frågor och svar om paleo

Frågor och svar om Paleo

Som jag har nämnt tidigare bestämde jag mig vid årsskiftet att jag skulle prova att äta Paleo i 30 dagar. Dessa 30 dagar har nu gått och jag tycker att jag har mått så pass bra av detta att jag tänkte fortsätta med ytterligare en månad av strikt Paleo. Jag kommer att berätta mer om hur jag tycker att det har gått längre fram, men idag tänkte jag försöka svara på en del frågor som jag har fått om Paleo, både av er läsare och folk runtomkring mig.

1. Vad är Paleo?

Paleo är naturlig mat där man äter rena råvaror som kött, fisk, nötter, grönsaker, frukt och ägg. Man äter mat som innehåller mycket näring i förhållande till mängden kalorier, så kallad näringstät mat. Det innebär att man undviker kemiska tillsatser, sötningsmedel, spannmål, baljväxter, raffinerat socker och mjölkprodukter. Det ska vara hög kvalitet på råvarorna och man försöker välja ekologiskt och t.ex. gräsbetat kött.

Ordet Paleo är en förkortning på ”paleolitisk näringslära” och det är alltså stenålderskost – den kost som människan har ätit under miljontals år. Paleo är inte diet, utan en livsstil och ett förhållningssätt till mat.


2. Varför Paleo?

Paleo har många hälsovinster. För det första mår man väldigt bra av Paleo då man får mer energi, jämnare blodsocker, bättre sömn och man kan även må bättre mentalt. Man kan också få finare hy och bli av med akne, bli av med IBS, få bättre immunförsvar och man får dessutom lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Att man dessutom kan förlora vikt av Paleo är ytterligare en fördel för den som önskar att göra det.

3. Vad äter du egentligen?

Allt möjligt! Jag tycker inte alls att Paleo blir enformigt på något vis, utan det finns massor av goda saker man kan äta. Jag har bara ätit Paleo under en månad, men samtidigt har jag varit ganska nära den här typen av kost under drygt ett år eftersom jag då uteslutit både mjölk, gluten och socker under perioder. Det finns så mycket man kan göra i och med att det ändå finns massor av råvaror man kan använda sig av.

Här är några exempel på mat jag lagat på senaste:

 • Blomkålscurry med palsternacks- och morotsmos
 • Laxsoppa med kokosmjölk och grönsaker
 • Hönsfärsbiffar med wokade grönsaker
 • Köttbullar med vitkålsmos och stekt lök
 • Köttfärssås med zucchini- och morotspasta
 • Omelett med vegetarisk skagenröra

Exempel på mellanmål som jag ätit:

 • Kokt ägg
 • Banan
 • Paleo energibarer
 • Chiapudding med nötter och frön
 • Paleosmoothie
 • Minipajer med ägg- och avokadoröra

Jag har verkligen ätit så mycket goda saker under den här månaden och det finns så mycket kvar att prova! På bilderna nedan finns några exempel på maträtter som är Paleo.

paleomiddagar

4. Är det inte farligt?

Paleo innebär att man utesluter livsmedel som kanske inte är bra för kroppen och som man inte mår bra av. Man får i sig massor med näring, långt mycket mer än vad man får om man äter mycket pasta och bröd till exempel. Det är dock viktigt att man äter en varierad kost när man äter Paleo så att man får i sig av alla näringsämnen. Det handlar alltså inte bara om att utesluta en hel rad olika livsmedel, utan det handlar till största delen om att äta en näringstät och varierad kost.

Jag är själv inte någon expert, men enligt förespråkarna är Paleo alltså inte farligt – om man äter det på rätt sätt. Dessutom finns det olika nivåer i Paleo och man måste inte äta en helt strikt variant om man tycker det känns läskigt att utesluta för många saker. Det gäller att hitta sin egen nivå och äta så att man själv mår bra.

5. Är det inte jobbigt att avstå från så mycket?

Jag tycker faktiskt inte att det är speciellt jobbigt att utesluta så många olika livsmedel. Jag kan tänka mig att det kan vara lite jobbigt när man ska prova det för första gången men man kommer snabbt in i det. Man blir också snabbt van att laga sin mat från grunden och efter ett tag tänker man inte ens på att man utesluter många olika saker.

6. Hur gör du om du blir bjuden på middag?

Det kan vara en öm punkt för många då det lätt kan uppfattas som ohyfsat att inte äta det som bjuds. Men kom igen, året är 2016 och det är så himla vanligt att välja bort olika livsmedel nu för tiden. Det är bara att säga som det är!

Jag äter inte borta så jätteofta, men jag brukar försöka underlätta så mycket jag kan utan att jag ska behöva tvingas äta något jag inte vill eller inte mår bra av. För mig är det inget problem att ta med mig något extra om det skulle behövas. Om det bjuds på kött till exempel är det hyfsat enkelt att bara äta lite grönsaker till. Det brukar gå att ordna utan att det ska bli till för mycket besvär för den som bjuder på mat, men det är alltid bättre att säga till i förväg.

7. Hur gör du om du ska äta ute?

Att äta ute är inte alltid jättelätt, men det brukar oftast lösa sig rätt bra. Precis som när man blir bjuden på middag kan man be att få bara kött och grönsaker till exempel men här betalar man ju ändå för maten och kan ställa lite mer krav. Sedan kanske det inte blir så lätt om man väljer att gå till ett ställe som serverar i stort sett bara bröd och pasta, så det bästa är att försöka välja ett ställe där det finns hyfsat bra alternativ.

8. Är det inte farligt att inte äta kolhydrater?

Nej, det är inte farligt att äta väldigt lite kolhydrater men i Paleo begränsar man inte heller intaget av kolhydrater. Det verkar vara en vanlig missuppfattning när det kommer till Paleo, men bara för att man inte äter spannmål betyder det inte att man inte äter kolhydrater. I och med att man äter frukt och mycket rotfrukter får man i sig en hel del kolhydrater om man vill det. En del väljer att begränsa mängden kolhydrater, ungefär som i LCHF, men det är fortfarande inte farligt. Det som finns i pasta, bröd m.m. är inget vi behöver för att överleva och det är heller inte den enda källan till kolhydrater.

Har du fler frågor om Paleo eller Paleo 30 dagar? Det går bra att fråga mera så försöker jag svara på frågorna så gott jag kan!

 


Kommentarer

 1. Pingback: Tillbaka till Paleo - Ekoista

Kommentera