Sockerfria pepparkakor och saffransmuffins

Sockerfria pepparkakor och saffransmuffins

Förra året hittade jag ett recept på sockerfria pepparkakor som jag provade att göra. De blev väldigt bra, så jag provade att göra dem i en ny tappning i år. Sist sötade jag dem med honung, men den här gången provade jag att använda dadlar som sötning och det funkar precis lika bra.

SONY DSC

Jag minns tyvärr inte var jag fått receptet ifrån, men nedan finns ett recept på hur jag gjorde. Observera att degen ska stå svalt över natten, så man måste förbereda i tid!

Ca. 30 pepparkakor:

  • 100 g smör
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl kokosmjöl
  • 2 äggvitor
  • 12-15 färska dadlar
  • 1 msk chiafrön
  • 3 krm kardemumma
  • 3 krm ingefära
  • 3 krm kanel
  • 3 krm kryddnejlika

Gör såhär:

Dag 1

  1. Mortla chiafrön till ett pulver.
  2. Mixa dadlarna till en slät massa. Tillsätt eventuellt någon matsked vatten för att enklare kunna mixa.
  3. Smält smöret tillsammans med kardemumma, ingefära, kanel, kryddnejlika och dadelmassan. Tillsätt sedan mandelmjöl och chiafrön. Låt blandningen svalna i ca. 30 minuter.
  4. Vispa äggvitorna hårt och blanda försiktigt ned i kryddblandningen. Tillsätt slutligen kokosmjölet.
  5. Forma degen till en korv, plasta in och ställ in i kylen. Låt stå tills nästa dag.

Dag 2

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Baka ut degen, gärna på ett bakplåtspapper då den är lite kladdig och lätt fastnar. Använd kokosmjöl till att mjöla kavel och underlag.
  3. Grädda mitt i ugnen i ca 5-6 minuter tills pepparkakorna blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Sockerfria pepparkakor

Julstämning med pepparkakor, kaffe och ett ljus.

För saffransmuffinsen använde jag ett recept från Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer som grundrecept.

Saffransmuffins, 15-20 st:

  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 2 mogna bananer
  • 2 ägg
  • saffran efter smak (ungefär 1/2 – 1 påse à 0,5 g)
  • kokosolja till formarna
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Mosa bananerna och rör ihop med äggen. Tillsätt moset i de torra ingredienserna.
  4. Stöt saffran i en mortel och blanda ner i smeten.
  5. Klicka upp i små, penslade formar.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter.
SONY DSC
SONY DSC
Gillade du detta inlägg? Dela med dig till dina vänner!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

En kommentar om “Sockerfria pepparkakor och saffransmuffins

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *