Ekologiska märkningar

Ekologiska märkningar – att välja rätt livsmedel

Jag har märkt på olika forum och på Facebook att förvirringen kring eko och olika märkningar är stor. Ekologiskt som ekologiskt, eller? Även jag har varit förvirrad, men nu har jag gjort en djupdykning i de olika märkningarna och sammanfattar i detta inlägg vad man ska titta efter för att välja rätt.

Om man vill göra ekologiska val är det viktigt att titta just efter dessa märkningar. Det kan vara förvirrande att det finns så många, men för att en vara ska få ha en viss märkning krävs det att de är certifierade enligt märkningens krav. Försäljningsargument i form av ord som ”organiskt”, ”biologiskt” eller ”naturligt” är inte giltiga märkningar.

Den här guiden gäller märkningar som kan förekomma på livsmedel, men det finns fler märkningar som kan förekomma även på textilier, pappersprodukter, hushållskemikalier, elbolag, transporter, hotell, elektronik, grillkol och en rad andra olika produkter.


Ekologiska märkningar

Till att börja med finns det tre stora märkningar att hålla utkik efter i butikerna: Demetermärket, EU-lövet och KRAV-märket.

 

Demeter

Demetermärket

Demeter står för biodynamisk och ekologisk odling och det är den ideella kosumentföreningen Svenska Demeterförbundet som står bakom märkningen. Producenterna som använder sig av demetermärket använder sig av biodynamiska preparat i odling och kompostering. Gårdarna är självförsörjande i kompost, gödsel och djurfoder.

I Sverige finns två versioner av Demetermärket. Den orangea loggan är det internationella märket och förekommer numera på alla produkter som följer de biodynamiska odlingsmetoderna. I Sverige syns märket oftast på importerade produkter. Den gröna loggan är den äldre versionen av Demetermärket och används av de flesta svenska produkter som följer Demetercertifieringen.

 

EU-ekologiskt

EU-ekologisk eller EU-lövet

Märkningen visar att produktens ingredienser är ekologiska till minst 95%. Märkningskraven baseras på EUs förordning kring ekologiskt jordbruk. Sedan 1 juli 2010 är märkningen obligatoriskt för alla färdigförpackade ekologiska varor som tillverkas inom EU och uppfyller kraven för märkningen. Kontroller av djurens förhållanden och medicinering sker årligen och det är EU-komissionen som är kontrollorgan.

KRAV

KRAV

KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad, alltså med hänsyn till djur, natur, klimat och människor. Krav står för miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. KRAV har tuffare regler kring djuromsorg, klimat och social hänsyn än vad EUs ekologiska märkningar har. KRAV innebär också att maten är fri från kemiska tillsatser och GMO.

 

Eko-märkningar i Europa

Det finns flera olika märkningar som förekommer på varor som kommer från andra länder i Europa. Även dessa förekommer på varor i svenska butiker.

Debio

DebioDebio är en norsk märkning vars regler är utvecklade av KRAV. Alla ekologiska varor från Norge har Debiomärkningen som står för ekologisk och miljömässigt hållbar produktion. Växterna är inte besprutade och fisket är hållbart.

Eko Quality Mark

eko-quality-markEn nederländsk märkning som garanterar att varan är ekologiskt producerad. Märkningen får bara användas på produkter vars innehåll är till 95% ekologiskt certifierat.

Luomu – valvottua tuotantoa eller ”Solmärket”

LuomuMärkningen står för kontrollerad ekologisk produktion. Övervakningen av produkter med märket görs av finländska myndigheter. Producenter, förädlare, återförsäljare och importörer av livsmedel kontrolleras. Minst 95% av innehållet i produkterna måste vara ekologiskt och GMO är inte tillåtet.

Soil association

soil associationDen största märkningen av ekologiska råvaror i Storbritannien. Märkningen finns för livsmedel, djurhållning, textilier och skönhetsprodukter. Minst 95% av innehållet måste vara ekologiskt och det är fritt från GMO. Nivåerna för Storbritanniens, EUs och internationella ekologiska regelverk måste uppnås.

Ø-märket

Ø-märketEn dansk märkning som står för att varan är ekologiskt producerad. Märket får sättas på ekologiska varor som producerats och kontrollerats enligt som utfärdats av Danmarks centrala livsmedelsmyndighet.

 

Fler märkningar att ha koll på

Ytterligare tre märkningar som är bra att ha koll på är Fairtrade, Rainforest alliance och UTZ Certified. Observera att de inte betyder att produkterna är ekologiska utan att de är bra ur ett rättvist perspektiv. En del ekologiska varor kan ha även dessa märkningar, vilket gör dem till ett extra bra val om man vill stödja bättre arbetsvillkor för producenter och arbetare.

Fairtrade

fairtradeFairtrade är en märkning som bidrar till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och de som arbetar på odlingar i utvecklingsländer. Det är en oberoende produktmärkning som garanterar att produkten uppfyller de internationella kraven som satts av Fairtrade. Märkningen innebär bland annat bättre ekonomiska villkor för odlare och arbetare, att barnarbete och diskriminering motverkas och att miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas.

Rainforest alliance

Rainforest allianceEn standard som kombinerar socialt ansvar och miljö. Certifieringen innefattar odlare som producerar bland annat kaffe, te, kakao, citrusfrukter, bananer och blommor.

UTZ Certified

UTZ CertifiedVaror som har denna märkning produceras på ett hållbart sätt, framförallt i utvecklingsländer. Märkningen är den största för te, kaffe och kakao i världen.

Att tänka på

När man ska välja vad man ska köpa är det viktigt att tänka på att man ska titta på själva märkningen, inte varumärket eller skyltarna i butiken. Det kan självklart vara en vägledning, men bara för att ett varumärke har många ekologiska produkter betyder det inte att alla deras produkter är ekologiskt certifierade. Ett exempel på detta är produkter från Renee Voltaire. Många av produkterna är ekologiska, men inte alla. Det är lätt hänt att man tittar på märket och tänker att det är ekologiskt för att Renee Voltaires produkter brukar vara det. Om man tittar på Urtekram, som ett annat exempel, är det olika märkningar på olika produkter. Vissa är KRAV, men andra är ”bara” EU-ekologiska eller har någon av de andra märkningarna som finns inom EU.

Tyvärr har jag sett exempel där olika butiker hängt ut skyltar där det står ”Eko” framför produkter som inte är ekologiska. Ibland kan också ekologiska produkter blandas med andra produkter från samma varumärke och på skyltarna kan man lätt tolka det som att allt är ekologiskt. Det finns okunskap och sker misstag även ute i butikerna så om man vill köpa ekologiska varor får man vara noga med att titta på märkningen på själva förpackningen.

Tänk också på att livsmedel och råvaror som är märkta med ord som ”organisk”, ”biologisk”, ”naturlig” och liknande inte för den sakens skull har en giltig märkning. Om märkning saknas uppfyller troligtvis produkten inte de krav och riktlinjer som finns för att bli certifierade, så titta alltid efter märkningen på förpackningen.

Andra märkningar för den som vill gräva ännu djupare

Det finns ännu fler märkningar som handlar om miljö, hållbart fiske, klimatkompenserade transporter, hälsosam mat m.m. Märkesguiden listar en rad olika märkningar och förklarar vad de innebär. Den finns även som app för Android och iPhone, vilket är smart om man står i butiken och ser en märkning som man är osäker på vad den betyder.

 

Bild längst upp är tagen avまじぷり (Eget arbete), via Wikimedia Commons.


Kommentarer

  1. Pingback: Undvik det dolda sockret – hur du läser innehållsförteckningar - Ekoista

  2. Toby

    Tack för informationen! Lyckades göra mitt prov och fick A.

Kommentera