Västerbottenspaj med lax och räkröra

Västerbottenpaj med lax och räkröra

Instagram är, som nämnt tidigare, en bra inspirationskälla när det kommer till mat. Igår såg jag en bild på en västerbottenpaj med lax och räkröra, så jag kunde inte låta bli att springa och köpa de ingredienser jag behövde och laga det till middag.

Som ni kanske förstått äter jag en glutenfri kost med lite kolhydrater och det gör att det här med pizza- och pajbottnar blir lite av ett problem. Jag har haft svårt att hitta recept som ger den rätta konsistensen och den smak jag vill ha. Jag har hittat på ett pizzarecept som jag är supernöjd med och jag tänker att det absolut går att använda samma botten till en paj. Problemet är bara att jag inte vill äta mandelmjöl hela tiden, så jag har till gårdagens paj provat något helt annat: en botten på blomkål. Inspiration till receptet fick jag från Hälsa som livsstil där man har gjort en pizzabotten på samma sätt.

Resultatet blev väldigt bra! Laxen har jag bara stekt i smör och olja, men jag lägger in recepten på västerbottenpajen och räkröran nedan.


Västerbottenpaj

Botten

 • 1/2 blomkålshuvud
 • 2 ägg
 • 1 msk fiber husk
 • ev 1/2 dl finhackade valnötter (för en botten med lite krispighet)
 • salt
 • peppar

Fyllning

 • 4 dl riven västerbottensost
 • 3 ägg
 • 2,5 dl matlagningsgrädde
 • 1/2 tsk salt
 • 1 krm chilipulver

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Mixa blomkålen till ett ”mjöl” i en matberedare eller riv på rivjärn. Ta små nävar av blomkålsmjölet och pressa ut så mycket vätska som möjligt med hjälp av handen.
 3. Blanda blomkålsmjölet med resten av ingredienserna till pajbotten. Degen ska vara fuktig, men inte för vattnig. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Botten ska få lite färg.
 4. Vispa ihop ägg, grädde, salt och chilipulver. Blanda i osten och häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
 5. Grädda i ugnen i 25-30 minuter. Låt pajen svalna något innan servering.

Räkröra

 • 400 gram skalade räkor
 • 1 dl creme fraiche
 • 1/2 dl äkta majonnäs, gärna hemmagjord
 • 1/2 dl hackad till
 • 3-4 msk hackad gräslök
 • salt och peppar
 1. Blanda creme fraiche, majonnäs, dill, gräslök, salt och peppar i en skål.
 2. Tillsätt räkorna och rör om.

Västerbottenspaj med lax och räkröra


Kommentarer

 1. Pingback: Sockerdetox på mitt sätt - Ekoista

Kommentera