Semlor utan gluten och socker

Semlor utan gluten och socker

Den 25 februari är det fettisdagen, eller semmeldagen. Semlor kommer i många olika varianter; allt ifrån semmelwraps, semmelsmoothies, semmelglass och klassiska semlor. Jag föredrar de klassiska semlorna, men utan gluten och raffinerat socker såklart.

Här är min variant på semlor som jag och min son kommer att äta på semmeldagen. Själva bullen är inte mitt eget recept, utan det kommer från Maria Helander. Jag gjorde en egen variant på mandelmassa som innehåller dadlar, vilket blev supergott!

Dessa semlor är små, så jag gjorde dem lite mindre än i ursprungsreceptet, men det är fortfarande rätt små i storleken. För mig passar det perfekt!

Semlor utan gluten och socker, ca 6-8 st

Bullar:

  • 4 ägg
  • 1/2 msk björksocker
  • 2 msk kokosmjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 1/2 msk fiberhusk
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 dl vispgrädde eller kokosgrädde
  • ägg till pensling

Fyllning:

  • 2 dl mandelmjöl (ersätt gärna hälften med grovhackade mandlar)
  • 15 färska dadlar (utan kärnor)
  • 2 dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Vispa ägg och björksocker så att det blir luftigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser och häll i äggsmeten. Blanda ihop.
  4. Tillsätt grädden och blanda till en jämn smet.
  5. Låt smeten tjockna i 10 minuter. Fukta sedan händerna med vatten och forma 6-8 stycken bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla bullarna med lättvispat ägg.
  6. Grädda i ugnen 15-20 minuter. Bullarna ska få lite färg och vara fasta. Låt svalna.
  7. Skär av lock på semlorna och gröp ur bullarna. Spara inkråmet.
  8. Lägg inkråm, mandelmjöl, dadlar och ca. 4 msk vispgrädde i en skål. Mixa med stavmixer tills det blir en slät massa. Om du har valt att ersätta hälften av mandelmjölet med hackade mandlar, blanda i de hackade mandlarna efteråt så får du en mandelmassa med mandelbitar i (vilket i alla fall jag föredrar).
  9. Fyll bullarna med mandelmassan.
  10. Vispa grädden hårt och spritsa på semlorna. Lägg till sist på locket och pudra med kokosmjöl.
Semlor utan gluten och socker

Kommentera