Wookade grönsaker

Insikt om ”äckliga grönsaker”

Jag har fått en insikt på senaste – en ganska fantastisk sådan egentligen. Den handlar om grönsaker och den stämpel de ibland kan får för att de ”inte är goda”.

Aldrig tidigare gillat grönsaker

Som en bloggare som förespråkar vegetariskt och näringsrik mat med mycket grönsaker kanske det låter konstigt att erkänna detta:

Tidigare har jag aldrig riktigt gillat grönsaker.


Samtidigt ser jag en viktig poäng i att berätta detta, för idag älskar jag verkligen alla grönsaker! Förut har jag alltid tyckt att grönsaker varit jobbiga att tugga på utan att smaka speciellt gott. Motivationen till att sitta och knapra på något som inte är gott har därför varit väldigt låg. Halvfabrikat var ett vanligt inslag i min kost och vissa dagar försökte jag plikttroget komplettera mina näringslösa måltider med lite grönsaker – och då var det tomat, gurka och på sin höjd lite sallad som gällde. Rotfrukter åt jag väldigt sällan och kål fanns inte ens på min karta.

Den kost jag äter idag är något helt annat. Grönsaker har börjat ta allt större plats i mina måltider och är ofta det viktigaste i en rätt för mig. Jag gillar alla typer av grönsaker, men broccoli och kål är nog mina favoriter just nu. Lite lustigt är det, för just broccoli och kål var det jag hatade allra mest för några år sedan. Hur blev det såhär egentligen?

Det blir godare och godare

Den insikt jag fått är att ju mer grönsaker jag äter desto godare blir det. Min kost har ständigt förbättras under de senaste åren och nu har jag insett att jag ibland blir riktigt sugen på grönsaker. Då brukar jag ta lite av alla rotfrukter och grönsaker vi har hemma (vilket brukar vara en hel del) och woka dem. Oftast brukar det blir morot, kålrot, palsternacka, paprika, fänkål, vitkål, champinjon, broccoli och blomkål i en härlig bladning. Rotfrukterna brukar jag koka litegrann men resten wokar jag bara i kokosolja tills det blir lite mjukt, men ändå med lagomt tuggmotstånd. När jag är sådär sugen på grönsaker behöver jag inte speciellt mycket till dem. På bilden nedan tog jag bara en liten bit kyckling och lite majonnäs, men annars njöt jag av grönsakerna.

Mitt jag för 5-10 år sedan hade skrattat åt mitt jag idag!

Wookade grönsaker

Smaksinnen och vana

Vad jag förstått är det så att smaksinnena blir ”avtrubbade” om man äter mycket socker och raffinerade livsmedel. Samtidigt tror jag också att man får en dragning till det man är van vid att äta. Självklart kan även jag bli sugen på sött, salt eller fett men jag har inte tidigare i mitt liv upplevt ett sug efter grönsaker. Jag är övertygad om att goda vanor skapar ännu godare vanor. Det gäller bara att ta sig ur träsket av sötsug och halvfabrikat och istället upptäcka de goda smakerna hos frukter och grönsaker.

Wookade grönsaker


Kommentera