Sockerfri tårta för de allra minsta

Sockerfri tårta för de allra minsta

Nu har det varit tyst här på bloggen ett tag, eftersom jag haft semester och därmed även lite semester från bloggen.  Jag har märkt att det varit trafik här i alla fall, så tack för att ni tålmodigt väntar på mina uppdateringar!

I sommar fyllde min son ett år och jag och en mammagrupp jag är med i anordnade tillsammans ett kalas för våra barn som alla fyllt ett år under sommaren. Det skulle finnas en vanlig tårta på kalaset, men jag fick i uppgift att baka en sockerfri tårta som barnen kunde få smaka av.

Eftersom att alla barnen brukar äta frukt bestämde jag mig för att göra en tårta med frukt i, men jag ville undvika att använda dadlar som jag vanligtvis brukar använda som sötning när jag bakar. Dadlar är söta i smaken, så jag tyckte att det räckte med sötning från de frukter som barnen är vana att äta.


Tårtbotten består av en vanlij- och päronkaka från boken Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer. Jag fyllde tårtan med en banan- och kokoskräm och toppade med chokladmousse, grädde och jordgubbar. Tårtan uppskattades av alla barnen och några av dem blev extra frälsta. Flera vuxna smakade också på tårtan och tyckte att den var god, trots att den är annorlunda än vad man är van vid.

SONY DSC

Här är receptet i sin helhet:

Tårtbotten (vanilj- och päronkaka) från Smarta sötsaker:

 • 1 dl bovete- eller rårismjöl
 • 3 dl mandelmjöl
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 saftiga päron, skalade och rivna
 • 3 ägg, vitor och gulor separerade
 • 1 msk honung (vilken jag skippade)
 1.  Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Blanda alla torra ingredienser först, tillsätt sedan rivet päron och äggulor. Vispa äggvitorna och vänd försiktigt ner i smeten.
 3. Häll smeten i en form och grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.

Banan- och kokoskräm:

 • 1 banan
 • 3-4 msk kokosmjölk (den tjocka delen)
 • 1/2 äpple, rivet
 • ev. 1/2 tsk vaniljpulver
 1. Mosa samman banan och kokosmjölk.
 2. Blanda i äpple och smaksätt med vaniljpulver.

Chokladmousse:

 •  2 mogna avokado
 • 1 banan
 • 1/2 dl kakao
 • 2 dl vatten
 1. Mixa samman alla ingredienser, gärna med stavmixer tills det blir en fluffig mousse. Späd eventuellt med mer vatten tills önskad konsistens har uppnåtts.
 2. Låt svalna i kylen.

Montering av tårtan:

 1. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan i två skivor, ett lock och en botten.
 2. Bred ut banan- och kokoskrämen på botten och lägg sedan försiktigt på locket.
 3. Bred chokladmoussen på toppen av kakan. Se till att den svalnat ett tag så att den inte blir för lös och rinnig.
 4. Garnera med grädde (vanlig eller kokosgrädde), jordgubbar och kokosflingor.

 

Gillade du detta inlägg? Dela med dig till dina vänner!<br />Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

13 kommentarer om “Sockerfri tårta för de allra minsta

 1. Smarrig tårta. Ska göra den till min dotters kalas. Hur många bitar är receptet för? Och är det 1 dl bovete (på första raden)?

 2. Ser väldigt god ut, ska prova den till min dotters 1årskalas. Tror du att det går bra att frysa bottnarna om man vill göra dem i förväg?

  1. Hej Kristina,

   Tack! Jag tror tyvärr inte det blir så bra om man fryser bottnarna. Eftersom de är sötade med frukt blir de lite ”blötare” i konsistensen så tror det kan bli lite för mosigt om man fryser och sedan tinar dem.

   /Josefin

 3. Tycker det är lite svårt att avgöra hur mängden blir när man mäter i styck frukt. Det kan vara en enorm skillnad på banan och banan till exempel, om jag har ganska så små bananer, är det bättre att ta en och en halv, eller kanske till och med två? Vill ju inte stå där med för lite fyllning sen. :p Sen tänkte jag experimentera och göra de separata delarna kvällen innan och sen får födelsedagsbarnet vara med på morgonen och sätta ihop allt, det borde väl gå bra? 🙂

 4. Jag tänkte testa att använda dessa tårtbottnar till min sons födelsedagstårta i helgen och sen använda annan fyllning och dekorera på eget sätt.
  Tårtan på bilden ser ganska låg ut och jag vill gärna ha en ganska hög tårta med fler lager i. Kan jag göra två bottnar utefter receptet och bygga dem på varandra eller blir den alldeles för hög då tror du?
  Tusen tack för en helt amazing blogg och sjukt bra recept!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *