Frukt och grönsaker

Tillbaka till Paleo

I början på året provade jag, som ni kanske redan läst om, på att äta strikt paleo. Jag gjorde en 30-dagarsutmaning men mådde så bra av det att jag fortsatte med paleo under ytterligare en månad. Efter mina två strikta månader började jag tänja mer på gränserna och har sedan dess fuskat då och då samt dessutom börjat äta en del mjölkprodukter igen. Det är absolut inget fel med att göra det, men tyvärr mår jag inte helt bra av det.

Hälsofördelar med paleo

Jag har haft problem med någon form av diffus nästäppa i mer än tre år nu och det har varit mest besvärligt på kvällarna. Jag har märkt av det varenda kväll under de här åren och trots att jag blivit rätt van med det stör det mig en hel del. Jag har såklart varit i kontakt med vården för att kolla upp detta men de har inte riktigt kunnat säga vad det beror på.

Efter att jag hade ätit strikt paleo i ungefär 2-3 veckor slutade jag märka av mina besvär med nästäppan. Kväll efter kväll blev jag förvånad över att jag plötsligt inte var tät i näsan mer. Det var första gången under de här tre åren som jag märkte en förbättring, så jag var ju såklart jätteglad över det!


När jag gick ifrån paleo kom nästäppan tillbaka. Det är bättre än tidigare, men jag skulle ändå vilja bli av med detta helt. Nu när pollensäsongen drar igång börjar det bli värre, så den största anledningen till varför jag vill börja äta strikt paleo igen är för att jag vill prova och se om nästäppan försvinner. Det skulle vara så skönt att bli av med den en gång för alla.

En annan anledning är för att jag trivs med att äta paleo. Det finns mycket gott att laga samtidigt som maten gör mig pigg och glad. Jag mår också bra i magen och får en jämn energinivå av paleo!

Nu är jag inne på dag 3 med strikt paleo. Den stora skillnaden från innan kommer att vara att jag tar bort mjölkprodukterna igen och att jag inte kommer att tillåta mig själv att fuska och ta en liten bit choklad/kaka/annat gott. Det har jag gjort när jag inte har ätit strikt paleo och jag tror att jag behöver vara borta från allt sådant under en längre sammanhängande period.

Är du också intresserad av att köra paleo?

Läs gärna mitt inlägg med frågor och svar om paleo så får du veta mer om det.

I och med att jag ska äta paleo nu kommer det att komma upp mer paleorecept på bloggen igen (om jag inte lägger upp gamla recept jag inte hunnit publicera ännu). Kanske är du också peppad på att prova paleo? Kommentera eller maila gärna då så att jag vet ifall det finns intresse om att läsa mer om paleo. Jag kanske försöker lägga upp veckomenyer eller något som visar mer om hur man kan äta enligt paleo, ifall intresset finns.

Bilden ovan är tagen av Peggy Greb, U.S. Department of Agriculture [Public domain], via Wikimedia Commons


Kommentera