11 tips för att minska matsvinnet
Enligt Statistiska Centralbyrån kastar vi ungefär en halv miljon ton mat i Sverige varje år och del största delen av detta matsvinn står faktiskt hushållen för. Varför slängs det så mycket mat, egentligen?
Jag upplever det som att det är många som har uppfattningen om att man inte bör slänga mat, men samtidigt anser de att de behöver bli bättre på att ta tillvara på maten så att det inte blir så mycket svinn. Jag tror att nästan varje person kan göra något för att bli lite bättre på att inte kasta mat.
Själv var jag hyfsat duktig på det ett tag, men nu har vi plötsligt kommit ur fas hemma och jag märker att vi börjat slänga mer mat igen. Vi slänger såklart inte mat som är fräsch och ätbar, men det blir så lätt att det man har i kylen glöms bort och ligger och ruttnar längst inne i något hörn. Jag tänkte försöka bättra mig på den punkten och har därför sammanställt lite tips på hur man kan göra för att minska matsvinnet i sitt hushåll.
Varför ska man minska på matsvinnet?
Anledningen till varför man bör minska på matsvinnet kanske egentligen är rätt uppenbar: det har en stor miljöpåverkan att mat ska produceras bara för att senare eldas upp (eller i bästa fall komposteras). Riktigt onödigt och dåligt för miljön!
Dessutom finns det en ekonomisk aspekt i det hela. Att köpa hem en massa mat som man sedan kastar ger onödiga kostnader. När man blir bättre på att ta tillvara på all mat man köper minskar också matkostnaderna.
Mina 11 tips för att minska på matsvinnet
Detta är mina tips för att minska matsvinnet som jag tycker har funkat ganska bra förut. Jag kommer själv att fokusera mer på detta igen så jag hoppas att även du är med!
1. Miniinventering av kylskåpet – varje dag
Det första man bör göra om man kastar mycket mat är att se till att man inventerar kylskåpet. Då gäller det att göra det varje dag! Det räcker med en liten inventering där man kollar lite snabbt vad som är på väg att bli dåligt snart. Finns det kanske något som står undangömt längst bak som behöver ätas upp snart? Se till att ställa det som behöver ätas snart längst fram och det som klarar sig längre lite längre bak på hyllorna.
Om det är färdiglagad mat som håller på att bli dålig kan man antingen frysa in det eller så får man se till att äta det så snart som möjligt. Vi brukar äta lite gamla rester tillsammans med nylagad mat ibland om det är det som krävs för att det ska bli uppätet. Då blir det kanske lite extra över av den nya maten så att man får en matlåda extra eller kanske inte ens behöver laga middag dagen efter.
Planera nästa dags matlagning efter de råvaror som snart blir dåliga. Finns det många olika grönsaker och andra livsmedel som behöver ätas snarast? Gör pyttipanna! Eller en god gryta. Eller varför inte passa på att tillaga dem och frysa in så det finns fler matlådor till nästa vecka?
Snyggt och prydligt med det som har kortast datum längst fram!
2. Låt inte suget styra
Är du inte sugen på de tråkiga resterna du har kvar i kylen? Känner du inte för att laga något med köttfärs bara för att den går ut imorgon? Planera bättre nästa gång!
Om man handlar mindre mängder åt gånger finns utrymme för spontanitet, men att låta sug gå före vad man har som behöver ätas upp bidrar till mer svinn. Kanske kan det också vara bra att gå och sukta efter det man är sugen på en dag extra så att det blir extra gott?
3. Köp storpack bara när du behöver
Att köpa storpack för att tjäna pengar i längden kan låta lockande, men det är faktiskt mindre ekonomiskt att göra det om man ändå kastar en del av innehållet. Köp det du vet att du kommer att äta upp. Var förnuftig och lockas inte av jämförspriset om förpackningen har en storlek ditt hushåll inte klarar av att konsumera innan det blivit gammalt.
4. Titta inte bara på bäst-före-datum
Bäst-före-datum indikerar hur länge tillverkare anser att ett livsmedel är som bäst. Det betyder inte att det inte går att äta livsmedlet efter bäst före-datumet. Många livsmedel går att äta långt därefter så det gäller att lukta och smaka för att själv avgöra om det är ätbart eller inte. Om det ser fräscht ut och inte luktar eller smakar konstigt är det förmodligen ätbart.
Om livsmedelet är märkt med ”sista förbrukningsdag” är det däremot mer känsligt och kan ofta ha blivit dåligt efter att det datumet passerat. För känsliga livsmedel är det viktigare att hålla koll på datumet och försöka tillaga eller frysa in innan det passerat. Rå köttfärs, fisk eller kyckling är exempel på livsmedel som är mer känsliga.
5. Två restdagar varje vecka
Det blir ofta mat över och därför kan det vara bra att planera in att äta rester en eller två dagar per vecka. Om man inte har hela portioner över går det utmärkt att blanda från olika rätter och äta tillsammans som en liten buffé. Ibland funkar ett tillbehör man inte ätit upp perfekt till en annan rätt. Det går också utmärkt att göra omelett eller paj med rester i.
Exempel på middag man kan göra av rester: tacopaj på resterna från gårdagens tacos med sötpotatis som botten och lite färdigriven ost från frysen. Receptet hittar du här.
6. Genomskinliga behållare för rester
Genomskinliga behållare är perfekta för mat i både kyl och frys. Då är det enklare att få en överblick över vad man har att tillgå. Om man har många olika burkar som inte är genomskinliga är det lätt att glömma vad som finns i varje burk och saker kan då bli dåliga. Då är även miniinventeringen av kylskåpet varje dag extra viktig!
7. Förvara maten på rätt sätt
Läs på lite om hur du förvarar maten på bästa sätt. Vissa frukter släpper ifrån sig etylengas vilket gör att andra frukter och grönsaker mognar snabbare. Det kan vara bra ifall det är önskvärt, men i annat fall kan det leda till att frukter och grönsaker blir dåliga snabbare. Förvara därför t.ex. äpplen och melon för sig.
Många grönsaker tål inte kyla speciellt bra, så de ska inte förvaras längst ner i kylen där det är som kallast. Exempelvis basilika ska inte alls förvaras i kylskåpet då den vissnar snabbare då. Även lök bör förvaras på annan plats än kylskåpet då den snabbt blir möglig där. Den trivs bäst på en sval och torr plats.
Detta var några exempel på vad man lätt missar när det kommer till förvaring av livsmedel. Mer information finns att leta upp på nätet!
8. Märk rester med datum
Att märka burkar och skålar som innehåller rester med datum är också ett smart trick. Det är svårt att hålla reda på hur gammal matresterna är, så ett datum på en bit frystejp gör att man slipper grubbla över detta.
Antingen kan man märka med det datum man tror att det kommer att gå ut, men jag tycker det är smartast att märka med det datum maten lagades. Gör som du tycker passar bäst, men håll dig till ett system!
9. Använd frysen
Precis som rubriken säger: om du inte är bra på att frysa in saker, se till att bli det! Här är lite förslag på saker som går att frysa in om man inte hinner använda dem innan de blir dåliga:
- Frukt (bara att skära i bitar och använda till smoothie)
- Kokosmjölk (ta fram och använd i matlagningen)
- Ost (en bit fetaost eller riven ost som ska användas till matlagning klarar sig fint i frysen)
- Örter (en kruka basilika som snart vissnar hackas enkelt upp och förvaras i en burk i frysen)
- Avokado (varför inte? det går ju att köpa fryst avokado nu för tiden)
- Hackad lök
- Ägg (inte hela ägg, men vispat ägg går bra att frysa – perfekt till omelett eller äggstanning)
Jag vet, många saknar frys eller har en liten frys (det har vi), men då betyder det att man får vara ännu mer noggrann med att använda upp de färska livsmedel man köpt innan de börjar bli dåliga. Om en liten frys är problemet får man se till att äta upp det som finns där med jämna mellanrum. En frystömnig kan resultera i flera spännande middagar!
10. Köp nästan gammal mat
Det går också att hjälpa till att minska på matsvinnet bortanför hemmet. I matbutiker säljs ofta saker till lägre pris om de snart går ut. Det är ett perfekt tillfälle att spara lite pengar, men tänk på att köpa bara om du vet att du kommer att använda det.
Allt som går att frysa kan egentligen vara värt att köpa om det är på väg att gå ut. Din vinst är att du sparar pengar! Vi köper ofta köttfärs dagen innan den går ut och fryser in den när vi kommer hem. Även ost är perfekt att riva och frysa in. Eller varför inte planera dagens matlagning efter de varor butiken har till nedsatt pris just idag?
Det är lätt att butikerna missar enstaka varor som håller på att bli dåliga, så om du hittar något som går ut samma dag eller kanske redan gått ut går det alltid att fråga i kassan om man kan få den varan till ett lägre pris. Butikerna blir gärna av med mat som de annars inte kan sälja så förhoppningsvis säger de ja! Se upp med fisk, köttfärs och kyckling som gått ut bara.
11. Använd blast och stammar
Använd alla delar av grönsakerna i maten. Det finns många grönsaker där man kan använda blast och stammar utan att man kanske egentligen tänker på det. Stammarna från broccoli och blomkål går utmärkt att använda och de är även riktigt goda.
Om man inte vill äta stammar och blast på en gång går det bra att spara dem i kylen eller frysen och göra buljong när man fått tillräckligt många småbitar. Blast och ändbitar från lök, purjolök, fänkål (fänkålsdill), sparris och broccoli kan bli en väldigt välsmakande buljong.
Blast från blomkål blir goda i en broccoli- och blomkålssoppa eller i en paj. Det går att göra pesto på morotsblast eller rädisblast. Rödbetsblad går att fräsa i smör och äta som de är. Fler exempel finns att hitta hos Landleys kök, men kom ihåg att läsa på först för att se vilka delar av grönsaker man ska undvika att äta.
Det var alla tips jag hade just nu! Jag hoppas det kan leda till lite mindre matsvinn. Om du redan gör allt detta finns det ännu mer tips på nätet, och som sagt, jag tror alla kan göra någon liten förändring för att minska sitt matsvinn. Då gör man gott både för miljön och sin egen plånbok!
Ett viktigt ämne du tar upp. Släng inte maten! Snacka om resursslöseri!
Jag brukar ta upp det i Min Lilla Kokvrå emellanåt och här hittar du mina 17 tips för att slippa slänga överblivna matrester http://minlillakokvra.blogspot.se/2014/01/17-tips-for-att-slippa-slanga.html
Men det viktigaste är nog iaf att planera sin matlagning och inköp, så man inte köper hem för mycket eller sånt man sedan inte kommer laga något av.
//Birgitta
Ja, visst är det onödigt. Vilket bra inlägg du skrivit också, Birgitta! Du hade lite andra tips än mig, men de var riktigt konkreta och bra! Det går nog att få ihop en riktigt lång lista med tips om man skulle vilja få med allt. 🙂