Böcker om hormoner

Insnöad på hormoner

På senaste har jag börjat intressera mig alltmer för hormoner och deras inverkan på både vikt, hälsa och välmående. Förut har jag alltid, precis som många andra, trott att kroppen bara fungerar på ett visst sätt och att man inte kan påverka det speciellt mycket. Vissa sover dåligt, vissa har problem med PMS och vissa har svårt för att gå ner i vikt. Jag har trott att vikt är kopplat till energi in och energi ut, att en kalori alltid är en kalori oavsett var den kommer ifrån.

Sedan jag började läsa mer om hormoner har jag insett hur fel jag har haft! Att kroppen fungerar på ett visst sätt har i allra högsta grad att göra med hormoner och en hormonell obalans kan ställa till det ordentligt för kroppen. Om hormoner som t.ex. insulin och leptin sätts ur spel kan det påverka en människas mående och även vikten kan dra iväg uppåt även om man inte äter en särskilt hög mängd kalorier.

Vissa livsmedel kan ställa till det för balansen för olika typer av hormoner. Om man har en hormonell obalans går den att återställa genom att äta en hormonsmart kost. Det kan då ge bättre sömn, mindre sötsug och större framsteg om man kämpar med att försöka gå ner i vikt. Det är inte på något sätt en genväg till bättre hälsa, men det är ett sätt att få kroppen i balans.


Jag är själv inte så påläst inom detta ämne men tycker det är väldigt intressant och börjar läsa alltmer om det.

Hormonsmart mat & effektiv träning

Just det som jag beskriver ovan tar Martina Johansson upp i boken Hormonsmart mat & effektiv träning som släpptes bara för några veckor sedan. Det är en bok som är fullproppad med intressant fakta som ändå beskrivs på ett lättförståeligt sätt.

Martina Johansson är en så kallad biohacker, alltså en person som ”hackar” sin kropp och hjärna för att kunna bli den bästa versionen av sig själv. På sin blogg skriver hon mycket om just detta, hur man ska äta och träna hormonsmart men även om LCHF-kost och sitt liv i Kina. Hon har en master i biokemi och biofysik så hon kan sitt område och skriver om saker ur ett vetenskapligt perspektiv.

Jag har nyligen beställt hem två av hennes böcker som handlar om hormoner och har börjat med att läsa Hormonsmart mat & effektiv träning. Det är väldigt spännande läsning!

När jag är klar med den tänkte jag läsa Hormonbibeln. Jag återkommer med ett närmare omdöme när jag har läst båda böckerna.

Hormonsmart mat och effektiv träning


Kommentera