Ekologiska, handgjorda lergrytor från Sydamerika
Jag har länge tänkt att jag ska visa upp de lergrytor och formar jag använder mig av när jag lagar mat. Min lergryta har även figurerat i ett tidigare inlägg om gjutjärnspannor utan att jag egentligen nämnde speciellt mycket om den. Nu har jag äntligen tagit några bilder så att jag kan visa.
Min mamma är också intresserad av ekologiskt och hantverk, så jag har fått mitt lergods av henne vid olika tillfällen. De kommer från Karott & Co och jag har en lergryta, en form och sex små skålar.
Giftfritt, hållbart och handgjort
Jag tycker produkterna från Karott är väldigt spännande eftersom de består av 100% rena naturprodukter, är giftfria och produceras på ett hållbart sätt. Keramiken är naturlig, oglaserad och handgjord. De har också en snygg och annorlunda design: svarta och helblanka.
Lergodset tillverkas i den lilla byn La Chamba i Colombia. Leran som grytorna tillverkas av kommer från området där grytorna tillverkas och knådas för hand tills de får rätt form. De torkas och målas med en röd lera och slipas sedan med halvädelstenar tills de får en unik finish. Man bränner keramiken och lägger sedan en organisk blandning över dem för att skapa den svarta färgen (läs mer om tillverkningen längre ner i inlägget).
Den enda nackdelen jag ser är att lergodset har transporterats väldigt lång väg, men jag ser det ändå som något positivt att kunna stödja denna typ av ekologiska, hållbara produktion.
Laga mat i lergryta
Att laga mat i lergryta är både smidigt och gott. När man tillagar mat i lergryta koncentreras smakerna samtidigt som näringsämnena bevaras. Man slipper stänk och man har också ett allsidigt kärl som kan användas både i ugnen, på spisen, på grillen eller till och med över öppen eld. Jag brukar laga olika typer av grytor på spisen eller tillaga exempelvis en hel kyckling i ugnen tillsammans med massor av grönsaker och kryddor.
Här är de produkter jag har:
Lergrytan använder jag ofta till att göra grytor, soppor eller långkok både på spisen eller i ugnen.
Denna form tycker jag är snygg för uppläggning, men den funkar även bra som en gratäng- eller pajform.
Slutligen har jag de små skålarna som också är snygga att lägga upp småplock eller såser i.
Tillverkningen
Filmklippet nedan visar hur tillverkningen av det snygga lergodset går till i La Chamba. Det är väldigt intressant att se hur de gör och jag är även imponerad över vilket hantverk detta är.
Hantverket förs vidare från mor till dotter i den lilla byn och man utför arbetet med glädje och stolthet. Det pågår varken massproduktion eller barnarbete och man tillverkar keramiken efter förfrågan. Vissa av de olika grytorna och faten tillverkar endast av en enda person som har det som sin egen design.
Kommentera