Grönsaker

Sockerdetox

Inlägget innehåller annonslänkar. Läs mer.

Sockerdetox, eller sockeravvänjning, är ett sätt att bli av med sockersuget på ett snabbt sätt. Det är också ett sätt att få en kickstart till nya vanor och en mer hälsosamt livsstil. Många anser att de äter för mycket socker, men har svårt att sluta med det. I det här inlägget för du veta mer om hur jag brukar genomföra en sockerdetox för att bli av med sötsuget på ett så effektivt sätt som möjligt.

Varför sockerdetox?

Att vara fri från socker kan ge en mängd olika hälsofördelar som att man blir piggare, får finare hy, bättre immunförsvar och mindre krånglande mage (om man har det). Om man helt enkelt vill minska på sockret, men har svårt att göra det kan en sockerdetox vara rätt väg att gå.


En annan anledning till att göra en sockerdetox är att bli av med ett ohälsosamt ätbeteende när det kommer till socker. Själva poängen är alltså att sluta äta saker som smakar sött vilket innebär att man inte ska ersätta sina dåliga vanor med något annat som också smakar sött, t.ex. sötningsmedel, mängder av frukt m.m. Med sockerdetox blir man av med sötsuget på riktigt!

Hur gör man?

Det finns många olika program för sockerdetox som man kan hitta på nätet. Vanligtvis kör man en peroiod, t.ex. en månad utan socker. Det går också att köra två eller tre månader – eller ännu längre. Om man bara vill få en nystart kan en månad vara lämpligt.

Nedan nämner jag vilka saker man kan behöva undvika under en detox. Jag skulle säga att socker i alla former samt sötningsmedel, frukt, ”naturligt socker” och vitt mjöl behöver undvikas helt. När det gäller de andra punkterna gäller det att hitta sin nivå.

Jag brukar gå efter det enkla mottot ”det jag har en tendens att överäta av ska jag utesluta”. Det gäller också att lyssna på sin kropp och försöka hitta de saker som triggar igång sötsuget samt utesluta dessa. Alkohol, mjölkprodukter och jordnötter kan fungera på det sättet för vissa personer, men för andra är det inget problem.

Att undvika:

1. Socker i alla former

Att undvika socker i alla former kan vara en större utmaning än man kan ana. Det finns nämligen socker i alla möjliga typer av produkter där man minst väntar sig det. Socker har också en mängd olika namn och det kan vara svårt att känna igen alla till en början.

En bra start är att ta för vana att börja läsa innehållsförteckningar. Om du inte vet hur man gör det har jag skrivit ett inlägg som fungerar som en guide för att komma igång. En bra riktlinje är att undvika allt som har ett namn som slutar på ”socker”, ”sirap” eller ”stärkelse”. När en ingrediens har ett namn som slutar på ”os” är det mycket troligt att det är socker.

Undvik exempelvis:

  Alla typer av kakor

  Godis och bakverk

  Läsk och saft

  Sötad müsli

  Olika typer av barer som innehåller socker

Dolt socker finns i en mängd olika saker som färdiga såser, kryddblandningar, juice, fruktyoghurt, korv osv.

Här följer en lista på olika typer av socker:

 • Fruktos, Fruktsocker
 • Laktos, Mjölksocker
 • Glukos, Glykos, Druvsocker, Dextros
 • Maltos, Maltsocker, Trehalos
 • Sackaros, Sukros, Rörsocker, Betsocker
 • Stärkelse, Modifierad stärkelse, Potatisstärkelse, Majsstärkelse, Vetestärkelse
 • Potatis, Potatismjöl, Potatisflingor
 • Sirap, Maltsirap, Majssirap, Lönnsirap, Glukossirap, Fruktossirap, Isoglukos
 • Glukos-fruktossirap, Fruktos-Glukossirap, Invertsockersirap, Stärkelsefruktossirap
 • Råsocker, Farinsocker, Florsocker, Palmsocker, Invertsocker
 • Majsmjöl, Maltodextrin, Melass
 • Honung, Torkad frukt
 • Fruktjuice, Druvjuice, Juicekoncentrat, Fruktpuré
 • och många fler…

2. Sötningsmedel

Det kan vara lockande att ersätta sockret med sötningsmedel för att få något sött, men själva poängen med detta är att bli av med vanan och beteendet av att man måste äta något som smakar sött hela tiden. I en sockerdetox är det alltså lämpligt att även utesluta sötningsmedel som t.ex:

  Aspartam (E951)

  Stevia eller steviolglykosider (E960)

  Sukralos (E955)

  Xylitol (E967)

  Isomalt (E953)

  Maltitol (E965)

  Sorbitol (E420)

3. Frukt och annat ”naturligt socker”

Undvik alla typer av frukt förutom citron, lime och grapefrukt. Om man vill äta lite frukt i alla fall är bär ett bättre alternativ, men ät det inte varje dag. Det blir lätt en ersättare för det vanliga sockret och man blir inte av med sitt negativa ätbeteende.

Undvik torkad frukt och juice.

Undvik också all form av sötning som man brukar kalla för ”naturligt socker”. Även det smakar sött, vilket är precis vad man försöker undvika i en sockerdetox. Exempel på naturligt socker är:

  Agave

  Björksocker

  Stevia

  Kokossocker

  Sukrin

4. Stärkelse och spannmål

Även stärkelse och spannmål fungerar som socker för kroppen. Därför är det viktigt att även undvika pasta, bröd och andra produkter med mjöl.  Ät glutenfritt!

Det kan också vara bra att undvika havre (även ren havre som är glutenfri), vitt ris, majs, sötpotatis och potatis. Försök hitta den nivå som passar dig.

Undvik:

  Pasta

  Potatis

  Ris

  Bröd

  Flingor

  Couscous

  Majs

  Råg

  Sötpotatis

  Potatis

5. Alkohol

Alkohol är väldigt kolhydratsrikt och kan trigga igång sötsuget rejält. Undvik!

6. Mjölkprodukter

Undvik alla lättprodukter som lättyoghurt, lättmjölk m.m. Fruktyoghurt är också ett stort nej då det innehåller mycket tillsatt socker eller socker från frukt.

Det går bra att äta feta mjölkprodukter som keso, mjölk, gräddfil och naturell, fet youghurt. Även ost går bra, men om man har en tendens att överäta mjölkprodukter är det bra att hålla nere på dem i alla fall. Mjölkprodukter kan trigga sötsuget, så se till att det inte blir för mycket!

7. Vissa bönor

Undvik att äta sojabönor (även sojasås) och edamamebönor. Andra bönor och linser går bra att äta.

8. Vissa nötter

Undvik cashewnötter och jordnötter. Andra nötter och frön går bra att äta.

Vad kan man äta?

Jag tycker det kan bli lite tråkigt med all fokus på vad man inte kan äta. Det gör bara att saker och ting känns svårare. Istället bör man lägga mer fokus på vad man kan äta, vilket jag tänkte göra här:

  Alla typer av grönsaker (förutom sötpotatis, potatis, majs och sojabönor som jag nämnde ovan)

  Linser, quinoa och bönor

  Kött fisk och ägg

  Nötter och frön (förutom cashewnötter och jordnötter)

  Mjölkprodukter (gärna de feta produkterna, men överät inte)

  Kaffe, te, vatten (drick gärna mycket örtte)

  Oljor och smör

  Kokosmjölk

  Glutenfria mjöklsorter, t.ex. bovete, mandel, quinoa, kokos m.m. (undvik dock majs-, ris- och sojamjöl)

Frukost och mellanmål

Till frukost kan du exempelvis välja något av följande:

sockerdetox frukost

Grön smoothie med avokado och babyspenat, serranorullar med getostkräm och miniomeletter med vegetarisk skagenröra.

Lunch och middag

Till lunch och middag kan du exempelvis välja något av följande:

Sockerdetox lunch och middag

Våfflor med spenat, basilika och fetaostkräm, glutenfri pizza på blomkålsbotten och rotfruktspaj.

Ett tips är att googla efter LCHF- eller Paleorecept. Det finns massor av goda recept!

Se upp för!

  Charkuterier som innehåller socker, t.ex. skinka, korv m.m.

  Färdiga såser som innehåller socker

  Kryddor eller kryddblandningar med tillsatt socker

  Produkter märkta med ”utan tillsatt socker” (innehåller ofta sötningsmedel)

Sätt den nivå som passar dig

Om du tycker detta känns svårt och jobbigt att göra detta kan det vara bra att sätta den nivå som passar dig. Undvik det socker du vet att du har en tendens att äta för mycket av. Om du bara äter bröd ibland och inte äter för mycket av det kanske det inte är så viktigt att utesluta. Om du däremot inte kan sluta äta så fort du tar en brödskiva kanske det är väldigt viktigt för dig att undvika det helt och hållet.

Kom ihåg att det här är ett steg mot bättre vanor och ett bättre beteende kring socker. Det är inte konstigt att du kommit till en nivå där du stoppar i dig alldeles för mycket socker. ”Det mesta” innehåller socker och det är ibland nästan ett socialt måste att äta socker. Det är aldrig för sent att ändra sina vanor och det är bättre att ta små steg i rätt riktning än att ta ett för stort steg som man inte klarar av.

Sockerberoende eller sockerkänslig

Jag kan inte prata om sockerdetox utan att nämna sockerberoende och sockerkänslighet. Det finns de som har en problematik kring socker som sträcker sig längre än att man bara äter lite för mycket av det. Då kan det vara viktigt att veta att en sockerdetox kanske inte tar bort problemet helt och hållet.

Sockerberoende är något man börjat prata om mer på senare tid och för att sammanfatta det hela finns det en viktig sak att veta om sockerberoende och socker: det handlar inte om karaktär. Sockerberoende är, precis som vilket annat beroende som helst, en sjukdom som sitter i hjärnan. Det handlar om att man har ett okontrollerat och komplicerat förhållande till mat, i synnerhet socker. För en sockerberoende blir sockret en drog, precis som alkohol, heroin eller träning kan vara en drog i ett annat beroende.

Ett beroende handlar inte om drogen i sig, utan vad som händer i hjärnan när man brukar sin drog. Det handlar om signalsubstanser som utlöses i kroppen. Om man är beroende av socker är det lika starkt som vilket annat beroende som helst. Det betyder inte att man kan jämföra socker med exempelvis heroin som substans, men ett beroende gör samma sak med hjärnan oavsett vilken drog det handlar om. Detta gör att det kan bli väldigt svårt att sluta med socker och att hitta en sund relation till det utan att ta hjälp eller jobba med sig själv.

Det finns också de personer som är sockerkänsliga, vilket betyder att man har ett högt sug efter socker och dålig mat. Det betyder inte att man för den sakens skull är sockerberoende. Sockerkänslighet är något man föds med och det kan också utvecklas till ett beroende.

Om du misstänker att du har ett skadligt beteende kring socker kan det vara viktigt att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt i ämnet. Börja gärna med att läsa det här inlägget om sockerberoende och sockerkänslighet eller läs Bitten Jonssons bok Sockerbomben i din hjärna.

Mer om sockerdetox

Om du vill veta mer om sockerdetox finns det en hel bok i ämnet: Sockerdetox : 3-veckorsprogram med renande och stärkande mat av Filippa Salomonsson. Jag har den själv hemma och kan verkligen rekommendera den. Den beskriver mer utförligt hur man gör en sockerdetox och det följer också med ett kostprogram.

Sockerdetox : 3-veckorsprogram med renande och stärkande mat (häftad)

Inlägget uppdaterades 2016-05-05


Kommentarer

 1. Att vi är ”sockerberoende” beror på att det är vår primära energikälla som vi behöver för att allt ska fungera. Att utesluta vittsocker är i all sin ära bra då det inte innehåller några näringsämnen alls. Men att rekommendera folk att undvika kolhydrater är att direkt rekommendera dem att ställa kroppen i ett sjukligt tillstånd vilket är helt motsatt effekt av vad en detox ska ha. Att dessutom driva en eko-blogg och rekommendera folk att äta kött känns väldigt motsägelsefullt för mig. Köttindustrin är den industri som ger mest utsläpp av alla på hela jorden – http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.htm dessutom är den största anledningen till att regnskog huggs ner och förgiftning av haven.

  http://theveganstorm.com/

  1. Unni,

   Jag förstår av din kommentar att det inte är bara detta inlägg du ifrågasätter, utan även andra saker jag nämner på bloggen och min filosofi king kost och miljöfrågor. Jag ska försöka bemöta detta utan att det blir alltför långt.

   För det första kan jag inte hålla med om att socker är en primär energikälla som vi behöver för att överleva. Sockerberoende beror inte heller på detta utan snarare på en rubbad biokemi och en rubbning av de signalsubstanser som finns i hjärnan. Mer om det finns att läsa i Bitten Jonssons ”Sockerbomben i din hjärna”, väldigt intressant läsning! Att skära ner på socker handlar inte enbart om att det är näringsfattigt, utan det kan vara direkt skadligt för kroppen på många olika sätt.

   För det andra rekommenderar jag inte att folk att undvika kolhydrater i detta inlägg – och inte någon annanstans på bloggen heller för den delen. Jag antar att du reagerar på att att jag skriver att man kan undvika stärkelse och spannmål. Det betyder inte att man ska undvika alla kolhydrater, utan det finns kolhydrater i grönsaker, linser och bönor som man med all fördel kan äta. Jag nämner även bovete, hirs och quinoa i inlägget. Om man har ett väldigt högt sug efter socker, vilket man troligen vill bli av med ifall man är intresserad av att köra en sockerdetox, kan stärkelse och spannmål trigga igång sötsuget. Det gör då hela processen av att sluta med socker svårare och mer långdragen. Det är olika för olika personer så det gäller att hitta den nivå som passar en själv, vilket jag också nämner i inlägget. Det handlar om att bryta den onda cirkeln med sötsug och högt intag av socker och då kan det krävas att man undviker vissa saker under detoxen, men det betyder inte att man inte kan börja äta det sen igen.

   En detox är ingen livsstilsförändring, utan något man gör under en begränsad period. De detoxar jag känner till är grönsaksbaserade, så det är inget unikt eller konstigt med att undvika spannmål och snabba kolhydrater i denna sockerdetox. Du nämner att detta lägre intag av kolhydrater skulle sätta kroppen i ett sjukligt tillstånd, hur menar du då? Detta ”sjukliga tillstånd” är inget jag hört om tidigare, speciellt inte när man bara undviker stärkelse och spannmål men äter andra kolhydrater. Utveckla gärna hur du menar! Jag tvivlar på att kroppen sätts i ett sjukligt tillstånd av att undvika stärkelse och spannmål under några veckor.

   I detta inlägg ger jag förslag på vad man kan äta och förslagen är både med eller utan kött (vegetariska eller veganska). Det betyder inte att jag förespråkar att man ska äta mycket kött, snarare tvärtom! För miljöns skull måste köttkonsumtionen minskas rejält, men samtidigt är detta ingen vegansk blogg. Jag tror snarare på att inspirera till mer vegetarisk och vegansk kost, inte shaming av de som äter en del kött. Om alla skulle minska sin köttkonsumtion rejält skulle det göra mycket för miljön, men det betyder inte nödvändigtvis att man måste vara vegan för att bry sig om den. Att göra rätt val när det kommer till kött är dock väldigt viktigt!

   Det finns mycket man kan göra för en bättre miljö, men ingen kan göra allt. Att ”vara eko” kan också ha olika fokusområden och betyda olika för olika personer. För mig handlar det om miljö, men också om hälsa och giftminimering. Jag anser att det visst går att driva en ekoblogg och äta lite kött, använda lite plast, köra bil ibland, köpa en del nyproducerade kläder eller använda någon hygienprodukt där innehållet inte är helt fritt från kemikalier. Att vara eko handlar inte om att vara det perfekta föredömet för miljön, utan snarare om att ständigt sträva efter att förbättra sina vanor och sin livsstil samt att hela tiden försöka göra ännu bättre val.

   Här på bloggen skriver jag om mina val för en bättre miljö och hälsa. Att rejält skära ner på kött och mjölkprodukter, välja ekologiska och rena råvaror, plastbanta, köpa alltmer på second hand samt att undvika kemikalier i och utanför maten är några av de val jag gjort. Jag hoppas att jag kan inspirera andra till att göra samma sak, trots att jag inte är vegan. DET tror jag faktiskt kan göra en skillnad för miljön!

  2. Desiree

   Håller inte med dig Unni, just att bloggen är så tillåtande och inte dömande gör att den får såna köttätare som mig att vilja minska på min köttkomsumtion. Varför frälsa de redan frälsta när bloggen kan nå ut till såna okunniga som jag. Och ni som redan äter bra och miljömedvetet, måste väl ändå ha som gemensamt mål att få med er fler? Förbud och piskor har aldrig funkat. Kunskap och ödmjukhet inför andras mål och val funkar utmärkt……

   Tack för ett superbra inlägg kring socker.

  3. jimmy

   Tack Ekoista för ett väldigt bra och informativt inlägg!

   Unni jag tycker att människor som du är så otroligt tröttsamma. Våga använda din egen hjärna och försök att tänka kritiskt och framförallt att tänka själv! Det finns inga som helst bevis på att människans utsläpp av växthusgaser har någon effekt på miljön. Däremot lobbar både tidningar och politiker för det, varför? jo för att tidningar vill sälja tidningar och politiker vill höja skatter utan att folk ifrågasätter. Och som ett får följer du blint ledarhunden och blir en nyttig idiot. Den grandiosa iden att VI skulle påverka universumet med utsläpp är lika befängd som de som en gång trodde jorden var platt! och vi kommer att bli hånade om några århundraden för denna teori (tror jag) Kanske påverkar vi kanske inte, jag vägrar att instämma med den teorin utan bevis, däremot har jag sett bevis på att ”klimatförändringen” är en naturlig cykel som går i ett visst mönster. Oavsett vilket som är sant så är jag tacksam för att jag slipper vara en annan nyttig idiot som inte kan tänka för mig själv och trakassera människor som skriver inlägg på internet som går stick i stäv med dina (eller ska jag säga andras åsikter om vad som är rätt och fel) Lär dig tänka själv, våga tänka själv och ifrågasätt allting!

 2. Pingback: Uppdatering om sockerdetox - Ekoista

 3. Peter

  Tummen upp för dig Desiree:)

  Det här inlägget fick mig att reflektera över min resa att bli ”sockerfri”. Jag har aldrig tyckt om ”extrema” (strikta är kanske ett bättre ordval) vändningar och anpassningar, utan lallat på i min takt.
  Kaffet blev första dryck där sockret försvann, smakade vedervärdig i början man vande mig snabbt. Sedan försvann läsken ur mitt ordförråd. Att äta första hamburgaren och dricka vatten till minns jag att det var en väldigt lustig känsla, det ”passade inte ihop” på ngt sätt. Whisky ”on the rocks” med sodavatten, kanongott. Godis äter jag på sin höjd en gång om året för det kan juh faktiskt vara gott med chokladpralliner. Skillnaden är att att jag äter godis av fri vilja, inte för att jag känner sug.
  Detta sug försvann troligtvis efter jag slutade med läsken och annan söt dricka.

  För att ni ska förstå vad jag fortsättningsvis pratar om så får jag erkänna att jag är tidvis bosatt i Asien. Maten vi köper på marknaden är inte processad (med andra ord så är det inte sockrat). Det är nyslaktad höna eller gris, färska grönsaker odlade hos ”grannen”. När jag köper en fruktshake så beställs den utan socker (även om jag tror att rörsocker som används här är nyttigare än det raffinerade visa sockret hemma).
  Det har kommit till ett skede där jag idag tycker att det smakar inte gott med söt mat. Jag känner det när jag äter mat i Sverige. Jag behöver inte titta i innehållsförteckningen för att känna att det är sötat och med en konstig bismak av jag vet inte, konserveringsmedel? Inget jag känt tidigare.

  Det jag vill ha sagt är att man med tiden smakmässigt ändrar på inställningen till socker. Jag kan inte föreställa mig att dricka en läsk till maten idag, fy.

  En bieffekt är vikten. På två år har jag gått ner 20kg, och då tror jag inte att det är ölen som har fungerat som bantningsmedel:). I sommras var jag hemma i 5 månader, gick up 10kg!!! dessa försvann redan efter 2 månader när jag återvände hit. Så visst finns det mycket att fundera över vilka livsmedel vi stoppar i oss. Livsmedelsindustrin omsätter mänger med pengar, inte låter dom oss få reda på sanningen…

  1. Hej Peter!

   Kul att läsa din historia om hur du blev sockerfri. Vad skönt att det verkar ha hållit i sig och att du mår bra! Att äta godis bara när man känner för det är så mycket skönare än att drivas av ett sötsug som man inte vill ha. Precis som det ska vara 🙂

   /Josefin

 4. Lennart Öberg

  Till syvende och sist är det självdisciplin som gäller !
  Då kan du äta det mesta.
  Bit ihop och bestäm dig för ett mål. Har du det som krävs, så klarar du det.
  Mvh,
  hepatica
  PS Hör gärna av dig så skall jag hjälpa dig DS

  1. Hej Lennart! Visst är det så att det är självdisciplin som gäller för väldigt många, men för en del finns det andra problem bakom detta. Sockerberoende är väldigt vanligt samtidigt som det finns väldigt lite kunskap om det. I ett sockerberoende handlar det inte om disciplin eller karaktär utan det finns bakomliggande faktorer som man måste ta hand om först. Själv mår jag inte bäst av att äta det mesta utan jag mår mycket bättre om jag håller mig borta från t.ex. socker. /Josefin

 5. Linn

  Jag tycker inte att man ska undvika frukten. Det är ju så naturligt det kan bli? Kanske frukt i samband med vittsocker men inte frukten själv.
  Potatis & sötpotatis tycker jag inte heller att man ska utesluta. Det är bra kolhydratskällor.

  Men vi verkar inte alls dela samma syn på hälsosam mat. Att rekommendera att äta feta mjölkprodukter låter helt galet och kött. Ska man börja äta hälsosammare tycker jag definitivt att man börjar sluta äta de sakerna

  🙂

  1. Hej Linn,

   Att frukt är så naturligt som det kan bli kan jag hålla med om. Samtidigt är det inte det naturliga som är viktigt i en sockerdetox, utan det är att utesluta så mycket socker som behövs för att man ska bli av med sitt sötsug. Efter sockerdetoxen kan man sedan börja äta en mer naturlig och hälsosammare kost.

   Frukt är nyttigt, men samtidigt innehåller det fruktsocker. Fruktsockret och/eller den söta smaken i sig kan trigga sötsug. Grönsaker är minst lika nyttigt, men det innehåller inte fruktsocker, därför är det ett mycket bättre val under sockerdetox.

   Olika personer kan ha olika problematik när det kommer till socker. Vissa överäter rejält och har ett väldigt högt sötsug – eller sockerberoende. För dessa personer är det viktigt att undvika socker under en period för att neutralisera sötsuget. En sockerdetox handlar alltså om några veckor och det är knappast farligt att avstå från frukt under en så kort period. Det är snarare positivt om det kan leda till bättre vanor där man inte längre är sugen på raffinerat socker och skräpmat.

   Även potatis och sötpotatis är stärkelserika och kan trigga sötsug hos känsliga personer. Notera att jag i inlägget skriver att man bör lägga det på sin nivå. Om sötsuget inte triggas av sötpotatis, potatis och frukt finns ingen anledning att undvika det, men om det gör det kan det vara nödvändigt. Exempelvis personer som är sockerberoende eller har utvecklat insulinresistens kan vara extra känsliga.

   Vad är det som är galet med att rekommendera feta mjölkprodukter? För den som äter mjölkprodukter är detta det bästa valet (jämfört mot lightprodukter eller sötade mjölkprodukter). Detta inlägg handlar om sockerdetox och riktar sig till personer som äter all typ av kost. Därför förekommer tips på vad man kan äta som inkluderar både mjölkprodukter och kött. Om jag i detta inlägg även ska väva in att man ska äta perfekt hälsosam kost på alla sätt kommer det inte att vara till speciellt stor hjälp. Det handlar ju trots allt om att minska på socker, vilket är ett första, viktigt steg till en mer hälsosam kost. Jag tror inte på pekpinnar och shaming när det gäller bra kostval. Jag tror på inspiration och att visa hur man kan göra det på ett enklare sätt. Få personer orkar gå från en ”vanlig” kost till en perfekt hälsosam kost över en natt. Detta är en bra kickstart till bättre vanor.

   Du skriver att vi inte har samma syn på hälsosam mat. Jag vet inte exakt vad du förespråkar, men jag hoppas du förstår att detta inlägg inte är en återspegling av allt jag står för när det gäller kost. På resten av min blogg kan du läsa mer om det jag förespråkar: ren, naturlig mat utan gluten, socker och sötningsmedel. Och ja, jag äter mjölkprodukter ibland i form av smör i matlagning och lite ost ibland (men knappast dagligen, om ens varje vecka). Långa perioder kör jag också 100% mjölkfritt.

   Jag är inte en vegetarisk eller vegansk blogg men jag försöker förespråka och inspirera till vegetariska alternativ. Jag förespråkar också att minska på köttet genom att tillsätta mer grönsaker i vanliga kötträtter och välja bra, ekologiskt (gärna gräsbetat) kött.

   Jag håller inte med om att det första att utesluta om man vill äta mer hälsosamt är kött och mjölkprodukter. Det första man bör utesluta är socker och skräpmat, precis vad jag i detta inlägget försöker ge tips om. Med tanke på hur kosten ser ut för många människor idag måste man först in med mer nyttiga och näringsrika grönsaker – sen kan man utesluta kött och mjölkprodukter om man vill det.

   Hoppas detta gav mer förståelse för vad inlägget verkligen handlar om. 🙂

   /Josefin

 6. Pingback: Kost (och återhämtning) efter semestern - Ekoista

 7. Anna

  Hej. Vet att detta skrevs för ett tag sen men hoppas du kan ge mig lite råd ändå. Jag har alltid kännt mig smått sockerberoende och bestämde mig för 3 veckor sen att göra en detox på 21 dagar. Jag har helt uteslutit godis, chips, läsk, glass, kakor, snabbmat och vitt bröd. Jag åt lite färsk ananas de två första dagarna för att stilla det värsta suget och det är ju rätt sött, annars knappt ingen frukt. sen har jag drickit funlight och colazero, men inte i några stora mängder. Jag är inne på sista dagen idag och var mest ute efter att utesluta ”rent socker” såsom godis osv för att bli av med det konstanta suget. Ångrar mig lite nu att jag har druckit dryck med sötningsmedel och är rädd att det har ”förstört” allt lite. Jag känner inte alls samma sug nu de sista dagarna även om det fortfarande finns där. Är mest rädd att hamna i samma dåliga vana igen, vill ju kunna njuta ibland.

  1. Hej! Jag förstår att det är svårt att avgöra vad som är bäst, tycker också det kan vara det. Det viktigaste är nog att utgå från sig själv och lyssna på sitt eget sötsug, eftersom det kan vara väldigt individuellt. Om man ska göra en sockerdetox är det bra att undvika även sötningsmedel för att få en helt ny start och bli av med vanan att allt ska smaka sött. Det är klart man ska få njuta ibland, men det kanske är bra att göra det på ett smart sätt och låta det gå en stund mellan gångerna så man inte bygger upp ett stort sötsug igen.

   Jag har själv kört en helt sockerfri månad i februari men eftersom jag tyckte det gick så bra fortsatte jag under mars. Det är lättare att fortsätta och rida på vågen av att det går bra, tycker jag. Om man faller dit igen kan det blir rätt jobbigt att få flow igen :/

   /Josefin

 8. Jan

  Jag har vetat länge att socker är en av våra farligaste livsmedel och idag kör jag igång en detox. Jag har inte ätit kött på ett halvår men känner inte stor skilnad på kroppen av den anledningen. Jag tror kroppen reagerar mera på att sluta med socker. Att jag inte äter kött är mera en miljösak. Håller på att lesa Sockerbomben men tror inte att jag är beroende men att jag äter på för mycket socker och kolhydrater är jag säker på. Hoppas att en socker detox kan få mig på rätt köl. Det är på tok för mycket socker i dagens samhälle. Jag är helt enig med dig att mera fettrika mjölkprodukter är bättre än lightprodukter. Är heller inte så stor fan av lax som livsmedel med all antibiotika som finns i norsk opdrättslax. Det är inte lätt att äta sunt i dagens samhälle helt enkelt. Att alla slutar ätaa kött bsom jag är heller inte någon lösning men att vi alla drar ner på köttätande för att redda vår kära jord är min åsikt. Vi får hoppas att min detox fungerar.
  Hälsningar Jan

Kommentera