Sockerfri chokladkaka
För ett bra tag sedan hittade jag ett bra recept på en sockerfri chokladkaka som är en återkommande favorit nu. Det är egentligen en chokladtårta som man gör i en långpanna, men jag brukar göra en halv sats och ha i en vanligt springform eller pajform. Receptet kommer från bloggen Min lilla kokvrå och är fritt från både gluten, mjölk och socker.
Igår gjorde jag denna kaka som vi åt samtidigt som vi spelade ett parti Risk vid mina föräldrars köksbord. Mycket trevligt och gott! Idag tog jag med mig den sista lilla biten som fanns kvar och fotade den ute i kylan.
Jag har garnerat chokladkakan med chokladsås, krossat chokladbräck och granatäpple. Supergott!
Recept för en sockerfri chokladkaka:
- 3 ägg, vitor och gulor separerade
- 1 1/2 dl mandelmjöl
- 1 1/4 dl färska dadlar
- 1/2 dl vatten
- 1/4 dl kakao
Gör såhär:
- Vispa äggulor.
- Mixa dadlar i en mixer eller matberedare. Tillsätt äggulor, vatten och kakao och mixa.
- Blanda i mandelmjölet.
- Vispa äggvitor till ett hårt skum med elvisp.
- Vänd när äggvitorna i chokladsmeten och blanda försiktigt tills det blir jämt blandat. Blanda inte för mycket, för då kan fluffigheten försvinna.
- Häll smeten i en form, smord eller klädd med bakplåtspapper. Jag använder en vanlig pajform eller en springform.
- Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 minuter.
- Låt cokladkakan svalna innan servering.
Chokladsås:
- 1 tsk jordnötssmör
- 1 tsk kakao
- 2-3 tsk hett vatten
Gör såhär:
- Blanda jordnötssmör med kakao och hett vatten. Tillsätt mer vatten för lösare konsistens och mindre än angivet om en krämigare chokladsås önskas.
Se där, kul att receptet kommer till användning 🙂 och tack för länken! / Birgitta
Vad kul att du såg att jag länkat! Och tack för ett superbra recept 🙂 /Josefin
Pingback: Baka sockerfritt med naturlig sötning - Ekoista
Pingback: Tankar kring bloggande hos Min lilla kokvrå - Ekoista