Sockerberoende finns inte

”Sockerberoende finns inte”

Titt som tätt stöter jag på kommentaren ”sockerberoende finns inte”, både i verkligheten och på nätet. Det kan handla om att en person postar en fråga som handlar om sockerberoende i ett forum och istället för att få svar på det den frågan kommer det bara ett antal kommentarer som hävdar att sockerberoende inte finns. De hävdar att det bara är att sluta och att det ”bara handlar om att bestämma sig”. Sedan drar de paralleller till sig själva med exempel på hur de själva lyckats sluta med socker.

Resonemanget blir, i mina ögon, väldigt dumt. För det första: alla som äter mycket socker är inte sockerberoende. Visst, det kan vara svårt att sluta eller trappa ner på socker även om man inte är beroende, men om det ”bara var att sluta” var man förmodligen inte beroende av sockret.

För det andra: på vilket sätt hjälper man en annan person genom att skratta bort dennes bekymmer? Den som skrattar bort sockerberoende är uppenbarligen inte beroende av socker, men det betyder inte att det inte finns eller att någon annan inte kan lida av det.

Att säga så till en sockerberoende är ungefär som att säga till en alkoholist att det bara är att sluta dricka alkohol. Att säga att sockerberoende inte finns är som att säga att man inte kan vara beroende av alkohol för att ”jag drack väldigt ofta förut men sedan slutade jag med det och det var inte svårt”.

Javisst, det är klart det bara är att sluta, men det är inte alls hela sanningen när det kommer till beroenden. Ett beroende kommer även med annan problematik vilket gör att det kan bli omöjligt för en person att sluta utan rätt hjälp. Ett beroende kommer med problematik som påverkar hela livssituationen. Det orsakar smärta i människors liv och det ÄR på riktigt.

Ett beroende är inte den drog man intar. Ett beroende är inte den mängd man intar av en viss drog. Ett beroende är allting som sker runtomkring drogen och hur en person påverkas av sin drog. Det är också vad som sker i hjärnan hos den drabbande eftersom att ett beroende är en obalans i hjärnan. LCHF-ingengören har skrivit ett läsvärt inlägg om sockerberoende, så läs det!

Hur vet man om man är sockerberoende?

Enligt Bitten Jonsson är ett sätt att diagnostisera eller misstänka att någon är beroende följande:

”Det du ljuger, gömmer och smyger med är ett beroende. Har ni träffat någon som ljuger, gömmer eller smyger med kokt torsk eller gurka?”

Citatet kommer från en föreläsning med Bitten Jonsson och där tar hon också upp ett bra exempel på vad sockerberoende innebär: vissa personer kan gå på restaurang, beställa en chokladmousse och äta tre tuggor för att sedan säga ”Åh, vad mäktigt det blev. Nu orkar jag inte mer!”. En sockerberoende som är i samma situation har redan ätit upp hela sin mousse och skulle gärna vilja äta upp det den andra personen lämnar. Den sockerberoende funderar också på att köpa en stor chokladkaka på vägen hem eller att höra med köket vilka fler sötsaker de har på sin meny. Den sockerberoende vill bara ha mer!

Jag känner igen mig i den andra personen i exemplet. För mig kan det vara helt omöjligt att sluta när jag väl satt igång och det är också därför det blir så provocerande att höra andra säger att det bara är att sluta eller att sockerberoende inte finns.

Ett tips för dig som vill veta mer, eller som kanske lider av det själv, är att läsa Bitten Jonssons bok Sockerbomben i din hjärna – bli fri från ditt sockerberoende.

 

Gillade du detta inlägg? Dela med dig till dina vänner!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *