Plastpåsar

No plastic bags

För några år sedan hade köpcentret Strömpilen i Umeå ett projekt som hette ”No Plastic Bags”. Det gick helt enkelt ut på att de olika butikerna inte hade några plastpåsar till kunderna när de köpte varor. Det gick istället att köpa en miljöcertifierad papperskasse, men Strömpilen ville främst uppmuntra kunderna att ta med sig egna väskor eller tygpåsar att packa sina varor i.

Jag tycker att det här var ett väldigt bra initiativ av Strömpilen och jag skulle gärna se att andra köpcenter gjorde samma sak. Projektet på Strömpilen pågick mellan 2008-2011, men jag undrar vad som hände sedan? Har inte andra köpcenter tagit efter detta?

Plastpåsar som är producerade enbart för att man ska använda dem en enda gång känns så oerhört onödigt. De flesta använder man bara på den korta färden hem från butiken och sedan hamnar den i soporna (eller förhoppningsvis återvinningen). Dessutom hamnar ungefär 8 miljarder av dessa plastpåsar i havet eller i naturen varje år. Inte speciellt mysigt. Plastpåsar är alltså en onödig belastning på miljön och bidrar till att man utsätts för ännu fler eventuella gifter som använts som tillsatsämnen i plasten.

Jag brukar försöka att inte ta emot plastpåsar för varje grej som jag handlar. Om jag kan tar jag det direkt i väskan och när jag är och handlar mat försöker jag komma ihåg att ta med en tygkasse. Om jag handlar flera grejer samma dag försöker jag använda mig av samma påse så gott det går. Som konsument tycker jag att man har ett visst ansvar, men jag tror att ett köpcenter kan göra en insats som ger betydligt högre effekt. Fler köpcenter borde ta efter Strömpilens projekt ”No Plastic Bags”!

EU vill minska på användande av plastpåsar, så förhoppningsvis kan även detta ge någon form av effekt.

 

Gillade du detta inlägg? Dela med dig till dina vänner!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *