Fröknäcke med ingefära och äpple

Fröknäcke med ingefära, äpple och kanel

Fröknäcke är en stor favorit hemma hos oss, både för mig och sonen. Problemet med fröknäcke är att det kan gå sönder när man brer på pålägg på det. Därför har jag skapat ett recept på fröknäcke med ingefära, äpple och kanel – en lite tjockare variant av fröknäcke. Den håller lite bättre och är dessutom supergod.

Som pålägg väljer jag gärna smör och ost eller tahini med lite grönsaker, som på bilden.

Fröknäcke med ingefära och äpple

Fröknäcke med ingefära, äpple och kanel

Ingredienser:

  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl bovetemjöl
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • 0,5 dl kokosolja
  • 2 dl kokande vatten
  • ett halvt äpple
  • 2 tsk torkad ingefära eller ca. 2-3 cm färsk
  • 2 tsk kanel
  • Salt och/eller flingsalt

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Blanda solroskärnor, bovetemjöl, linfrön och chiafrön i en stor skål.
  3. Riv äpple och ingefära om du använder färsk ingefära.
  4. Tillsätt rivet äpple, ingefära, kanel och salt.
  5. Blanda kokosolja men vattnet så att den löses upp. Häll till sist ner i fröblandningen och rör om ordentligt.
  6. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper. Det ska täcka nästan hela plåten och vara så jämntjockt som möjligt över hela plåten. Om det är svårt att breda ut kan man lägga ett bakplåtspapper ovanpå och platta ut med händerna eller kavla försiktigt med en kavel. Ta sedan loss bakplåtspapperet innan gräddning. Strö över lite flinsalt.
  7. Grädda knäcket i ugnen i 50-60 minuter. Det ska fortfarande vara lite segt när man tar ut det.
  8. Ta ut knäcket och klipp det i bitar. Lägg ut bitarna på plåten igen. Stäng av ugnen och ställ in plåten på eftervärmen så att fröknäcket blir krispigt.
Fröknäcke med ingefära och äpple

Kommentera