Bovetepannkakor med vegetarisk skagenröra

Bovetepannkakor med vegetarisk skagenröra

Under min vegetariska månad upptäckte jag en hel del nya recept. En utav mina favoriter är bovetepannkakor med vegetarisk skagenröra och smörstekta champinjoner. Visst, pannkaka är vegetariskt i sig, men i och med att jag lagt om min livsstil och försöker äta mindre socker vill jag ha något annat än sylt till pannkakorna.

Förut åt jag alltid massor av sylt till mina pannkakor och det resulterade alltid i att jag fick ont i magen. När jag började prova med andra tillbehör har jag insett att det är mycket godare och även mer mättande att äta en god röra, grönsaker och sallad till pannkaka. Därför gör jag en vegetarisk skagenröra där morötter och selleri får ersätta räkorna. För att få en glutenfri variant på pannkakor väljer jag bovetemjöl istället för vetemjöl.

SONY DSC

Receptet på pannkakorna kommer från Kungsörnen och resten är en egen variant. Originalreceptet är helt glutenfritt, men jag föredrar att använda havremjölk i min smet.

Pannkakor, ca 12-15 st:

 • 2,5 dl bovetemjöl
 • 6 dl havremjölk eller annan valfri mjölk
 • 4 ägg
 • 1 nypa salt
 • smör eller kokosolja till stekning

Gör såhär:

 1. Vispa hälften av mjölken, allt mjöl och salt till en jämn smet.
 2. Blanda i ägg och resten av mjölken. Vispa till en jämn smet och låt stå i kylen en stund.
 3. Grädda i smör eller kokosolja i stekpannan.

Vegetarisk skagenröra, 2-3 port:

 • 1,5 dl creme fraiche
 • 1/2 dl majonnäs
 • 1 liten morot
 • 1 stjälk selleri
 • 2 msk hackad dill
 • 2 msk hackad gräslök
 • salt och peppar

Gör såhär:

 1. Blanda samman creme fraiche och majonnäs och tillsätt dill och gräslök.
 2. Hacka morot och selleri i små bitar och blanda ner i röran. Smaka av med salt och peppar.

Servera pannkakorna med den vegetariska skagenröran, smörstekta champinjoner och grönsaker. Det är även gott med blomkålstabouleh som extra tillbehör.

Här är ett par bilder från i lördags då jag gjorda dessa pannkakor. Jag tänkte ta fler bilder när jag stekte pannkakorna, men det var lite svårt att hinna med med 1,5-åring hemma. Han fick hålla sig sysselsatt en stund med lite mjöl i en skål. Och han älskar pannkakorna!

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

 

Kommentera