juicefasta

Juicefasta

Inlägget innehåller annonslänkar. Läs mer.

Som jag nämnde i mitt förra inlägg har jag precis genomfört en juicefasta, så jag tänkte berätta lite mer om vad det är och varför jag gjorde det. Det kan också ses som en detox, men jag väljer att se det mer som en fasta.

Juicefasta är en riktig hälsotrend och jag har läst om allt fler som har genomfört en. Många av de ställen som erbjuder färskpressade juicer erbjuder också möjlighet till att köpa juicer för ett par dagar så att man kan genomföra en juicefasta.


Varför fasta?

Att fasta är något man gjort i alla tider och det är ett sätt att låta kroppen vila från de saker man vanligtvis utsätter sin kropp för. Det är också ett sätt att börja om från noll, alltså få nya vanor som man förhoppningsvis kan hålla sig till ett tag. Det är också ett sätt att detoxa kroppen och göra den mer basisk. Att göra en fasta med juice är en mildare form av fasta. Juicerna fyller kroppen med viktiga enzymer, vitaminer och mineraler och sätter igång en naturlig avgiftningsprocess. Näringen i juice tas lättare upp av kroppen än vad den gör från smoothies. Det beror på att juicen inte innehåller några fibrer och att kroppen därför inte behöver lägga energi på att bryta ner maten.

Hur det går till

En förutsättning är att juicerna man dricker är färskpressade. Om man väljer att göra sina juicer själv ska man alltså ha tillgång till en råsaftcentrifug. Det går också att mixa frukt och grönsaker tillsammans med lite vatten och sedan sila genom en nötmjölkspåse, men det blir en lite krångligare procedur. Om man väljer att köpa färdiga juicer ska det vara färskpressade juicer, inte sådana som finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker.

Jag har alltså juicefastat i sex dagar. Poängen är att man ska dricka enbart juice under sin fasta. Man dricker ca 400-600 ml juice 5-6 gånger om dagen (eller oftare om man vill). Det är viktigt att man även dricker ordentligt med vatten och man kan också dricka örtte under fastan. Jag valde att göra min fasta lite enklare genom att dricka en smoothie per dag. Jag drack även guldmjölk på kvällarna, men annars höll jag mig till juicerna. Jag försökte följa regeln 80/20, det vill säga 80% grönsaker och 20% juice. Mina smoothies blev ofta mer fruktiga så det kan ha blivit lite mer frukt än så vissa dagar. Vissa saker funkar inte så bra att pressa i min råsaftcentrifug, så det hände också att jag pressade juice som jag sedan mixade med spenat, groddar eller färska örter.

Ungefär såhär la jag upp juicandet för en dag:

 • Innan frukost: En stor kopp ljummet citronvatten.
 • Frukost: En orange juice med morot, apelsin, palsternacka, ingefära och lite annat gott. Ofta 1 tsk nässelpulver och/eller 1 tsk vetegräs i juicen.
 • Mellanmål: En smoothie med banan, mango, blåbär m.m. (recept nedan).
 • Lunch: En grön juice med mycket kål, selleri, fänkål m.m. Ofta mixad med groddar och spenat (recept nedan).
 • Mellanmål: Juice av gurka, päron och hallon.
 • Middag: En röd juice med rödkål, rödbeta, rädisa m.m. (recept nedan).
 • Kvällsmål: En stor kopp guldmjölk.

Jag valde också att tillsätta olika pulver i mina juicer ibland. Saker jag tillsatte var acai-, nässel- och vetegräspulver. Även Chlorella använde jag, vilket ska hjälpa till att rena kroppen från olika gifter och tungmetaller.

Det här är alltså mitt sätt att genomföra en juicefasta, men det finns också andra tillvägagångssätt.

Vitalvaror

På Bodystore.se hittar man både nässelpulver, chlorellapulver, acai och vetegräspulver.

Hur det gick

Jag har läst både om människor som tycker att juicefasta är extremt tufft och de som klarat av det ganska lätt. Jag trodde att det skulle bli tufft för mig, särskilt med tanke på att jag har IBS och att min mage kan bli ganska krånglig om jag inte äter regelbundet eller blir för hungrig. Jag tycker dock att det gick förvånansvärt bra och jag är så nöjd över att jag klarade sex dagar. Målet var att klara minst fem, så att klara en dag extra gjorde mig extra nöjd.

Innan jag började fastan tog jag tre dagar där jag avstod från kött, socker, mjölk, kaffe och spannmål. Detta för att göra det mindre jobbigt när jag väl började och för att undvika utrensningssymptom. Ungefär såhär tyckte jag att det gick, dag för dag:

Dag 1: Helt smärtfritt. Jag var knappt hungrig överhuvudtaget på hela dagen. Många av juicerna är rätt matiga så man blir rätt mätt.

Dag 2: Denna dag var jag lite hungrigare, men jag tog en smoothie på eftermiddagen som var lite mer mättande. Jag fick också i mig pyttelite frukt för att jag blev bjuden, men valde att förbise det lilla snedsteget. Framåt kvällen hade jag lite ont i kroppen och kände mig trött.

Dag 3: Den absolut värsta dagen och den enda dag som var jobbig på riktigt. Jag började dagen med att bli rejält yr då jag ställde mig upp. Det gick snabbt över, men resten av dagen kändes det som att jag hade gröt i huvudet och jag kunde inte tänka. Jag kände mig irriterad, ledsen och deppig. Jag ville bara att dagen skulle ta slut och tänkte att om det känns likadant nästa dag skulle jag att avbryta fastan eller föra in en fast måltid. Jag var nog inte ett speciellt trevligt sällskap överhuvudtaget dag 3 i fastan.

Dag 4: Jag vaknade pigg och glad. Allt det jobbiga från dag 3 var som bortblåst, så jag bestämde mig för att fortsätta. Det flöt på riktigt bra.

Dag 5: Även här flöt det på riktigt bra. Jag var dock lite less på de riktigt matiga juicerna med mycket kål och grönsaker, så jag tog lite större andel frukt den här dagen.

Dag 6: Slutspurt! Jag hade bestämt mig för att det här var sista riktiga heldagen med juicefasta så jag körde på med så mycket grönsaker som möjligt i mina juicer. Jag började känna att jag mådde riktigt bra nu. Inga konstiga symptom, ingen trötthet eller irritation. Jag var bara helnöjd över att det funkade!

Dag 7-9: Jag fortsatte juicandet till den största delen men införde ett mål mat om dagen. Jag höll mig mest till grönsaker för att jag inte skulle börja må dåligt. Jag hade läst om andra som gjort misstaget att fira att fastan var över med ett rejält mål av deras favoritmat. Det verkar sluta med magont, så jag kände att jag ville hoppa det.

Nu är det 14 dagar sedan jag började med fastan och jag dricker fortfarande lite juice, men äter annars ungefär som vanligt. Jag har tagit introduktionen av mat sakta, mest för att jag mår bra och känner mig pigg av att juica!

Resultat

Målet med min fasta var att få en form av nystart och känna mig piggare i kroppen. Jag tycker att jag har uppnått det och jag känner mig inte lika uppsvälld som jag gjorde innan fastan. Jag har dessutom tappat lite i vikt, men jag har inte så bra koll på exakt hur mycket (men kanske 2-3 kg). Jag fäster inte så stort fokus på vikten eftersom att man ofta förlorar vätska och annat som man lätt får tillbaka efter man börjat äta som vanligt.

Jag har också gjort mig av med två dåliga vanor som jag under våren trappat upp: kaffe och socker. Speciellt socker var jag väldigt besviken över att jag börjat äta efter att ha avstått det i ett halvår. Det känns bra att ha slutat igen och jag är glad över att jag känner mig frisk och pigg igen.

Kom ihåg att det är väldigt individuellt hur man upplever att det är att fasta. För vissa är det tungt, men för andra är det här en metod som fungerar väldigt bra. Om du ska prova något liknande är det viktigt att tänka på det och lyssna på din kropp. Det är alltid kroppen som ska vara i fokus!

Recept

Här kommer slutligen recept på tre juicer jag gjorde ofta under juicefastan: en orange, en grön och en röd.

Morgonkick (orange juice)

Orange juice

Bilden är från ett annat recept, men denna juice är ganska lik den.

ca 500 ml juice:

 • 2-3 morötter
 • 1 palsternacka
 • 1/2 apelsin
 • 1 äpple
 • 2 stjälkar selleri
 • ca 1-2 cm ingefära
 • ev. 1 tsk nässelpulver och/eller 1 tsk vetegräspulver

Kör alla ingredienser i råsaftcentrifug och rör ner nässelpulver eller vetegräs. Servera direkt.

Super green (grön juice)

Grön juice

Ca. 500 ml juice:

 • 2 stora blad grönkål
 • 100 g vitkål
 • 2 stjälkar selleri
 • 1/3 gurka
 • 1/3 färnkål
 • 1 näve alfaalfagroddar
 • 1 näve babyspenat
 • ev. 1/2 lime
 • ev. 1/2 tsk chlorella

Kör alla ingredienser utom groddar, spenat och chlorella i råsaftcentrifugen. Mixa juicen tillsammans med groddar, spenat och chlorella och servera direkt.

Red alert (röd juice)

Röd juice

Ca. 500 ml juice:

 • 100 g rödkål
 • 1 äpple
 • 1 rödbeta
 • 2-3 morötter
 • 2 stjälkar selleri
 • 1/3 färnkål
 • 9 rädisor
 • ev. 1/3 citron

Kör alla ingredienser i en råsaftcentrifug och servera direkt.


Kommentarer

 1. Pingback: Fat, sick and nearly dead - Ekoista

 2. Hej,
  Det låter som att du fick något bra ut av dina juice dagar. Kände du någon skillnad med Hud och/eller hår? Hur gjorde du när du trappade upp efter juicefastan?

  Jag planerar att juicefasta om en vecka!

  MVH Jonna
  naturliglakning.blogspot.se

Kommentera