nyttig vardagsmat

Nyttig vardagsmat – tips och recept

Även om man gillar att laga mat tror jag att många kan känna igen sig i att matlagning många gånger kan kännas som ett trist och jobbigt måste. Nyttig vardagsmat är viktig, men många gånger kan det kännas så mycket enklare att använda sig av halvfabrikat eller take away för att få en middag som kräver minimalt med tid.

Själv gillar jag att laga mat, men på vardagarna är det inte alltid så roligt att göra det. När det inte finns så gott om tid umgås jag hellre med min son istället för att laga mat, men mat behöver man ju i vilket fall som helst. Jag har inga knep som gör att man slipper lägga tid på matlagning helt och hållet men jag har några rätter jag brukar göra på vardagarna när jag inte har tid, ork eller energi till att stå i köket för länge.

I det här inlägget tänkte jag försöka dela med mig av mina tips och recept för att laga vardagsmat som inte kräver alltför mycket tid. Jag har haft lite svårt att komma fram till vilken nivå jag ska lägga mig på. Risken finns kanske att de tips jag har låter ännu mer tidskrävande för den som inte vill lägga speciellt mycket tid alls på matlagning i vardagen. Jag har till slut bestämt mig för att helt enkelt beskriva ungefär hur jag gör för att spara tid och vilka rätter jag tycker är snabba i förhållande till hur bra måltider man får. Jag hoppas att du som läsare kan hitta någon form av inspiration utifrån detta!


Tips 1 – Planera, veckohandla och fyll på

Att planering och handling fungerar smidigt är A och O för att få till bra mat på vardagarna. Därför tycker jag att veckohandling är väldigt bra och själv föredrar jag att beställa mat från nätet så att man får det levererat hem till dörren. Det krävs att man planerar vad man ska äta veckans alla dagar och gör en inköpslista med vad man behöver. För att göra det så smidigt som möjligt har vi, i alla fall förut, haft en lista med 20-30 vardagsrätter att välja från. Då kunde vi snabbt plocka rätter för veckans alla dagar och göra en inköpslista på det.

Om man kan ta sig hem direkt utan att behöva gå förbi affären har man sparat tid och kanske har man då möjlighet att lägga den extra tiden på matlagningen. Om man försöker äta nyttigt kan det dessutom vara bra att låta bli att handla när man är som mest energidippad, trött och sötsugen, vilket många är just på eftermiddagen när de ska hem från jobbet.

Om det känns krångligt att behöva göra en veckomeny tycker jag att det funkar ganska bra att storhandla basvaror varje vecka. Vi brukar handla färska rotfrukter och grönsaker, fryst fisk, köttfärs, räkor, ägg, fryst broccoli och blomkål, krossade tomater, majonnäs och kokosmjölk. Dessutom ser vi alltid till att skafferiet är fyllt med olika mjölsorter, nötter, fröer, fiber husk och lite annat smått och gott. Om man kommer hem till kyl, frys och skafferi som är fulla med råvaror är det enklare att laga en nyttig och snabb måltid när man kommer hem efter en lång dag. Jag brukar försöka köpa det som går åt färskt och resten fryst så att det inte ligger massa råvaror i kylen som blir dåliga för att man glömmer att använda dem.

matplanering

Matplanering. Detta tar mig 5-10 minuter då jag oftast skriver ner de första rätter som dyker upp i huvudet eller väljer från vår lista. 1-2 av dagarna brukar det finnas rester att äta, så vi brukar nöja oss med att planera ca. 5 måltider för en vecka.

Tips 2 – Förbered en halv måltid kvällen innan

Efter att man ätit, plockat undan och lagt eventuella barn kan det kännas mest lockande att sätta sig i soffan och koppla av. Det kanske inte känns så motiverande att ställa sig i köket och laga mat inför morgondagen, men det kommer kännas så skönt nästa dag man kommer hem att kunna förbereda middagen snabbt. 

Jag brukar inte laga en hel måltid på kvällen, men jag kan t.ex. steka köttbullar, lägga in lite kyckling i ugnen eller förbereda en pajbotten som får stå i kylen tills nästa dag. På så sätt behöver jag bara förbereda en halv måltid när jag ska laga middag nästa dag och om jag har riktigt ont om tid fungerar det utmärkt att bara förbereda en sallad till mina köttbullar, exempelvis.

Om man får detta att funka känns det rätt genialiskt. Att laga mat efter man har ätit, alltså när man är mätt och nöjd, är så mycket enklare än att göra det när man är trött, hungrig och stressad.

Pajbotten

En pajbotten gjord på blomkål och mandelmjöl. Den klarar sig fint i kylen till nästa dag.

Tips 3 – Storkok

På helgerna lagar vi rätt mycket mat och det brukar ofta bli över till veckan. Det är smart att göra storkok och lägga i matlådor som man fryser in eller har i kylen. Det kanske är tråkigt att äta samma mat varje dag men jag brukar hellre göra två halvstora måltider än att göra ett jättestorkok. Fördelen med att ha mat hemma är att man slipper tänka på det under veckan och det finns dessutom en mindre risk för att man äter något onyttigt eller köper takeaway bara för att man inte orkar laga något.

Köttbullar, köttfärssås, biffar eller grytor är perfekta att göra som storkok och det går utmärkt att frysa in i portioner så att det enkelt går att ta fram och värma under veckan.

Vi har nyligen köpt en Crock pot som man använder till att göra långkok och det kan jag verkligen rekommendera!

Wookade grönsaker

Storkok i form av wookade grönsaker.

Tips 4 – Smarta måltider

Ibland måste ändå någon form av matlagning ske på vardagar och då kan det vara skönt att ha några smarta måltider som går snabbt att göra. Här nedan listar jag 8 rätter som jag brukar göra när jag vill att det ska gå hyfsat snabbt. De tar allt mellan 5 minuter – 1 timme att tillaga, men de som tar längre tid kräver inte tillsyn hela tiden. Det tycker jag är en smart lösning om man har tid att vänta, men inte lust att laga mat.

1. Omelett med skagenröra, smörstekta champinjoner och ruccola

Tid: ca. 10-15 minuter

Detta favorit slänger jag ofta ihop när jag vill att det ska gå fort! Omelett är väldigt enkelt att göra men om man inte är van att göra omelett går det lika bra att bara steka ägg eller göra äggröra. Om man vill slippa stå vid spisen går det bra att göra miniomletter i ugn, se receptet här.

I receptet finns en vegetarisk skagenröra, men ännu snabbare går det om man gör en vanlig med räkor. Då slipper man hacka! Jag brukar hacka champinjoner och steka i smör samtidigt som omeletten tillagas i stekpannan.

Miniomeletter med vegetarisk skagenröra

Miniomeletter med vegetarisk skagenröra.

2. Biffar med kokt broccoli och grönsallad

Tid: 20-25 minuter

Biffar går snabbt att göra på köttfärs, kycklingfärs, bönor eller rivna rotfrukter. Man kan nöja sig med att steka dem lite lätt på varje sida och sedan ställa in dem i ugnen, så kräver inte matlagningen speciellt mycket tillsyn. Till biffar brukar jag köpa fryst, ekologisk broccoli. Då behöver jag bara koka upp vatten, hälla i broccoli och koka i 5-10 minuter.

3. Bananplättar med bär

Tid: 10 minuter

Bananplättar kanske inte är en ”riktig” måltid, men det är bättre än att äta ingenting eller äta något riktigt dåligt. I sin enklaste variant behöver man en banan och två ägg för att göra en omgång bananplättar. Därefter är det bara att steka dem i kokosolja och servera direkt. Recept på mina bananplättar hittar du här.

bananplättar

Bananplättar med jordgubbar.

4. Sallad med parmaskinka och ädelost

Tid: 5 minuter

Sallad fungerar också bra som snabb vardagsmat. Ett förslag från mig är att använda grönsallad, tomat, gurka och skivat äpple tillsammans med parmaskinka och smulad ädelost. Ringla över olja och toppa med lite solroskärnor, pumpafrön och linfrön så har du en komplett måltid!

5. Kycklingben med cole slaw

Tid: ca. 1 timme

Att göra kycklingben i ugnen kräver lite mer tid, men det kräver ingen tillsyn. Om man har tid på sig, men ingen lust att laga mat är det en bra sak att göra. Jag brukar lägga kycklingben i en ugnsform, krydda lite och låta det stå i ugnen tills det är genomstekt, ca 1 timme. Till det gör jag gärna cole slaw som går väldigt snabbt! Receptet på min cole slaw finns i detta inlägg.

6. Salladswrap med tandoorikyckling

Tid: ca. 10-15 minuter

Detta recept har jag nämnt flera gånger på bloggen, men det är så gott och enkelt att göra. Jag steker tunna skivor kycklingfilé i hemmagjord tandoorikrydda och serverar sedan i ett salladsblad tillsammans med grönsaker och en klick raw cream cheese som jag gjort i förväg (eller vanlig cream cheese såklart). Receptet hittar du i detta inlägg.

7. Lax i ugn med kokt blomkål

Tid: 25 minuter

Denna tar lite mer tid, men kräver minimalt med ansträngning. Jag lägger bara fryst lax och frysta ärtor i en ugnsform och häller på grädde/havregrädde/kokosmjölk som jag kryddat med örter. Blomkål köper jag ofta fryst på påse och kokar snabbt. Receptet på lax i ugn finns också på bloggen sedan tidigare.

Lax i ugn med ärtor och gräddsås

Lax i ugn.

8. Pestotorsk i ugn

Tid: ca. 30 minuter

En annan favorit som går väldigt snabbt att förbereda är pestotorsk i ugn. Jag tar ett fryst torskblock och lägger i en ugnsform. Jag blandar sedan 1 dl creme fraiche, 1/2 dl cream cheese, 4 msk pesto, salt och peppar och häller det över torsken. Det behöver stå i ugnen i 20-30 minuter med förberedelsen tar bara några minuter. Perfekt när man har annat att göra innan middagen!

 Har du fler tips eller recept för nyttig vardagsmat? Kommentera gärna eller maila mig via mitt kontaktformulär.


Kommentera