Hur hälsosam kan man vara egentligen?

Det är en fråga som jag ibland tror att vissa ställer sig när en person är lite ”för” hälsosam av sig. Jag kan känna att jag är den personen som är lite väl hälsosam. Den som nästan går till överdrift i andras ögon. Den som borde trycka i sig en pizza lite då och då och fokusera på något annat än hälsa hela tiden. För man kan ju inte leva för att vara nyttig. Eller?

Det händer rätt ofta att jag får kommentarer som ”men du äter ju så nyttigt” eller ”du äter väl inte sånt” om jag någon gång äter något som inte är speciellt nyttigt. Jag får också frågor om jag verkligen äter hälsosamt hela tiden. I detta inlägg tänkte jag reda ut detta och visa min syn på det hela.

Olika val

Att jag vill vara hälsosam och försöker göra hälsosamma val är något som märks ganska tydligt här på bloggen, men jag är inte alltid lika tydlig med det i verkliga livet. Jag vill inte försöka pracka på andra att göra likadana val som mig och jag känner inte heller att jag behöver göra det. Vad andra gör för val tycker jag är deras ensak. Visst är det bra att leva hälsosamt men alla har olika uppfattningar om vad som är hälsosamt och alla vill inte heller leva på det sättet.


Det jag kan se som ett tråkigt problem är att en del individer ofta verkar stör sig på den som gör hälsosamma val. Den som försöker göra bra val och tänker på sin hälsa kan lätt göra att andra känner sig lite obekväma. Till exempel: om jag nämner att jag inte äter socker är det många som ursäktar sig och säger att de äter för mycket socker eller ger en förklaring till varför de äter socker. Det är som att jag inkräktar på deras val bara genom att nämna något om mina val. Därför brukar jag inte berätta det för folk i första taget, men jag berättar gärna ifall någon frågar.

Så, hur hälsosam är jag egentligen?

Jag förstår också att många tror att jag bara äter hälsosamt hela tiden – just eftersom det är det jag skriver om på bloggen och lägger upp bilder om på Instagram. Det blir nästan för perfekt och folk vill gärna höra att jag äter sämre ibland. Självklart gör jag det också. Och det är ingen hemlighet. Jag har perioder där jag inte äter så bra och där jag känner mig missnöjd med att jag inte äter tillräckligt bra. Jag fuskar också och gör undantag ibland även om jag har en period där jag äter bra mat. Ibland får jag höra att ”man kan ju inte vara hälsosam jämt” och visst, det stämmer!

Jag klarar inte av att hålla mig från allt nyttig, men däremot strävar jag efter och kämpar väldigt hårt för att ha en kosthållning som får mig att må bra. Jag strävar fortfarande för att hitta en livsstil som jag klarar av att hålla i ett längre perspektiv. Jag vill inte pendla mellan perioder av bra och dålig val som jag gjort alldeles för länge tidigare i mitt liv. För mig blir det väldigt tydligt när jag ätit något dåligt. Jag mår helt enkelt inte bra av det och längtar snabbt tillbaka till att äta mat som får mig att må bra.

Handlar det om viktfixering?

En annan sak som ofta kopplas samman med hälsa är vikt. Jag tror att en del personer får uppfattningen om att jag ständigt bantar, men så är verkligen inte fallet. Självklart har jag en idealvikt som jag gärna skulle vilja ha, precis som så många andra. Just nu önskar jag till exempel att jag kan gå ner de mammakilon jag fortfarande bär runt på, men allt handlar inte bara om vikt. Att försöka leva hälsosamt handlar om att må bra och vikten är sekundär i detta.

Om det bara handlade om att gå ner några kilo skulle jag nog kunna fixa det rätt enkelt genom att göra någon form av superdiet under några veckor. Det vill jag dock inte, utan jag vill äta hälsosamt och på sikt hamna på den vikt där min kropp trivs att vara. Jag vill må bra och känna mig frisk och det är för mig det centrala i varför jag väljer att försöka äta hälsosam mat. Vikt är en siffra men att må bra är så mycket mer än det. Jag påverkas oerhört mycket av det jag äter och mår inte alls bra ifall jag äter sämre mat eller äter sötsaker för ofta – varken i kropp eller själ.

Alltså: att jag utger mig för att äta hälsosamt betyder att jag hela tiden strävar för att äta nyttig och god mat som jag mår bra. Självklart slinker det ibland ner saker som jag inte mår lika bra av, men där och då kanske jag känner mig rätt nöjd med det i alla fall.


Kommentarer

  1. Kändes som att jag själv hade kunnat skriva detta. Förutom mamma-delen dock, men annars känner jag igen mig. Jobbigt att bli ifrågasatt att man strövar efter att äta hälsosamt utan att lida av det. Sen också att man inte äter perfekt ändå, men det innebär inte att man inte får sträva efter att äta ”bra”.
    Tack för bra läsning!

    1. Tack så mycket, Sofie! Det är tråkigt att det ska vara så, men jag antar att det är så med det mesta om man väljer att avstå något. Det är svårt att få förståelse från alla, men jag är glad över att det är många som peppar och känner igen sig. 🙂 /Josefin

Kommentera