Charmen med tarmen

Jag har precis läst boken Charmen med tarmen: allt om ett av kroppens mest underskattade organ av Giulia Enders och vill verkligen rekommendera denna fantastiska bok. Av det man kan utläsa av namnet handlar den just om tarmen och allt som hör därtill, vilket kanske inte låter speciellt charmigt, men det finns verkligen massor att lära sig om detta fantastiskt häftiga organ. Ja, för tarmen är häftig!

”Är det sant att vi alla sitter på fel sätt på toaletten? Vad är det vi får i oss när vi äter? Hur gör man för att rapa lättare? Vad har blindtarmen egentligen för funktion? Giulia Enders ger svar och lär oss att förstå kroppens reaktioner utifrån de senaste forskningsrönen. På ett enkelt och underhållande sätt förklarar hon hur vi kan uppnå välbefinnande, åldras friskt och leva lyckligare.”

Jag visste en hel del om tarmen innan jag läste denna bok, men nu har jag insett hur mycket det verkligen finns att lära sig. Jag har haft IBS, det vill säga problem med magen, i över 12 år och jag önskar att jag hade vetat så här mycket när jag fick det för första gången. Kanske hade jag då sluppit år av besvär och magont.

I Charmen med tarmen får man lära sig om allt från hur man ska bli av med dålig andedräkt till hur viktiga mikrober är för tarmen, och ens eget, välbefinnande. Giulia Enders berättar om allergier och intolerans, om avföring och gaser, om vikten av att äta probiotika och hur viktiga bakterier är för tarmen och immunförsvaret. Obalans i tarmfloran kan orsaka olika sjukdomar som Alzheimers, depressioner, övervikt och allergier. Tarmsystemet är grunden till att resten av vår kropp och vårt psyke ska fungera som det ska och det är därför man kan säga att tarmen är ett sådant underskattat organ. Tarmen behöver hyllas mer ofta och det är precis vad den här boken gör!Kommentera