Våfflor med spenat och basilika

Våfflor med spenat, basilika och fetaostkräm

Snart är det dags för våffeldagen igen så jag provade att göra ett nytt våffelrecept i helgen. Dessa våfflor är mjölk- och glutenfria samtidigt som de dessutom är fria från mandel, vilket gör att de passar utmärkt även för allergiker. De är näringsmaxade med nyttig spenat och jag har även tillsatt basilika för en annorlunda, men riktigt god, våffla. Om man vill att våfflan ska bli låg på kolhydrater (men ändå tål mandel) går det utmärkt att byta ut jordmandelmjölet mot mandelmjöl.

Förra årets våffelrecept med blåbärschiasylt och mangosorbet hittar du här.

Våfflor med spenat och basilika

ca. 10 våfflor:

  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 4 ägg
  • 3 msk jordmandelmjöl* (eller mandelmjöl)
  • 1 msk fiber husk
  • 2 tsk kokosolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 30 gram färsk babyspenat
  • 2 msk hackad basilika
  • 1/2 dl vatten
  • salt
  • kokosolja till gräddning

Gör såhär:

  1. Vispa samman kokosmjölk och ägg.
  2. Smält kokosoljan och tillsätt den i äggblandningen tillsammans med jordmandelmjöl, fiber husk, bakpulver och salt.
  3. Hacka spenaten och basilikan fint och blanda i smeten.
  4. Tillsätt vatten och vispa ordentligt. Ta mer vatten om tunnare smet önskas.
  5. Hetta upp ett våffeljärn och pensla med kokosolja innan första gräddningen. Häll i smet och grädda tills våfflorna blir gyllenbruna.
  6. Serveringsförslag: fetaostkräm och avokado (se recept nedan).

Fetaostkräm:

  • 150 gram fetaost
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche (eller ytterligare 1/2-1 dl majonnäs)
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • salt och peppar

Gör såhär:

  1. Smula fetaosten fint i en skål eller mosa med en gaffel.
  2. Tillsätt majonnäs, creme fraiche och olivolja. Blanda väl.
  3. Hacka basilika och blanda i krämen. Smaka av med salt och peppar.

Våfflor med spenat och basilika

Våfflor med spenat och basilika

* Jordmandelmjöl, även kallat chufamjöl eller tigernötsmjöl, är ett gluten-, nöt- och mandelfritt mjöl. Man utvinner mjölet ur rotknölarna från växten jordmandel och mjölet fungerar utmärkt som ersättning för nöt- eller mandelmjöl.

Kommentarer

  1. Pingback: Sockerdetox på mitt sätt - Ekoista

  2. Pingback: Våffeldagen: två olika glutenfria våfflor | Ekoista

Kommentera