Minipajer

Vegetariska minipajer

Ibland brukar jag göra vegetariska minipajer med en botten som är helt fria från gluten och komjölk. Jag har experimenterat med olika mjölsorter, men jag tycker nog att det blir bäst med mandelmjöl och lite sesamfrön. Det är också gott att byta ut en del av mandelmjölet till bovetemjöl.

De här minipajerna går med fördel att göra i muffinsformar så att man kan ta med dem när man ska ut på picknick i sommar. Eller så kan man bara frysa in dem och ta fram när man behöver ett matigt mellanmål eller en lätt middag. Det går naturligtvis att göra allt till en enda stor paj också!

Receptet på pajbotten kommer ursprungligen från 56kilo, men jag har gjort om det till en mjölkfri variant.

Minipajer

Ingredienser

Pajdeg:

  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1 msk fiber husk
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 1 dl oliver, skurna i bitar
  • 10-15 soltorkade tomater, skurna i strimlor
  • 125 g coctailtomater, skurna i halvor
  • 100 g fetaost
  • Några blad basilika

Äggstanning:

  • 2 ägg
  • 2 dl havremjölk eller havreyoghurt
  • salt och peppar

Gör såhär:

  1. Blanda samman mandelmjöl, sesamfrön och fiber husk. Tillsätt olja och ägg och arbeta till en smidig pajdeg.
  2. Tryck ut degen i formarna och låt stå kallt i ca. 30 minuter. Förgrädda i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter tills degen fått en lätt gyllenbrun färg.
  3. Ta ut minipajerna och fördela oliver, soltorkad tomat och coctailtomat i formarna. Smula över fetaosten.
  4. Vispa samman ägg, creme fraiche, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajerna och garnera med basilika.
  5. Grädda i ugnen i 200 grader, 20-25 minuter.
  6. Servera med en fräsch sallad.

 

 

Gillade du detta inlägg? Dela med dig till dina vänner!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

2 kommentarer om “Vegetariska minipajer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *