergine som botten? Det är ju fyllningen som är det goda!”
Sagt och gjort. Vi testade att göra minipizzor med auberginebottnar och det blev jättegott!
Det går att använda vilken toppning man vill på pizzan (det är ju det som är fördelen med pizza), men här är receptet på pizzorna som finns på bilden:
Pizzabotten
- 2 aubergine
- salt
Tomatsås
- 300 gram krossade tomater
- 3 msk tomatpuré
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- svartpeppar
- örtkryddor, t.ex. oregano och basilika
Topping (går att variera efter smak)
- 2-3 tomater, skurna i skivor
- 1 burk kronärtskockshjärtan, skurna i mindre bitar
- 6-7 färska champinjoner, skurna i skivor
- 100 gram chevréost
- 1-2 dl riven ost
- oregano
- Ruccola eller ärtskott till garnering
Gör såhär:
- Skär aubergine i skivor, ca 1/2-1 cm tjocka. Lägg upp på en skärbräda och strö över salt. Låt stå i 10 minuter.
- Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek sedan i olja, ca 1 minut på varje sida. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda ingredienserna till tomatsåsen i en kastrull och koka upp. Låt puttra på svag värme i ca 5 minuter. Bred tomatsåsen över auberginebottnarna.
- Fördela toppingen över pizzabottnarna jämt. Avsluta med ost och oregano. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 10 minuter.
- Garnera pizzorna och servera direkt.
Hemma hos oss gillar alla olika typer av pizzor. Till lillen på 1,5 år skär vi bort kanterna på auberginen, tar väldigt lite tomatsås och toppar med den fyllning som fungerar bra för honom. Fördelen med minipizzor är att det är enkelt att ha olika topping på dem, det gäller bara att komma ihåg vilken som var vilken!
Vilken smart ide. Måste prova!