kommentarer

När andra säger åt mig vad jag ska äta

Ibland kan jag bli riktigt irriterad över andras syn på min kost. Men vänta nu, andras syn på min kost? Ja, ni hör ju hur konstigt det låter. Att andra tycker sig ha rätt att ”bestämma” vad en annan person ska äta. Så är det ofta tyvärr.

Jag har fått höra rätt mycket kommentarer om hur jag äter genom åren. Folk tycker sig veta vad jag behöver för att må bra men också vad jag gör för fel. Med det här inlägget vill jag bara säga: snälla, sluta!

Det är inte okej att attackera en annan persons sätt att äta bara för att den personen äter nyttigt. Av någon anledning tar sig alldeles för många personer den friheten. Det är, på något sätt, lite fult att äta nyttigt. Jag berättar sällan för någon hur den ska äta, men det känns ändå som att en del personer anser att jag hetsar till nyttigt ätande bara jag nämner hur jag äter.


Att folk frågar om mitt sätt att äta stör mig inte så mycket. Det som däremot stör mig är att en del människor försöker säga åt mig hur jag ska äta. Om jag blir bjuden på något som jag inte kan eller vill äta tackar jag nej och då brukar folk oftast acceptera mitt val, men sen finns det alltid de som försöker truga eller antyda att det är fult att tacka nej.

Ett klargörande

För att klargöra ett par saker vill jag säga följande:

 1. Mitt val av kost är inte något som påverkar någon annan än mig själv. Jag väljer inte heller hur jag ska äta för att störa eller pika någon annan.
 2. Jag säger inte åt andra hur de ska äta. Att jag berättar hur jag själv äter är inte ett annat sätt att säga till någon annan hur de ska äta. När jag säger att jag inte äter socker betyder det att jag inte äter socker. Det betyder inte att jag säger att alla bör sluta äta socker.
 3. Ibland gör jag avsteg, antingen vid ett enstaka, sällsynt tillfälle eller under en period när jag av någon anledning inte orkar hålla min vanliga kost. Det betyder inte att jag är en bluff.
 4. Jag tror inte att jag är bättre än någon annan för att jag äter som jag gör. Jag behöver inte höra några ursäkter till varför du inte äter så bra eller varför det blivit för mycket onyttigt för dig på senaste. Jag ser inte ner på dig för att du inte äter som jag gör.
 5. Faktum är att jag inte bryr mig speciellt mycket om hur nyttigt andra äter. Jag är intresserad av mat och är nyfiken på vad andra äter, men jag är inte ute efter att leta fel eller värdera hur någon annan äter.

Alltså: Jag är ingen expert eller kostrådgivare men jag är intresserad av ämnet och vill gärna äta nyttigt så att jag mår bra. Det betyder inte att alla andra måste göra likadant och det betyder inte heller att alla skulle behöva äta likadant som mig för att må bra. Jag svarar gärna på frågor för den som är intresserad, men ofta blir det tyvärr så att jag drar mig för att berätta om mina kostvanor då jag märker att många blir obekväma av att höra det.

En samling kommentarer…

Här är en samling med kommentarer som jag brukar få höra eller har hört genom åren. Vissa är vanligare än andra. Vissa är inte speciellt störande att höra, men andra kan jag bli rätt irriterad på.

”Du äter väl inte sånt?”, ”Jaha men om du äter sånt ibland kan du ju inte säga att du äter nyttigt. Då är du en bluff.”, ”Du vet väl att det där inte är så nyttigt?”, ”Det kan ju knappast vara bra att äta så lite kolhydrater!”, ”Du måste ju unna dig ibland.”, ”Jaha, du bantar alltså fortfarande?”, ”Jag läste att det där inte alls är speciellt hälsosamt.”, ”Det är pretto att inte äta socker.”, ”Du kan inte säga att du är eko om du äter kött.”, ”SÅ farligt är det inte med socker.”, ”Det är inte bra att utesluta en massa saker.”, ”Ska du verkligen äta det där?”, ”Ekologiskt är en bluff!”.

Tack till de som stöttar

Trots alla jobbiga frågor och kommentarer om kost finns det många vänner, bekanta och folk som läser min blogg och Instagram som är ett stort stöd. Alla er vill jag tacka! Det är alltid skönt när folk enbart är positiva och inte verkar störa sig på min kost.

Ni verkar ha fattat grejen: att alla måste få göra sina egna val.


Kommentarer

 1. Visst är det rätt intressant ändå att detta med mat kan vara så extremt provocerande för många! Tänk bara på de marscher, upprop och demonstrationer som ordnats för att protestera mot en köttfri dag på skola/dagis. En mig närstående person som är vegan, får ideligen stå till svars för detta, och inte bara för sitt eget val. Hen förväntas även ha full koll på effekterna på miljön och koloxidutsläppen när det gäller köttproduktion kontra spannmål och grönsaksodling.

  1. Ja, det kan verkligen vara ett tungt lass att dra då man behöver stå till svars även för andras val. Ibland tror jag att folk har fördomar och bara antar att de vet varför man gjort de val man gjort. Jag har också upplevt att jag fått stå till svars för saker utan att ens ha fått frågan varför jag gjort de här valen. Det är synd att det upplevs som så provocerande att vara vegan / avstå från socker / äta ekologiskt när många säkert kan få ett utbyte från det genom att diskutera och fråga mer nyfiket kring varför en person valt att göra så.

   Tack för kommentaren, förresten! Intressant att höra att du också upplevt detta i din närhet.

   /Josefin

 2. Johan

  Du ska stå på dig, och jag vet vad du går igenom. För mig så tog jag valet att gå vidare i min kost helt enkelt. Född och uppvuxen på ekologisk gård. Vi var självförsörjande helt och allt fungerade perfekt. Jag är inte lastgammal precis utan fyller 38 i år. Hur många i den åldern växte upp med att sätta potatis för hand på egen åker, slog hö eller mjölkade i ladugården och tog direkt till gröten? Jag känner inte allt för många tyvärr, men ändå är det en del av kulturen som har hängt med bra mycket längre än smartphones och tv-program där man ska supa ner sig inför hela landet.

  För ett tag sedan så kände jag mig bara besviken på allt som heter mat att göra när jag i en butik bara kände för att gå hem. Tillsatser tillsatser och mera tillsatser.

  Ett skräckexempel var ett paket prinsessbakelser i två pack. I denna lilla rosa och gräddiga ögongodis mackapär fanns det inte mindre än hela 19 E-ämnen. Sug på den karamellen en stund. Bland annat var det förtjockningsmedel i grädden och hela 3 st surhetsreglerande ämnen för hallonsylten. Nu jobbar inte jag på NASA direkt eller skryter med ett IQ i stil med Galileo Galilei eller så, men man kan ju iofs vispa grädden så blir den tjock, samt att om man behöver tre reglerande ämnen för syrligheten så kanske man ska byta sylt.

  Iaf, jag äter numera E-medels fritt i största mån jag kan, eller ja nära på fullt ut. Visst, det blir mycket kyckling och fisk, grönsaker och bulgur, men jag klagar verkligen inte. Det mitt val, och jag kan inte påstå att jag mår sämre utav det. Fördelen är att även med begränsad ekonomi ( väldigt väldigt låg inkomst ) så har jag med detta som livsval råd att köpa allt jag behöver som ekologiskt. Ingen dum lösning där inte.

  Det är som när man söker efter alkoholfritt. Vissa blir ”upprörda” och påstår att det är löjligt. Det är väl mitt val eller hur? Drick din sprit du och käka ditt tillsatsfyllda skräp tills du storknar, men låt mig äta det jag vill utan hån eller fnys.

  Man ser mera produkter i butikerna med kommentarer som ” nu utan tillsatser – inga konserveringsmedel ” etc på förpackningarna, så det är på god väg.

  1. Kul att läsa din historia om det hela! Det är absolut en fördel att ha växt upp på en gård. Jag är själv uppväxt på mycket egenodlad mat, egna ägg, egenfiskad fisk m.m. Det är en bra grund att ha växt upp på detta sätt, men jag hoppas ändå att fler kan få upp ögonen för naturlig mat som är fri från tillsatser. Det känns som det växer sig allt större nu, så jag har goda förhoppningar!

   Jag håller med om att varje person ska få göra sina val – nyttiga eller onyttiga. Det är trist att man ska få negativa kommentarer om man äter tillsatsfritt, vegetarisk, ekologisk, alkoholfritt eller hur man nu väljer att äta. Alla har rätt till sina val 🙂

   /Josefin

  2. Emma

   Vad glad jag är för att ha hittat detta inlägg (4 år efter det publicerats…) . Jag har nämligen precis gjort lite förändringar i min kost. Hittills känner jag att jag mår bra utav dem men jag vet av erfarenhet att jag har svårt att bibehålla de principer jag satt upp när jag stöter på vänner och anhöriga som tycker veganism och sockerfri mat är löjligt och extremt. Men som du säger har vi vuxna ansvar för vår egna hälsa och pm jag känner att viss mat passar/inte passar mig, borde jag få ta det beslutet! Tack:)

Kommentera