Läsarfråga: Vilken råsaftcentrifug använder du?
Efter mina inlägg med juicer och min medverkan i artikeln om juicefasta i Aftonbladet Plus har jag fått frågor från flera håll vad jag använder för råsaftcentrifug. Därför ska jag berätta vilken jag har, men först tänkte jag berätta vad det är och hur den fungerar för er som inte har koll på det.
Hur fungerar en råsaftcentrifug?
En råsaftcentrifug fungerar så att den river frukt, grönsaker eller bär i minimala bitar och slungar sedan ut det rivna ämnet åt sidan. Detta avfallet hamnar i en separat behållare. Själva juicen slungas genom små hål i centrifugen och samlas upp i en annan behållare. Den färdiga juicen rinner ut genom ”pipen” på råsaftentrifugen och man samlar då upp den i en kanna eller direkt i ett glas.
I en råsaftcentrifug kan man göra juice av vattenrika frukter, grönsaker och bär. Det fungerar inte lika bra att pressa grönsaker och frukt som inte är lika vattenrika, t.ex. spenat, broccoli eller banan.
Man skalar och delar de frukter, grönsaker eller bär man vill pressa och stoppar sedan ner dem i öppningen längst upp på råsaftcentrifugen. Det följer med en matningsstav som man ska ha i öppningen medan juicen pressas.
Såhär ser råsaftcentrifugens olika delar ut (bortsett från kannan som är en annan än den som följer med):
Philips HR1861
Min råsaftcentrifug är en Philips HR 1861. Jag har haft denna i ungefär 5-6 år, så det har säkert kommit ut fler modeller på marknaden.
Jag är hyfsat nöjd med den jag har, men det finns en del saker som är negativa:
- Den är lite besvärlig att diska.
- Den tar mycket plats.
- Det går inte att pressa t.ex. spenat eller vetegräs då det bara hackas i småbitar och hamnar i avfallsbehållaren.
Att den tar plats och är besvärlig att diska är svårt att komma ifrån, men om man vill kunna pressa gröna blad finns det andra alternativ. Det fungerar att pressa i en slow juicer, exempelvis.
Slow juicer
Om jag skulle ha köpt en råsaftcentrifug idag skulle jag ha satsat på en slow juicer. Med en sådan får man ut mer juice av sina frukter och grönsaken och juicen skiktar sig inte heller, vilket juice från en råsaftcentrifug gör ganska snabbt. Man får även ut mer vitaminer av frukterna och grönsakerna med en slow juicer och juicen blir till och med godare!
En slow juicer framställer juicen på ett mer varsamt sätt än en råsaftcentrifug. Den krossar först alla ingredienser och sedan pressar den dem genom en finmaskig sil. Detta gör att den också är tystare än en råsaftcentrifug.
Min rekommendation är dock att googla och försöka hitta information om både råsaftcentrifuger och slow juicers. Skapa dig en uppfattning om vilken modell som skulle passa dig och satsa på det! En sådan här typ av maskin håller många år, så välj en som är bra och har god kvalitet.
På råsaftcentrifugen.nu finns massor av information om juice och tester av råsaftcentrifuger, så det kan vara en god start att börja med att kolla där.
Åh, så gott med juice!
Ett bra tips om en inte har råd att köpa eller plats för en juicer är att mixa frukt och grönt och sedan pressa det igenom en nötmjölkspåse. Kan bli lite söligt, och händerna blir röda om en pressar rödbeta. Men superbra budgettips tycker jag!
Tack, bra tips! Jag har läst att man kan göra så men inte provat själv. Egentligen är det i stort sett detta som en slow juicer gör, så jag tvivlar inte på att det funkar utmärkt. 🙂
/Josefin