Pizza på blomkålsbotten med kyckling, trattkantareller och västerbottenost
Jag har provat på en hel del olika versioner av hemmagjorda pizzor och pizzabottnar. Det jag tycker blir absolut bäst är att göra en botten med blomkål (och eventuellt lite nötter eller mandelmjöl om man vill). När det gäller topping på pizzan är min stora favorit kyckling, trattkantareller och västerbottenost.
Jag har publicerat detta recept på bloggen tidigare, men det ligger gömt längst ner i ett inlägg med flera olika pizzarecept. Jag insåg det nu och tänkte att det är ett perfekt läge att lyfta upp receptet och publicera det på bloggen igen nu när hösten börjar närma sig.
På bilderna har jag använt torkade trattkantareller som min mamma har plockat, men det är ännu godare med färska. Säsongen för trattkantareller börjar ju nu!
Botten (räcker till 6 små pizzor):
- 1/2 blomkålshuvud
- 2 ägg
- 1 msk fiber husk
- salt och peppar
Tomatsås:
- 1/2 rödlök
- 500 g krossade eller passerade tomater
- 3 msk tomatpuré
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- örtkryddor som t.ex. oregano och basilika
Topping:
- 2 kycklingfiléer
- smör att steka i
- 2 dl torkade trattkantareller
- 2–3 tomater
- 150 gram riven västerbottenost
- ruccola till garnering
- salt och peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa blomkål i en matberedare så att de blir som ett grovt ”mjöl”. Lägg blomkålsmjölet i en skål och kör i micron i 3 minuter, alternativt koka i vatten i 3 minuter. Låt svalna och lägg sedan ett par nävar av blomkålen på en diskhanduk, vik in kanterna och pressa ut vattnet med hjälp av händerna. Lägg den pressade blomkålen åt sidan och upprepa sedan samma procedur tills all blomkål har pressats på vatten.
- Blanda blomkålsmjölet med resten av ingredienserna till pizzabotten. Degen ska vara fuktig, men inte för vattnig. Tryck ut mindre pizzor på ett bakplåtspapper. Receptet räcker till 6 mindre pizzor och behöver fördelas på två bakplåtspappersklädda plåtar. Förgrädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Botten ska få lite färg.
- Förbered under tiden tomatsåsen och toppingen: Hacka löken fint. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp.
- Låt puttra på svag värme i 5 minuter och fördela sedan jämt över den pizzabotten.
- Skär kycklingfiléerna i tunna bitar och stek i smör tills de är genomstekta. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg trattkantarellerna i en stekpanna tillsammans med lite vatten och låt vattnet ånga bort så att trattkantarellerna blir mjuka. Tillsätt en klick smör och stek ett par minuter till.
- Skär tomaterna i skivor.
- Bred tomatsås över pizzabottnarna och fördela kyckling, tomat och trattkantareller över pizzorna. Strö över ost och garnera med ruccola efter att pizzorna gräddats i ugnen.
- Grädda i ugnen i ytterligare 5-10 minuter.
- Ta ut och garnera pizzorna med ruccola innan servering.
Pingback: Nytt år - ny livsstil | Ekoista