Plastfri matförvaring

Plastfri matförvaring

Plast är ett riktigt praktiskt material, men tyvärr är det inte det bästa materialet ur hälsosynpunkt. Tillsatsämnena i plasten, de så kallade ftalaterna, kan vara skadliga för hälsan. Tyvärr är det så att plast alltid släpper ifrån sig av dessa tillsatsämnen. Man vet att vissa av de här ämnena är farliga medan det hos andra ämnen ”bara” finns misstankar om att de kan vara farliga. Slutligen finns det också en hel rad olika tillsatsämnen som man inte vet speciellt mycket om, man kan alltså varken säga om de är farliga eller inte.

På grund av detta kan det vara bra att minska på plasterna i hemmet och det är framförallt när det kommer till matlagning och förvaring av livsmedel som detta är viktigt. Man ska aldrig värma mat i plastförpackningar eller lägga varm mat i t.ex. en matlåda av plast, eftersom att plasten släpper ifrån sig mer av tillsatsämnena när den blir varm.

Om man bestämmer sig för att byta ut plast mot andra material kommer man förr eller senare att börja byta ut matlådor i plast och börja leta efter andra sätt att förvara mat. Då kan det bli så att man märker att det inte är helt lätt att hitta bra alternativ till matförvaring – matlådan i plast var ju rätt praktisk egentligen.

Därför tänkte jag i detta inlägg berätta mer om plastfri matförvaring och ge några tips och tricks på vägen.

Matlådor

Matlådan i plast är en luring när det kommer till att hitta en bra ersättare med liknande egenskaper, men det finns två bra, giftfria alternativ:

 • Matlådor i glas
 • Matlådor i rostfritt

Glas

Matlådan på bilden nedan är från IKEA och är gjorda i glas. Själva locket är dock gjort i plast, vilket kanske kan låta konstigt om det är just plast man vill utesluta. Att själva lådan är gjort i glas gör dock mycket eftersom att det är lådan som maten ligger i. Maten behöver aldrig ta i locket, men det är då viktigt att låta maten svalna innan man sätter fast locket på lådan.

Lådan i glas är värmetålig och går att ha både i micron och i ugnen. Den tål också att frysas, men då ska man inte fylla lådan ända upp eftersom att innehållet kan svälla i frysen.

Lådorna på IKEA finns i flera olika storlekar och kostar från 19-49 kr. Även Biltema och Lagerhaus m.fl. har matlådor i glas.

fortrolig-burk-med-lock__0240561_PE380202_S4

Rostfritt

Matlådor i rostfritt är rätt dyra, men det är ändå en bra investering. Rostfritt håller i evigheter och kan inte, till skillnad från glas, gå sönder om man tappar den i golvet. Det tål dock inte att micras, så man måste hälla över maten på en tallrik om man tänker värma i micron.

Om man har tur kan man hitta matlådor i rostfritt på second hand eller t.ex. Tradera, men de kan vara svåra att få tag i. Jag hittade denna matlåda på second hand för en billig peng, men jag har inte inte använt den så mycket. Rostfritt av bra kvalitet ska ha en stämpel med siffrorna ”18/10” eller ”18/8”. Om man inte hittar de siffrorna på rostfritt som man köpt begagnat är det svårt att veta kvaliteten och om det är anpassat för att förvara livsmedel i.

Plastfri matförvaring

Mat i kylen

När man är van att sätta plastfolie över skålar och tallrikar och bara ställa in i kylen kan det kännas svårt att hitta en bra ersättare till det. Det finns alternativ till plastfolie som man kan använda, men jag struntar faktiskt i det helt och hållet. Istället har jag ett helt gäng olika skålar som jag använder till att förvara mat i kylen.

Glasskålar

Mina favoriter är de här glasskålarna med glaslock. Jag har några sådana och jag har köpt alla på loppis. Jag håller alltid utkik efter just dessa när jag går på loppis och blir jätteglad om jag hittar dem. Jag gillar att förvara maten i glas så att det går enkelt att se vad som finns i om man har flera olika skålar i kylen.

Plastfri matförvaring

Skålar och assietter

Min andra lösning är att jag har köpt lite extra assietter på loppis som jag kan ha som lock på olika mindre skålar som jag har hemma. Det är ett enkelt sätt att förvara mindre mängder mat, men jag gör även på samma sätt med vanliga djuptallrikar där jag har en vanlig tallrik som lock. Skålar med assietter på går dessutom att stapla på varandra inne i kylen, vilket sparar plats.

Plastfri matförvaring

Bivaxdukar

Jag har gjort på det här sättet ett tag och tycker att jag helt har tappat behovet av plastfolie. Jag kommer sällan till en situation där jag känner att jag skulle behöva plastfolie. Om man ändå vill ha ett alternativ till det går det att köpa speciella tygdukar som är täckta med bivax från t.ex. Bee’s wrap. Dessa kan man använda om och om igen, det är bara att rengöra mellan användningarna.

Det går också att göra sådana själv genom att klippa till tyg i olika storlekar och smälta bivax som man sedan täcker tyget med. Jag har inte provat detta, men som jag förstått det ska det inte vara speciellt svårt.

Mat i frysen

Nästa utmaning är matförvaring i frysen. För detta brukar jag använda glaslådorna som jag har som matlådor, men jag brukar också spara vanliga glasburkar som det varit livsmedel i för att kunna återanvända dem. Ofta är burkarna för små att ha stora portioner mat i men det går att frysa in saker som inte behöver lika mycket plats eller t.ex. en portion soppa. Som jag nämnde ovan är det viktigt att tänka på att inte fylla glasburkarna proppfulla om man ska frysa mat i dem. Maten expanderar när den fryses vilket kan få glasburken att spricka.

Om glasburkarna har metallock är det viktigt att tänka på att maten inte ska ta i locket. Metallock har en liten plasthinna på insidan som kan innehålla Bisfenol-A, vilket även det är ett hälsoskadligt ämne. Det är fortfarande väldigt vanligt att glasburkar med livsmedel har lock som innehåller bisfenoler, även om det börjar komma tillverkare som tar bort detta ämne ur sina metallock och -förpackningar.

Plastfri matförvaring

 Dryck

För förvaring av dryck finns det även där glasflaskor att köpa. På bilden nedan syns tre flaskor varav två (den stora och en utav de små) är köpta på Clas Ohlson. Den andra lilla glasflaskan innehöll en smoothie som jag har köpt någon gång och jag har sedan sparat flaskan.

Plastfri matförvaring

Det enklaste är såklart att förvara drycken i en glaskanna, men om man vill kunna stänga är dessa bra alternativ. Samma gäller dock som för glasbrukarna: metallocken kan innehålla bisfenoler. Därför är det även här viktigt att låta varm dryck svalna innan man har på locket.

Min kyl – ännu inte 100%

Här är ett exempel på hur det kan se ut i min kyl när jag förvarar mat. Det står lite olika matlådor, glasburkar och skålar lite här och var. Ändå finns det en hel del plast i min kyl i form av de förpackningar som varorna var i när jag köpte dem. Även vissa av grönsakerna ligger i sin plast i en plastlåda i kylen, men jag försöker att plocka ur en del av dem. Vissa grönsaker behöver inte ens vara förpackade i kylen, utan kan ligga fritt. Då kan man enkelt lägga dem i en skål eller på en tallrik och ställa in i kylen.

Plastfri matförvaring

Kommentarer

 1. Karin

  Inspirerande o intressant inlägg. Själv använder jag gamla honungsburkar o majonäsburkarna är bra storlek tycker jag!
  Jag har oxå funderat på sådana glaslådor från loppis men tycker ibland att glaset ser lite smådassigt ut, har du ngt tips hur man får dem fina?! Det är ju väldigt praktiskt när man ser vad som är i. Det är ju för övrigt det jag tycker är nackdelen med rostfritt! Ha en fin kväll, Karin

  1. Tack, Karin! Ja, honungs- och majonnäsburkar har bra storlek, tycker jag. Jag vet tyvärr inte hur man kan rengöra glaset på ett bra sätt, men jag kan tänka mig att det finns något gammalt husmorsknep. Själv har jag inte riktigt brytt mig om att mina loppisskålar i glas kanske är lite dassiga, det går så bra ändå bara de är rena 🙂

 2. Vilka bra tips, ska också leta efter glasskålar på loppis! Ett litet tillägg, man ska inte använda Bees wrap på kött vet jag att jag läste när jag köpte mina 🙂

 3. Natalie

  Jag använder Urtekrams stora äppelmosburkar som matlådor. De är helt perfekt storlek. 🙂

 4. Lise

  Hej
  Men kolla upp glaset
  Eco Laplandstore kan du köpa 100% giftfritt glas
  De glaslådor du kan köpa på Ikea mm är inte giftfritt
  De gör av glas som innehåller gifter när de behöver inte den mer så smälts den ner till tex detta när du värmer upp lådan så får du gifter i gott eller
  Eftersom min syster jobbar i företag som har förvaring olika gifter i glas när inte behövs så smälter de ner
  Hon tack och lov slutat där för hon avslöjande de

Kommentera