Zucchinilasagne Paleo

Zucchinilasagne LCHF/Paleo

Lasagne är en riktigt god klassiker som fungerar bra både till vardag eller vid en middagsbjudning. I den klassiska lasagnen är det pasta som gäller, men i lågkolhydratkostvärlden är zucchini den bästa ersättaren för de vanliga lasagneplattorna. De gör att lasagnen blir väldigt saftig och smakrik.

I det här receptet bjuder jag på min egen variant av zucchinilasagne, en som dessutom fungerar när man äter Paleo. På bilden nedan har jag gjort två små lasagne där jag har blandat ner riven ost i äggstanningen på den i den orangea formen. Den i den blå formen är Paleo-versionen.

Zucchinilasagne Paleo

Zucchinilasagne Paleo

Detta recept är Paleo-versionen av lasagnen. Om man äter ost tar man ungefär 150 g riven ost och lägger ovanpå varje köttfärslager och blandar ner i äggstanningen. Supergott!

Zucchiniplattor:

  • 1 zucchini

Fyllning:

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • salt, peppar
  • 2 msk basilika
  • smör, ghee eller kokosolja till stekning

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk fiber husk
  • salt och peppar

Gör såhär:

    1. Värm ugnen till 175 grader.
    2. Skiva zucchinin i tunnar skivor på längden. Använd en osthyvel eller mandolin.
    3. Lägg ut zucchiniskivorna på en stor bricka eller tallrikar och strö över salt. Låt stå i ca. 10 minuter så att saltet drar ut vätska ur zucchinin.
    4. Förbered under tiden fyllningen. Hacka löken och vitlöken fint. Fräs i fett i en stekpanna ett par minuter så att löken mjuknar. Tillsätt färsen och stek tills den blir genomstekt.
    5. Blanda ner tomatpuré, krossade tomater och hackad basilika. Låt puttra på medelhög värme i ca. 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    6. Torka av zucchiniplattorna med hushållspapper och lägg ett lager med zucchini på botten av en ugnssäker form. Lägg över ett lager av köttfärssåsen och varva sedan med zucchiniplattor och köttfärssås. Avsluta med ett lager zucchini.
    7. Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa samman äggulor, kokosmjölk, salt och peppar.
    8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner i äggblandningen. Tillsätt mandelmjöl och fiberhusk och rör försiktigt samman till en jämn smet.
    9. Häll äggstanningen över lasagnen och grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter.

Zucchinilasagne Paleo

Zucchinilasagne

Zucchinilasagne Paleo

Kommentarer

  1. Pingback: Veckomeny Paleo #2 - Ekoista

  2. Sara

    Litet skrivfel tror jag, det är väl äggVITORNA som ska vispas till ett hårt skum… Det förstår nog kanske de flesta, men ändå 🙂
    Ska laga detta ikväll, verkar gott!

  3. Madeleine

    Hej!
    Saknar vilka grader man ska ha ugnen på.
    Sen står det vispa samman äggulor, kokosmjölk och salt peppar. Mandelmjöl & fiberhusk då?
    Det står även vispa äggulorna till hårt skum (antar att det är äggvitorna)?

Kommentera