Tallbarrsvatten mot pollenallergi, en huskur att lita på?

I början på mars publicerade jag ett inlägg som handlade om att man kunde dricka tallbarrsvatten mot pollenallergi. Inlägget delades på diverse ställen på Facebook och nu har över 8500 personer läst mitt inlägg.

tallbarrsvatten2

Om det har funkat bra på mig eller inte kan jag ännu inte uttala mig om. Jag har haft lite pollenbesvär, men inte lika mycket som föregående säsonger. Säsongen är ännu inte över, så jag avvaktar och ser hur det utvecklas. När man dricker tallbarrsvatten mot pollenallergi bör man, enligt vad jag läst, börja långt innan säsongen sätter igång och dricka varje dag. Redan när föregående års pollensäsong är över kan det vara lämpligt att börja och sedan trappa upp mängden tallbarr.

Kritik mot huskurer

I veckan publicerade Metro en artikel där Monica Arvidsson, överläkare på allergisektionen på Sahlgrenska sjukhuset, sågar denna typ av huskurer mot pollenallergi. Äta bivax och dricka kombucha eller björksav är andra huskurer som nämns i artikeln. Hon säger:

”Om den typen av råd skulle fungera så skulle det märkas, vi skulle bli arbetslösa.”

När jag läser den här typen av artiklar tänker jag att det är synd att man sågar huskurer på det här sättet. Visst, det finns ingen forskning som kan stärka att det faktiskt fungerar, men samtidigt är det kanske ett ämne som är högintressant att forska på heller. Att det inte finns någon forskning som kan stärka det betyder nödvändigtvis inte att det inte fungerar.

Monica Arvidsson rekommenderar att man använder de receptfria läkemedel som finns på Apoteket mot sin pollenallergi. Hon har visserligen en poäng i att man, om man är väldigt allergisk, inte borde ersätta de läkemedel man brukar använda med en huskur. Samtidigt finns det ingenting som säger att man inte kan fortsätta ta sina mediciner trots att man dricker tallbarrsvatten.

I mitt fall är det också så att min allergi är ganska mild. Hela förra säsongen avstod jag att använda läkemedel mot pollenallergin (eftersom jag var gravid). Besvären är inte allvarliga, men ändå så pass störande att jag gärna skulle vilja bli av med dem. Läkemedel är till för att lindra symptomen av allergin, men tallbarrsvatten dricker man just för att slippa ta läkemedel varje dag. Kanske kan man även bli av med sin allergi helt. Jag gör en stor skillnad i att lindra symptomen och att försöka hitta roten till besvären. För mig är det värt en chansning i en gammal huskur, trots att det inte finns någon forskning som stödjer detta.

Varför ökar allergier?

I artikeln hävdar läkaren att det inte är effektivt att gå via mag- och tarmkanalen i behandling mot pollenallergi. I en artikel från SVT hävdar man däremot att ökningen av allergier kan bero på att vi kommit längre ifrån naturen och så även de mikroorganismer som skyddar oss mot allergier. Vår tarmflora är mycket fattigare än de samhällen som lever nära naturen. Människor som immigrerar från fattiga länder utvecklar ofta allergier några år efter att de har anlänt till Sverige.

”Det finns mikroorganismer i tarmen, små goda tarmmaskar som, som har samma överlevnadstid. Så det kan vara så att när de dött är man mottaglig för allergierna, säger Magnus Wickman.”

I mina öron låter det som att det visst kan vara effektivt att bygga upp en bättre tarmflora för att minska besvären med allergier. Jag tror att man måste fundera mer på var allergierna kommer ifrån istället för att bara försöka lindra besvären, men det krävs också mer forskning på det.

Placebo

Även om Monica Arvidsson skulle ha rätt i att huskurer inte fungerar mot pollenallergi finns det fortfarande något som kallas placeboeffekten. Vad är det som är fel i att bli botad från sin pollenallergi med hjälp av placebo? Jag låter hellre min kropp luras med placebo än att äta mediciner flera månader per år resten av livet. För den som vill slippa mediciner och tror på att kroppen klarar av att läka på ett naturligt sätt är huskurer, enligt mig, ett alldeles ypperligt sätt att bli av med sin pollenallergi. Vad tror ni?

OBS!

När man provar att äta eller dricka något som är främmande för kroppen ska man alltid vara försiktig och ta små doser i början. Allergisk reaktion kan uppstå, så prova tallbarr varsamt!

Gillade du detta inlägg? Dela med dig till dina vänner!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

2 kommentarer om “Tallbarrsvatten mot pollenallergi, en huskur att lita på?

  1. Detta är ju väldigt intressant. Självklart ska man inte sluta med nödvändig medicinering och hips vips sätta all sin tillit till någon huskur. Men om man faktiskt märker att huskuren hjälper så är det väl förträffligt om man kan dra ner på medicinen.
    Jag tror att det mycket väl kan vara så att vi numera inte utsätts för lika mycket ”skit” som förut så att immunförsvaret inte får träning, och att vi därför blivit mer känsliga. En annan viktig sak är att våra livsmedel utarmats på nödvändiga spårämnen och mineraler bland annat på grund av konstgödsel, och att vi därför blir en aning felnärda, vilket visar sig i nedsatt immunförsvar. Om detta kan man läsa bland annat på Alg-Börjes hemsida.
    Jag dricker ett glas tallbarrsvatten varje dag sedan några veckor och det ska bli spännande att se hur jag reagerar när björkpollenet drar igång på allvar. Det är väldigt olika hur mycket pollen det blir olika år, när det är som värst reagerar även folk som normalt inte är allergiska alls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *