Gjutjärnspannor

Varför är teflon farligt?

Om man vill börja med giftminimering tycker jag att en av de första sakerna man bör byta ut är teflonpannorna. Men varför är teflon farligt?

Teflon fyller givetvis sitt syfte och är ett material som har gjort stekupplevelsen bättre för många. Den glatta och feta ytan gör att det behövs mindre fett till stekningen, så det är ju inte konstigt att teflonpannorna har fått komma in i alla hem samtidigt som gjutjärnspannorna blivit bortglömda långt in i något skåp.

Teflon kallas på fackspråk för polytetrafluoretylen (PTFE) och innehåller grundämnena kol och flour. Vid framställningen av teflon används kemikalien PFOA (perfluorooctanoic acid) som misstänks vara cancerframkallande. PFOA är inte biologiskt nedbrytbart, vilket inte är bra för miljön. Vid upphettning kan PFOA och andra fluorerade ämnen avges och på så sätt tar de sig in i våra kroppar.

En upphettad teflonpanna som blivit för varm kan avge cancerogena ämnen och orsaka influensaliknande symptom som huvudvärk och yrsel. Det finns även studier som tyder på att teflon kan verka reproduktionsstörande hos både män och kvinnor.

Bra alternativ

Om man bestämmer sig för att byta ut teflonpannorna som man steker sin mat i finns det två bra alternativ: kolstål och gjutjärn.

Kolstål

Pannor i kolstål är riktiga restautangpannor som blir bättre ju mer man använder dem. Märket de Buyer har många olika pannor i kolstål och de är förbehandlade med bivax. De är garanterat fria från giftiga ämnen och avger en liten mängd järn när man använder dem, vilket är positivt.

Jag har inte testat den här typen av stekpanna men var lite inne på att köpa det ett tag. Jag fick rekommendationen att hellre satsa på gjutjärn eftersom kolstål måste behandlas på ett speciellt sätt och att det krävs att man steker in den innan man börjar använda den. Jag tror att det i själva verket bara är en smaksak.

Gjutjärn

En gjutjärnspanna är ett bra alternativ till teflon som gör att man slipper alla obehagliga gifter, men även denna kräver en del skötsel. En gjutjärnspanna avger också järn vid matlagning.

Om man är van att använda teflonpannor kan det blir lite jobbigt att ställa om sig till gjutjärn. Det krävs mer ansträngning för att diska pannan och se till så att saker inte fastnar.

En gjutjärnspanna håller, precis som kolstål, för alltid, så jag rekommenderar att man köper en riktigt bra. De är lite dyrare, men det är det värt!

Gjutjärn hemma hos oss

Jag köpte två stekpannor i gjutjärn från Skeppshult nyligen och i början tyckte jag att det var hopplöst hur lätt saker fastnade. Efter en tids användning har det blivit lite lättare att steka saker som alltid fastnade i början. Jag ser alltid till att diska ur pannan direkt efter användning och låter den sedan torka snabbt – gärna på eftervärmen på spisen tillsammans med lite oliv- eller kokosolja. Detta för att slippa ha fukt i pannan så att det uppstår rost, vilket det annars kan göra. Jag ser till att fetta in pannan litegrann efter användning och har dessutom rikligt med olja vid stekning. Då fastnar det inte lika lätt. Det är viktigt att aldrig diska gjutjärn med diskmedel eller i diskmaskin, utan bara med varmt vatten.

Gjurjärnspannor

Här är de två pannorna från Skeppshult: en som är lite mer som en wokpanna och en stekpanna som är 28 cm i diameter. Den lilla stekpannan har jag fått av min syster, som i sin tur har fått den från mamma, som i sin tur också har ärvt den. Som jag skrev: de håller för alltid!

Gjutjärnsgryta

Jag har också en riktigt rejäl gryta i gjutjärn som vi har fått av svärmor. Den använder jag ofta till att koka grytor och liknande. Den är riktigt bra, men också riktigt tung.

Fler anledningar

Andra anledningar till att slopa teflonpannorna är att slippa använda plastredskap för tillagning av mat. Plast som värms upp släpper ifrån sig av de tillsatsämnen som finns i plasten, så att använda plastredskap till att röra i en het panna är inte att föredra.

Dessutom är det extremt mycket mer långsiktigt och hållbart att köpa en stekpanna i gjutjärn eller kolstål. Teflon slits snabbt ut och om det blir väldigt repigt måste man byta ut pannan. Både gjutjärn och kolstål håller i stort sett för alltid. Priset är högre men det blir billigare per användning om man slår ut det på hur länge de håller. Dessutom är det bättre för miljön att satsa på ett långsiktigt alternativ!

Fler saker i teflon

Det finns fler saker än stekpannor och grytor som är i teflon. Bakplåtar, ugnsformar, bakformar och våffeljärn är ofta i det. Jag tycker att man i första hand ska byta ut det man använder ofta och det som är direkt kontakt med maten. Här hemma har vi kvar vissa formar i teflon som vi i stort sett aldrig använder. Även våffeljärnet är i teflon men jag har inte prioriterat att byta ut det ännu eftersom vi använder det väldigt sällan.

Gillade du detta inlägg? Dela med dig till dina vänner!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

15 kommentarer om “Varför är teflon farligt?

 1. Värt att nämna ang gjutjärnspannor är att aldrig diska dem med diskmedel. Varmt vatten bara! Och som sagt, låt torka på eftervärmen, gärna med några droppar oliv- eller kokosolja.

  1. Tack Gunnvor! Det är såklart också viktigt att nämna det du tipsar om, så jag har lagt till det i inlägget nu.

 2. Gjutjärnspannor har många fördelar och är användbara både i ugnen och på plattan. Själv har jag ett par stycken. En modernare med glaslock och en gammal som jag har ärvt efter min mormor. Den är vackert emaljerad i en orange färg som var vanlig förr. En annan mycket fin och funktionell panna som finns med på din bild är den som har ett lock med en knopp på. Den sydamerikanska lergrytan är handgjord på traditionellt vis. Fungerar lika bra i ugnen, på plattan eller på grillen.

  1. Precis! Jag har tänkt skriva mer om den sydamerikanska lergrytan i ett senare inlägg. Den är också en favorit här hemma!

  2. Hej Stina, vad roligt att du känner till den sydamerikanska grytan och dess funktioner. Jag har ett företag som säljer just dessa lergrytor som är tillverkade i rent naturmaterial. Har du själv en sådan gryta?
   Med vänlig hälsning / Gunnel Malmberg

 3. Att man inte ska diska gjutjärnspannor med diskmedel är faktiskt inte sant! Om man bara tar hand om pannan ordentligt, smörjer in den, inte hackar loss beläggningen som bildas vid regelbunden användning och aldrig låter pannan stå i blöt mer än minimalt, går det hur bra som helst att diska med vanligt diskmedel. Har själv en Skeppshultspanna i gjutjärn som jag använder dagligen, och inget fastnar i den, och den diskas alltid med diskmedel och varmt vatten!

  1. Jaha, intressant! Jag behandlar mina pannor på samma sätt som du skriver – bortsett från diskmedlet då. Jag tycker de är enkla att diska även utan diskmedel så jag vet inte riktigt om jag har det behovet heller, när jag tänker på det. Kul att höra att dina pannor mår bra trots att du använder diskmedel, då funkar det ju! :)

 4. Hittar du en rostig gjutjärnspanna på loppis för en billig slant så köp den för guds skull. Om man bara sätter lite energi till så kan man rädda även den rostigaste och ledsnaste pannan utan större problem =)

  Jag gjorde detta.

  1: Diska ur pannan med rotborste eller stålull beroende på hur skrotig den är.
  2: Blötlägg pannan helt och sedan vräk på med grovsalt ( Grovt grovt som kulor )
  3: Baka gjutjärnspannan i ugnen i 2 timmar på 200 grader, sedan ta ut den och låt den svalna själv.
  4: Diska ur den med rotborste och vatten och gnugga den hårt så den blir ren.
  5: Smörj in hela pannan i rapsolja och sedan in i ugnen igen på hög värme. Minns ej temp men tror jag var på 150 – 200 grader igen i någon timma.
  6: När den svalnat igen, vatten och rotborste och sedan torka ur pannan helt. Smörj in med olja igen och sedan torka ur den med hushållspapper.

  Efter detta kunde jag steka pannkakor och blåsa dem ur pannan, och håller man efter den så blir det ett fint arv till barnbarnen. Lycka till alla och håll ögonen öppna nu i sommar på alla loppisar.

  1. Tack för tipset! Visst kan man ”rädda” en gjutjärnspanna även om den ser rostig och ledsen ut. Det är det som är den stora fördelen med gjutjärn, det håller ju verkligen hur länge som helst!

   /Josefin

 5. Hej precis som Johan var inne på innan så är det fullt möjligt att hitta gjutjärn på loppis eller liknande. Jag lyckades hitta två stekpannor och en stor gryta i gjutjärn för 40 kr nu när jag flyttade inför universitetet. Behöver alltså inte alls vara dyrare än teflon heller :)

 6. Hej! Det finns ju många bakformar och pajformar som innehåller teflon. Har du kännedom om var man kan köpa bakformar och pajformar utan teflonbelägg/nonstick?

  MVH Emma

 7. Hei, jeg baker litt eltefritt brød og er på utkikk etter en avlang gryte i gjutjärn lik den du har fått av din svärmor. Vet du hvor man kan få kjøpt en slik ?

  Mvh Oddvar

 8. Bra artikel.

  Jag använder bara gjutgärnspannor. Vi djuprengöring några gånger om året:
  -Häll vätten i pannan och tillsätt några teskedar salt. Låt stå i en timme. Häll bort vattnet, rengör med diskborste.

  Vanlig rengöring av gjutgärn:
  -Häll i vatten i pannan, koka upp vattnet. Häll av vattnet och borsta rent med en diskborste.

  Ola.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *