veckans inspiration

Veckans inspiration i Herbalstores nyhetsbrev

För ett par veckor sedan var jag med i Herbalstores nyhetsbrev som ”Veckans inspiration”. Herbalstore.se är en butik som säljer hälsosamma produkter som t.ex. superfoods, nötsmör, eko hudvård och glutenfria produkter. De har också en receptblogg och finns på Instagram som @herbalstore.se. Varje vecka skickar de ut ett nyhetsbrev där de involverar sina läsare genom att lägga upp en historia som handlar om hälsa och bilder som läsare har tagit med Herbalstores produkter eller recept.

Eftersom jag har haft IBS sedan jag var ungefär 16-17 år brukar jag ofta tänka på vad jag skulle kunna göra för att hjälpa andra som går igenom samma sak. IBS (irriterad tarm) är en åkomma som är väldigt obehaglig och jobbig att ha och det kan påverka ens livskvalitet mycket. Det har tagit lång tid att lära mig hur jag ska göra för att må bättre, men idag mår jag bra och känner knappt av det överhuvudtaget. Jag tänker att jag kanske kan göra plågan kortare för andra genom att berätta om det och försöka inspirera till en hälsosam livsstil. Därför valde jag att skicka in min IBS-historia till Herbalstore och den kom då med i nyhetsbrevet. Jag tänkte att jag kan ta och dela den med er också.

ibs

Min historia om IBS

”Du har IBS. Det är inget farligt, men du kommer förmodligen att ha det hela livet.” – Det var vad jag fick höra av min läkare när jag hade gått långa utredningar på grund av mina magproblem. IBS, hela livet, vilket ett slag i ansiktet! Idag är jag fri från min IBS och jag mår hur bra som helst. Allt detta är tack vare kosten, men resan hit har varit lång.


När jag var ungefär 16-17 år gammal började jag plötsligt att ha ont i magen väldigt ofta. Hos läkaren konstaterade man att jag hade magkatarr och jag fick medicin och tillsägelser om att undvika att äta fett, salt, socker och starka kryddor. När jag fick höra detta grät över att jag inte fick äta vad jag ville och att jag blev fråntagen min oboy, mitt godis och allt jag tyckte var gott.

Jag har sedan dess gått igenom år av magsmärtor, besök på vårdcentralen och akuten. Jag har ätit mediciner, blivit bemött med ointresse från läkare och gjort halvhjärtade men desperata försök att ändra min kost. När jag var 21 år gammal kunde jag inte träffa mina kompisar på kvällarna, utan jag låg istället dubbelvikt hemma i soffan och hade ont. Varje kväll. Det var någonstans här jag fick veta att jag hade IBS, även kallad känslig tarm. Om jag bara hade vetat det jag vet idag hade det inte behövt vara så, men problemet var att jag inte hade någon kunskap om hur jag skulle göra för att må bra.

Tretton år har gått sedan mina magproblem började men idag är allt annorlunda. Jag har ändrat mina konstvanor och är nu en blivande 30-åring som mår bättre än någonsin. Min IBS är i stort sett borta, min hy har aldrig varit så fin och jag är pigg och har energi. Det bästa av allt är att jag har skapat denna förändring för mig själv. Jag har ätit mig till att bli en mer välmående människa och jag har ätit mig fri från IBS. Det är något att vara stolt över!

Samtidigt är jag också tacksam över att jag har varit med om detta, annars hade jag kanske aldrig hittat min passion här i livet: hälsa och mat. Jag försöker inspirera andra till att göra bra val med maten och lära dem hur de kan äta för att må bra. Kanske finns det någon som är 16 år idag och plötsligt börjar ha ont i magen varje dag, precis som jag hade. Kanske kan denna unga människa slippa flera år av lidande tack vare att jag inspirerar och sprider kunskap. Om jag idag kan hjälpa andra från att genomgå samma långa resa som mig tycker jag ändå att det har varit värt det. Det glädjes mig också att jag inte är ensam om att inspirera, så jag vill skicka en kram till Herbalstore och alla andra som är med och gör detta!


Kommentera