Dirty dozen & Clean fifteen för 2016

Ni har väl koll på dirty dozen och clean fifteen? Resultatet för 2016 finns att se på Environmental Working Group.

Dirty dozen och clean fifteen är en lista, eller egentligen två listor, som visar vilka vilka tolv frukter och grönsaker som innehåller mest bekämpningsmedel och vilka femton frukter och grönsaker som innehåller minst bekämpningmedel. Studien görs i USA av Environmental Working Group, en ideell organisation som utför olika typer av undersökningar.

Listan ger en indikation på vilka frukter och grönsaker man bör köpa ekologiskt och vilka som är okej att äta även om de inte är ekologiska. Eftersom studierna görs i USA är det inte en återspegling av hur det ser ut här i Sverige, men jag tycker ändå att det är en bra lista att hålla koll på. I stora drag stämmer den även på de frukter och grönsaker vi har här.


Dirty dozen & Clean fifteen 2016

Bild från ewg.org.

Dirty dozen

Detta är de frukter och grönsaker som innehåller mest bekämpningsmedel:

 1. Jordgubbar
 2. Äpple
 3. Nektarin
 4. Persika
 5. Selleri
 6. Vindruvor
 7. Körsbär
 8. Spenat
 9. Tomat
 10. Paprika
 11. Körsbärstomat
 12. Gurka

Clean fifteen

Detta är de frukter och grönsaker som innehåller minst bekämpningsmedel:

 1. Avokado
 2. Majs
 3. Ananas
 4. Vitkål
 5. Luktärtor
 6. Lök
 7. Sparris
 8. Mango
 9. Papaya
 10. Kiwi
 11. Aubergine
 12. Honungsmelon
 13. Grapefrukt
 14. Cantaloupe
 15. Blomkål

Dirty dozen & Clean fifteen 2015 VS 2016

Listan för dirty dozen skiljer sig inte speciellt mycket från 2016. Det är samma frukter och grönsaker som är med, bortsett från att potatis och sockerärter var med på listan förra året. Nu har de ersatts med tomater och körsbär.

Även listan för clean fifteen är väldigt lik den som kom 2015. Honungsmelon är med på listan och sötpotatis är borttaget, men annars är samma saker med.

Båda listorna har en annorlunda ordning motför 2015, men det syns ändå att resultatet för vilka frukter och grönsaker som innehåller mest bekämpningmedel är stabil motför förra året.

Ladda ner listan

Listan finns att ladda ner på ewg.org och man kan då skriva ut den, vika den på mitten och ha med i plånboken. De har också en app både i App Store och på Google play som heter Dirty Dozen.

Att ha med listan i plånboken eller mobilen är väldigt smidigt då man ska handla och glömt bort vilka frukter och grönsaker som var dirty eller clean.


Kommentera