boktips ann fernholm

Läsning och lyssning i påsk – med temat Ann Fernholm

När jag bestämde mig för att sluta med socker fanns det några saker som låg till grund för mitt beslut. Det är speciellt två böcker som har påverkat mig mycket och fått mig att känna att jag inte vill äta raffinerat socker. Den första boken heter Sockerbomben i den hjärna – att bli fri från sockerberoende och är skriven av Bitten Jonsson och den andra heter Ett sötare blod – om hälsoeffekterna av ett sekel med socker och är skriven av Ann Fernholm.

Det här inlägget tänkte jag ägna åt Ann Fernholm eftersom att jag tycker att hennes böcker och egentligen allt hon gör är så himla bra! Hon och hennes böcker är, vid det här laget, ganska kända, så jag är säker på att en del av ni läsare redan känner till henne. Jag tänkte tipsa om hennes böcker och även poddar där hon pratar, så kanske kan ni hitta något nytt bland dessa tips.

Ann Fernholm

För er som inte vet är Ann Fernholm är en vetenskapslist och författare. Hon är också utbildad inom molekylär bioteknik och har 2010 blivit utnämnd till årets vetenskapsjournalist efter att ha gjort en granskning av solkrämer.


Hon har även skrivit tre böcker som handlar om sockret och dess påverkan på kroppen och hennes senaste bok Smakäventyret handlar om vad man ska ge för mat till bebisar. Boken ifrågasätter de råd föräldrar får via BVC där man ofta förespråkar att man ska ge sina barn pulvergröt och pulvervälling. Istället kommer hon med råd hur man ska smakträna sitt barn och vad man kan tänka på för att barnet inte ska bli för kräset och falla in i socker-, bröd- och pastaträsket.

Ann Fernholm är också känd för att ifråga de kostråd som finns idag, speciellt när de kommer till den stora mängden socker som både vi och våra barn stoppar i oss idag. Hennes åsikter bygger på vetenskapliga fakta och hon är väl insatt i forskning och de studier som görs kring kost. Detta gör att det är extra intressant, och relevant, att höra vad hon har att säga.

Hon dyker allt oftare upp i olika sammanhang som t.ex. nyhetsinslag och poddar och jag blir alltid så glad när jag ser att hon är med någonstans. Hennes budskap är viktigt och jag tycker det är oerhört positivt att det hon har att säga uppmärksammans alltmer och får större genomslagskraft.

boktips ann fernholm

Ett sötare blod

Ett sötare blod – om hälsoeffekterna av ett sekel med socker är Ann Fernholms första bok och där granskar hon kostråden som finns idag och den fettdebatt som blivit allt hetare i Sverige i takt med att LCHF blivit alltmer populärt. Hon ifrågasätter om det verkligen är fettet som är det stora hotet mot vår hälsa och påvisar istället att socker och kolhydrater kan spela en större roll än man tidigare trott.

Såhär skriver Ann Fernholm själv om sin bok:

”Tidigare har jag sett på socker som onödiga kalorier; som något som gör att vi går upp i vikt. Jag har aldrig tänkt på socker som något direkt hälsofarligt. Det har ändrats. I boken tar jag upp alla de sjukdomar som är kopplade till farlig bukfetma och till diabetes: högt blodtryck, hjärtsjukdom, cancer, demens, fibromyalgi, fettlever, problem med ägglossningen och mycket mer. Modern forskning visar att många av dessa sjukdomar har sin grund i höga blodsocker och höga nivåer av det blodsockersänkande hormonet insulin. Vårt allt sötare blod verkar rubba en rad känsliga system. Kroppen blir inflammerad och vårt tillväxtsystem löper amok. Detta kan trigga allt ifrån en förtidig pubertet hos barn till cancercellers ohämmade tillväxt. I boken är fakta blandat med mänskliga berättelser för att alla läsare ska få något att hänga upp kunskapen på.”

Denna bok är, enligt mig, fantastiskt bra och jag kan rekommendera alla att läsa den oavsett om man är skeptisk till innehållet eller inte. Ann Fernholm säger inte att detta är hela sanningen utan hon uppmanar snarare sina läsare till att vara objektiva och själva skapa sig en uppfattning om ämnet. Mycket inom ämnen kräver mer forskning och det är hon alltid noga med att poängtera.

Det sötaste vi har

I Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar tar Ann Fernholm upp ett ämne som både är omdiskuterat och lite känsligt för många: socker och barn. Hon berättar om hur den höga konsumtionen av socker och vitt mjöl ställer till det i barnens kroppar och att man kan koppla det till de sjukdomar som blir allt vanligare bland barn världen över.

Utan att komma med några pekpinnar beskriver hon ämnet på ett väldigt bra sätt och det är på många sätt sorglig läsning. Att läsa om hur barn lider av olika sjukdomar som allergier, astma, glutenintolerans, diabetes typ 1, fetma, autism m.m. är betungande. Samtidigt är det väldigt positivt och hoppfullt att läsa att det kanske går att minska de här sjukdomarna med hjälp utav kosten.

Jag tycker att boken har en väldigt viktigt poäng: varför ger vi våra barn mat som de inte mår bra av? Barn kan inte ta välinformerade beslut själv, så det är både föräldrarnas och samhällets uppgift att göra det åt dem. I boken jämför Ann Fernholm detta med hur man tänker med kost för djur:

”Vad skulle du tänka om du såg någon mata en kanin med läsk? Eller om du fick reda på att grannfamiljens mops fick glass varje fredag, godis varje lördag och gick på hundkalas varje söndag? Det finns inga djur som vi skulle ge den mat som vi ger våra barn. De skulle bli sjuka, få hål i tänderna och problem med magen.”

Smakäventyret

Jag har inte läst Smakäventyret – att lära små barn att äta mat själv ännu, men om jag hade en liten bebis som snart skulle få börja äta mat skulle jag läsa den omgående! Ann Fernholm säger själv att det här är boken hon själv hade velat ha när hennes barn var små.

Här handlar det om att laga egen mat till sin bebis och inte ge industriellt framställd mat bara för att man är rädd för att barnet ska få för lite näring av vanlig mat:

”Du känner kanske precis som jag även en rädsla för att barnet ska få i sig för lite näring eller för mycket salt. Det krävs en bra dos självförtroende och kunskap för att motstå industrins lobbying. För vem kom egentligen på att en pulverblandning av vetemjöl, skummjölk, palm- och rapsolja, koncentrerad fruktjuice och tillsatta vitaminer är bättre för bebisar än hemlagad mat?”

Jag önskar att jag hade haft denna bok när min son var bebis, men jag läste en del annat material som gjorde att jag hoppade över industrimaten och lagade vanlig mat till honom ändå. Det är jag väldigt glad och tacksam över idag!

Ann Fernholm i 4Health med Anna Sparre

4Health med Anna Sparre

Anna Sparre är en licensierad kostrådgivare, civilingenjör och personlig tränare och driver 4Health som erbjuder bl.a. kostrådgivning och kurser inom kost och hälsa. Hon har också en podcast som heter 4Health med Anna Sparre där hon tar upp allt möjligt inom kost och hälsa, som t.ex. tarmbakterier, IBS, mindfulness, träningstrender m.m. Hon intervjuar också en del olika personer som är verksamma inom ämnet och i en av hennes podcast intervjuar hon Ann Fernholm.

I podcast nummer #74 finns intervjun med Ann Fernholm och det är över en timmes prat om socker och dess påverkan på kroppen. Ann Fernholm är väldigt bra på att prata och uttrycka sig så att man enkelt förstår ett komplicerat ämne, så det är verkligen intressant lyssning.

Hon berättar t.ex. att ny forskning visar att socker orsakar förfettning i levern, så kallad fettlever. Det är ett tillstånd som man bara såg hon alkoholister tidigare, men idag lider 1 av 10 barn i USA av fettlever. I Australien har en tredjedel av befolkningen detta. Hon berättar också varför det vita sockret är dåligt för kroppen och mycket annat intressant.

Hon tar, med andra ord, upp saker som förekommer även i hennes böcker, men om man fördrar att lyssna är det här en bra och snabb introduktion till de saker hon förespråkar.

Här hittar du podcasten.

Ann Fernholm i Unika Människor med Jojje Borssén

Unika människor med Jojje Borssén

Även i podcasten Unika Människor med Jojje Borssén är Ann Fernholm med och hon pratar om ungefär samma saker som i podcasten med Anna Sparre. Även denna podcast är väldigt bra och spännande att lyssna på!

Här hittar du podcasten.

Jag hoppas att någon av dessa tips kan vara något för dig. Kanske har du redan läst någon av böckerna eller lyssnat på poddarna? Vad tyckte du? Kommentera gärna eller skicka ett mail och berätta!


Kommentarer

 1. Jag hade sån tur att Smakäventyret kom ut i höstas alldeles lagom till min bebis just blivit 6 månader! En helt underbar bok som jag rekommenderar alla med små barn som ska börja äta! Nu ligger även Det sötaste vi har hemma och väntar på att läsas. Vilken fin sammanfattning du skrivit, jag gillar också allt Ann skriver! Både i böcker och på sin blogg 🙂 Glad påsk!

  1. Tack så mycket, Pernilla!

   Jag tror nog att jag ska läsa Smakäventyret även fast jag inte har en liten bebis som ska börja äta. Jag är så nyfiken på boken och lite kunskap skadar ju aldrig 🙂 Hoppas du gillar Det sötaste vi har också!

   Glad påsk!

   /Josefin

Kommentera