superfoods

Superfoods och vitalvaror

Marknaden för vitalvaror och superfoods har fullkomligt exploderat de senaste åren. Det räcker med att gå till Ica Kvantum för att hitta ett stort sortiment av alla möjliga olika pulver som säljs i snygga och färgglada påsar. Men vad är då superfoods och vitalvaror för något? Och vad ska man ha dem till?

Jo, vitalvaror är naturliga produkter som kan bidra till en bättre hälsa i det långa loppet och de brukar ofta kopplas ihop med skönhet. Exempel på vitalvaror är nässelpulver, nyponpulver och pH-kalk. Superfood är en vanlig benämning på råvaror som har en hög näringstäthet, d.v.s. ett högt näringsinnehåll i förhållande till den energi de innehåller. Exempel på superfoods är chiafrön, acai, gojibär och bipollen.

Det kan kännas som en djungel med alla dessa pulver, bär och frön så jag tänkte hjälpa lite på vägen genom att visa vilka jag har hemma och vad de är till för.

Vitalvaror

Dessa superfoods/vitalvaror tänkte jag berätta mer om i detta inlägg.

Carobpulver

Carobpulver

Carob är fröna från Johannesbrödträdet. Man mal sönder och torkar fröskidorna från trädet och resultatet blir ett pulver med en kolaaktig smak. Det går att använda som ett sött substitut till kakao och har alltså ungefär samma användningsområden som choklad.

Carob är  så gott som fettfritt och kan balansera blodsockernivåerna och dämpa sötsug. Carob kan också användas som bindmedel i soppor, krämer och såser.Carob är rikt på vitaminer och mineraler och sägs också vara bra mot förstoppning och diarré då det är rikt på kostfiber.

Hur man kan använda Carob

Den främsta anledningen att stoppa i sig av detta pulver är dock för smakens skull och för de naturligt söta egenskaperna. Det gör sig bra i olika bakverk och efterrätter, smoothies eller varför inte i min chia- och psylliumpudding med carobpulver?

Chia- och psylliumpudding med carob

Chia- och psylliumpudding med carobpulver.

Chlorella

Chlorella

Chlorella är en sötvattensalg och är en av naturens mest näringsrika växter. Den är basbildande och hjälper kroppen att neutralisera sitt pH-värde. Chlorella är också avgiftande vilket gör att den är bra att använda när man kör en detox eller bantar.

Chlorella innehåller mycket protein, hela 45% när den är torkad. Den innehåller även fibrer, fleromättat fett och essentiella näringsämnen. Algen är också bra för immunförsvaret, främjar matsmältningen och återställer goda bakterier i tarmen. Den eliminerar också dålig andedräkt!

Klorofyll är en av huvudorsakerna till varför denna alg är så pass bra och den innehåller mer klorofyll än något annat livsmedel.

Hur man kan använda Chlorella

Chlorella har en ganska stark smak som kan vara svår att hantera om man inte är van, så det är inte så gott att äta som det är. Det går att blanda i Chlorella i t.ex. juice, smoothies eller youghurt. Man får ta lite i början tills man vant sig vid smaken.

Bipollen

SONY DSC

Bipollen är klumpar av pollen som formats av arbetsbin. Klumparna är alltså hanfröer och nektar från växter som blivit besökta av ett biet. De transporterar pollen i fickor som de har på benen och när de kommer till bikupan och ska krypa in i den trånga ingången skrapas en del av pollenet från benen. Bipollenet trillar sedan ned i en liten behållare under bikupan.

Bipollen smakar väldigt sött och gott samtidigt som det också är fullt med bioaktiva ämnen. Den innehåller 22 aminosyror och är därmed en bra proteinkälla. Det finns en koncentration av vitaminer som är högre än den som finns i frukt. Det sägs vara en av naturens mest kompletta födoämnen.

Fördelarna med bipollen är att det ökar energinivån och styrkan, förstärker immunförsvaret, slätar ut rynkor, har positiv effekt för muskeltillväxt och håller igång magen (tack vare enzymer som hjälper till med detta).

Hur man kan använda Bipollen

Bipollen ser ut som ett gult granulat och är väldigt vackert att ha på t.ex. smoothies, müsli, yoghurt eller bakverk. Man kan också, såklart, äta det som det är. Tänk att det är naturens eget strössel!

På bilden nedan syns hur fint bipollen blir på en röd, fruktig smoothie.

Fruktsmoothie med bipollen

Ett exempel på hur fint det är att ha bipollen som en nyttig dekoration.

Vetegräspulver

SONY DSC

Vetegräs görs av vete som torkats och pulveriserats. Det innehåller näringsämnen som klorofyll, selen, fosfor, magnesium, zink, koppar och mangan. Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning. Klorofyll och zink bidrar till att neutralisera pH-värdet och detta gör att även vetegräs är bra att använda vid detox.

Vetegräs är också rikt på fibrer och protein samt innehåller även järn. Det gör att det är ett bra komplement till den som tränar eller vill stärka immunförsvaret.

Hur man kan använda Vetegräs

Vetegräs används i smoothies eller juicer. Smaken kan upplevas som speciell, men jag tycker det är gott! Om man odlar vetegräs och har en bra råsaftscentrifug kan man pressa det i den och ta vetegräsjuicen som en shot.

Bra att veta: Vetegräs är, trots namnet, fritt från gluten.

Acaipulver

SONY DSC

Acai är ett mörklila bär som växer i toppen av Acaizeiropalmen i Amazonas. Majoriteten av all Acai är vilt skördad, vilket betyder att det är 100% ekologiskt. Det är rikt på Vitamin E, kalcium, kalium och järn. Pulvret består av 100% pulvriserad Acai har en intensiv blålila färg.

Bäret är fullt med antioxidanten antocyanin och innehåller massor av vitaminer, mineraler samt omega-9-fettsyror. Innehållet i Acai bidrar till att förebygga fetma,motverkar fria radikaler, stärker immunförsvaret och underlättar upptaget av järn.

Hur man kan använda Acai

Acai passar bra i juicer och smoothies och det har också blivit populärt att göra så kallade Acai bowls, ungefär som en egenblandad fruktbaserad yoghurt där man tillsatt acai. Jag brukar göra en Acai bowl med avokado, banan, hallon, kokosmjölk och Acai.

Acai bowl

Acai bowl toppad med bipollen, kokoschips, mandel, chiasylt av blåbär och chiapudding.

Nässelpulver

SONY DSC

Nässelpulver är torkade och pulveriserade brännässlor. Brännässlan har flera välgörande egenskaper och det beror på att den är rik på kalcium, kalium, C-vitamin, K-vitamin, magnesium, järn, kisel, flavonoider, folsyra och betakarotener. Nässlor är alltså ena riktiga multivitaminer!

Hälsoegenskaperna hos nässelpulver är många. Några av dem är att det hjälper till att minska inflammation i kroppen, minska allergier, stimulerar matsmältningen, renar blodet, motverkar PMS, sänker blodtrycket och stärker njurarna.

Under våren kommer de första bladen från nässlan upp och det är de som är extra rika på vitaminer och mineraler. Då är det bra att plocka nässlor själv för att sedan torka och spara. Jag gjorde det i våras, men var tyvärr lite sent ute så jag hann inte plocka så mycket nässlor. Jag har i alla fall lite egentorkade nässlor sparade i en burk.

Hur man kan använda Nässelpulver

Precis som med Vetegräs går nässelpulver bra att blanda i smoothies eller juicer.

SONY DSC

En burk köpt nässelpulver och en burk egenplockade nässlor som jag torkat i ugnen.

Andra superfoods jag använder

Förutom de superfoods jag nämnt i detta inlägg använder jag ofta chiafrön, psylliumfrön, kakaonibbs m.m. Flera av de sakerna har jag nämnt på bloggen tidigare, så jag väljer att inte beskriva dem så utförligt nu. Det här inlägget skulle kunna bli hur långt som helst!

Superdrink

Just nu dricker jag en drink med superfoods. Jag mixar ljummet vatten med kokosolja, persilja, chlorella, vetegräspulver och/eller nässelpulver. Jag får då denna gröna superdrink som både är bra för magen, renande och fylld med viktiga näringsämnen.

SONY DSC

Slutligen

Tänkt på att det är viktigt med en mångsidig kost och att man aldrig ska äta för mycket av en och samma livsmedel. Jag äter inte alla de här produkterna dagligen, utan det varierar över tid hur mycket jag äter. Om jag behöver extra energi under våren kanske jag äter mycket nässelpulver under en period och om jag detoxar hjälper jag till att rena kroppen med vetegräs och chlorella.

Jag rekommenderar inget att ta någon av dessa produkter utan att ha läst om dem ordentligt själv. Nya ämnen bör tas med försiktighet om man är allergisk, vilket i synnerhet gäller bipollen. Chlorella bör undvikas när man är gravid eller ammar, så kolla upp vilka rekommendationer som gäller!

Kommentarer

  1. Pingback: Fyra 100% sockerfria frukostar - Ekoista

Kommentera