Energibarer

Energibars med lakrits

Jag tycker det kan vara lite svårt att komma på vad jag ska äta till mellanmål på vardagarna när jag jobbar. Vi har frukt på jobbet, men jag blir inte speciellt mätt på en frukt ifall det inte är en banan, och bananerna som kommer i fruktkorgen varje dag brukar ta slut väldigt snabbt.

Jag brukar ha med mig ägg, chiapudding eller nötter till mellanmål. Ibland köper jag också färdiga raw barer, men de är väldigt dyra – och varför ska man köpa när man kan göra själv? Här har jag gjort energibars med lakrits som är goda och hyfsat mättande. Jag tycker de är bra att ha som mellanmål och de är enkla att ha med sig i väskan när man är på språng. De funkar också att äta vid fikat och man vill ha något sockerfritt att tugga på till kaffet.

Energibarer

Ca. 8 energibars:

 • 1 1/2 dl mandel
 • 1 1/2 dl cashewnötter
 • 7 dadlar
 • 2 äggvitor
 • 2 tsk kakao
 • 1 tsk lakritspulver

Gör såhär:

 • Sätt ugnen på 175 grader.
 • Hacka eller mixa mandlar och nötter grovt.
 • Mixa dadlar tillsammans med äggvitor, kakao och lakritspulver. Blanda ihop med mandlarna och nötterna tills det blir jämnt blandat. Enklast är att knåda med händerna.
 • Platta ut blandningen i en bakplåtspappersklädd form, ca 10×20 cm. Se till att det blir så jämnt som möjligt.
 • Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär sedan i avlånga bitar i önskad storlek.

Energibarer

Ett tips är att testa den smaksättning som du gillar bäst. Kanske kan extra kakao eller hallonpulver var gott? Annars funkar det att blanda i torkade blåbär, gojibär eller någon annan typ av torkade bär som du föredrar.

Kommentera