Favoriter från 2015

I mars 2015 startade jag denna blogg. Det hela började som ett sidoprojekt bara för att ha något roligt att göra. Jag var inne på min nionde månad som mammaledig med mitt första barn och var så sugen på att ha något att jobba med medan min lilla son sov på dagarna. Jag hade länge känt att jag gärna skulle vilja blogga om mat och ekologiskt, så jag bestämde mig för att spinna vidare på temat och skriva om allt jag tycker är roligt, d.v.s ren och naturlig mat, giftminimering, eko, miljö, ekologisk skönhet m.m.

Under 2015 har bloggen börjat handla allt mer om mat och mindre om de andra ämnen jag tänkte blogga om från början. Mycket fokus är på sockerfritt och jag känner själv att det blivit lite av mitt signum.

Med fokus på foto

Redan när jag var 18 år gammal började jag intressera mig för att fota och som projektarbete i gymnasiet gjorde jag just en kokbok där jag lagade och fotade all mat själv samt gjorde hela layouten. Den bestod visserligen bara av fem recept, men det var redan då något jag kände att jag verkligen brann för. Av någon anledning stannade fotandet av och jag har inte fotat någonting alls på flera år. Inte förrän den dagen jag bestämde mig för att starta den här bloggen.


Nu har jag hunnit fota en hel del bilder och mitt intresse för foto är en av de största anledningarna till varför jag tycker det är roligt att blogga. Jag älskar att göra mat och att ta bilder!

Sex favoritinlägg

Här samlar jag nu fem inlägg från mitt första år med ekoista.se som jag gillar lite sådär extra mycket.

Sockerfria chokladbräck

Det här är nog mitt absoluta favoritrecept av alla recept jag lagt ut. De här sockerfria chokladbräcken är verkligen så goda! Jag gillar dem så mycket att jag till och med bloggat om dem två gånger. Det säger väl allt?

Chokladbräck utan socker

Glutenfria mjölsorter

I november skrev jag ett inlägg om glutenfria mjölsorter. Eftersom jag bakar en hel del glutenfritt ville jag dela med mig av de kunskaper jag har kring att baka glutenfritt. Lite har jag ändå lärt mig, tänkte jag. Jag gillar att skriva långa, informativa inlägg trots att jag sällan har tid för det. Därför är detta inlägg ett av mina favoriter från 2015.

Glutenfria mjölsorter

Våfflor utan gluten, mjölk och socker

Ett av mina tidiga recept som jag la ut var detta recept på våfflor utan gluten, mjölk och socker. Dels blev våfflorna verkligen jättegoda med chiasylten och mangosorbeten som jag gjorde till. Dessutom kände jag mig hyfsat nöjd med bilderna jag tog då och började känna lust och inspiration till att fota mer igen, för första gången på flera år!

Våfflor med mangosorbet och chiasylt av blåbär

Fyra 100% sockerfria frukostar

Min blogg handlar väldigt mycket om sockerfritt, men de recept jag lägger upp innehåller ofta frukt så de är inte helt fria från socker. Det är raffinerat socker jag försöker undvika, så jag tycker att frukt är okej, men jag har ändå läsare som gärna vill ha helt sockerfria recept. Det var just från en läsarfråga som jag fick idén om att göra ett inlägg med sockerfria frukostar. Det var roligt att tänka till lite extra och försöka visa hur man kan få frukosten att bli helt sockerfri.

Fyra sockerfria frukostar

Undvik det dolda sockret

Ännu ett inlägg som var väldigt roligt att göra. Jag fick möjlighet att vara lite informativ och gräva efter information för att kunna beskriva hur man läser innehållsförteckningar på ett bra sätt. Jag fick även bra respons på inlägget, vilket är extra kul. Dessutom tycker jag det här med socker är väldigt viktigt och jag vill få fram mitt budskap. Visst kan man få äta socker, men om man vill låta bli eller vill trappa ned ska det väl inte finnas dolt socker överallt? Här gäller det att läsa innehållsförteckningar!

innehållsförteckningar

Jag hoppas att även ni gillar mina inlägg! Ni som följt mig ett tag kanske har några egna favoriter?


Kommentarer

 1. Jag blir imponerad! När jag hittade hit till din blogg häromdagen var mitt intryck av bloggen att det var en blogg som hade varit med ett tag, kändes proffsig och genomtänkt. Jag blir förvånad och imponerad av att du inte drivit bloggen längre, och att du tar så fina bilder trots att du är amatör 🙂
  Keep up the good work 🙂
  Är på språng till jobbet men ska så fort det finns tid läsa igenom dina inlägg ordentligt…
  Ha det gott! / Birgitta

  1. Tusen tack för den värmande kommentaren, Birgitta! Kul att du verkar uppskatta min blogg 🙂

   Ha det så bra!

   /Josefin

 2. Inlägget om det dolda sockret är mitt favorit inlägg hittills! Älskar att läsa långa inlägg som det och lära mig det mesta jag kan om mat. Så himla intresserad av mat, hur man kan se vad som är nyttigt och inte, hur man kan dölja saker i innehållsförteckningar osv. Ber om ursäkt om du ser mitt namn överallt med frågor och funderingar men jag tycker sånt här är såå intressant! Blir kul att se vad din blogg kommer ge under 2016, hoppas på långa informativa inlägg hehe!

  1. Vad kul att du gillade det inlägget också! 🙂 Du behöver inte be om ursäkt att du kommenterar, det är såklart jättekul att höra att andra uppskattar det jag gör och att det finns fler med samma intresse för mat och hälsa. Får se vad jag lyckas koka ihop under 2016, men några informativa inlägg ska jag säker kunna få ihop 🙂 Ha det bra!

   /Josefin

Kommentera