Våfflor utan gluten, mjölk och socker
Imorgon är det våffeldagen, men jag passar på att lägga upp ett recept i förväg så att ni får inspiration till några riktigt goda våfflor att göra. Dessutom vill jag ju hinna innan ni är trötta på alla våffelbilder som kommer att synas i sociala medier imorgon!
De här våfflorna är fria från mjölk, gluten, tillsatser och socker. Till våfflorna gjorde jag en mangosorbet och chiasylt av blåbär och just den kombinationen gav mig de godaste våfflor jag någonsin har ätit. Låter det för bra för att vara sant? Prova själv! Jag bjuder på receptet.
Våfflor, 8-10 st
- 4 ägg
- 2 dl havremjölk (kan bytas mot kokosmjölk eller mandelmjölk)
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1/2 dl kokosmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 msk fiberhusk
- 1 krm salt
- lite äkta vaniljpulver
- Vispa samman alla ingredienser och grädda med kokosfett i ett våffeljärn.
Chiasylt av blåbär
- 1 dl blåbär
- 1,5 dl vatten
- 1,5 msk chiafrön
- ev. kardemumma och äkta vaniljpulver efter smak
- Mät upp blåbär och vatten i en kastrull och låt koka på låg värme tills bären är mjuka.
- Ta bort kastrullen från värmen och blanda i chiafrön och smaksättning.
- Låt stå i ett par timmar. Rör gärna om efter nån timme då fröna börjat svälla.
Mangosorbet
- 2 dl fryst mango
- 1 dl kokosmjölk
- Tina mangon en stund i förväg. Mangobitarna ska vara kalla och ha mjuknat lite.
- Mixa den halvtinade mangon med kokosmjölk och servera direkt
Pingback: Inspirerande och vänskaplig gröt - Ekoista
Pingback: Glutenfria mjölsorter - Ekoista
Pingback: Chiapudding tricolore – flera lager av supermat - Ekoista
Pingback: Våfflor med spenat, basilika och fetaostkräm - Ekoista
Hej 🙂 vad kul med sockerfria recept 🙂
En liten fråga bara… Blir våfflorna frasiga?
Pingback: Våffeldagen: två olika varianter på glutenfria våfflor | Ekoista