Picklade grönsaker

Picklade grönsaker med björksocker

Att pickla grönsaker är supergott och också väldigt enkelt. Det går att pickla nästan vilka grönsaker som helst, bara fantasin sätter gränser. Här tänkte jag beskriva hur och varför jag gör picklade grönsaker med björksocker istället för vanligt socker.

När man picklar brukar man använda den klassiska 1-2-3-lagen som består av ättika, socker och vatten. Jag använder hellre björksoker, xylitol, än vanligt socker. Björksocker är en sockeralkohol som utvinns ur saven från björkar. Xylitol har 40 procent färre kalorier än vanligt socker och innehåller dessutom 75 procent mindre kolhydrater. Det tas alltså upp långsammare av kroppen och kroppen behöver då inte producera lika mycket insulin.

Att pickla grönsaker med xylitol funkar alldeles utmärkt. Jag utgår från den klassiska 1-2-3-lagen men använder lite mindre xylitol.

Här har jag picklat gulbetor, polkabetor, morötter och broccoli. Det passar utmärkt till fisk, biffar eller lite vad som helst. Receptet nedan är fritt från smaksättning men jag brukar ibland smaksätta lagen med t.ex. ingefära, vitpepparkorn, lagerblad, kryddpepparkorn, senapsfrön eller fänkålsfrön. Det blir jättegott med lite smak på lagen men det fungerar också att ha den precis som den är, som i receptet nedan.

Picklade grönsaker

Ingredienser:

  • 1 gulbeta
  • 1 polkabeta
  • 2 små morötter
  • 1 näve broccoli
  • 1/2 dl ättika
  • 1/2 dl björksocker
  • 1 dl vatten

Gör såhär:

  1. Skär betorna och morötterna i tunna skivor, gärna med hjälp av en mandolin. Dela broccolin i mindre bitar.
  2. Koka upp ättika, björksocker och vatten i en kastrull.
  3. Lägg grönsakerna i en glasburk och häll över lagen. Låt svalna innan servering.
Rödbetor

Kommentera